Itt vannak a részletek: ebben egyezhetett meg Izrael és a Hamász bennfentes források szerint

2023. november 21. 16:58

A tárgyalások két résztvevője megszellőztette a közelgő tűzszüneti megállapodás részleteit, kiderült az is, hány terroristáért adhat a Hamász egy izraeli túszt.

2023. november 21. 16:58
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Egész nap attól volt hangos a nemzetközi sajtó, hogy hamarosan megkötheti a várva várt tűzszünetet Izrael és a Hamász között, miután Iszmáíl Hanije, a Hamász egyik vezetője reggel további kommentár nélkül azt nyilatkozta: „közel vagyunk egy fegyverszüneti megállapodáshoz”. A vitatott kérdésekben – milyen hosszan tartson a tűzszünet, milyen szabályok vonatkozzanak a tűzszünet közben a Hamász és az Izraeli Véderő (IDF) viselkedésére, és ki hány foglyot engedjen szabadon – tehát hamarosan megállapodás születhet.

Ezt is ajánljuk a témában

Pozitívan nyilatkozott az ügyben Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök is, aki

magyar idő szerint délután 5 órára hívta egybe háborús kabinetét „a túszaink szabadon engedése kapcsán történt fejlemények fényében”.

Ezt a találkozót a teljes kormány, majd feltehetőleg a nyilvánosság tájékoztatása követi majd.

Ezek lehetnek a feltételek

Az izraeli Walla hírportál értesülései szerint Jahja Szinvar, egy másik Hamász-vezető azt állította, hogy a megállapodás értelmében izraeli légi járművek sem repülhetnének be a Gázai övezetbe. Ennek jelentőségéről nemrég Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő beszélt az Ultrahangnak:

Izrael mindenképpen szeretné elkerülni, hogy a tűzszünet ideje alatt az október 7-i terrortámadásért felelős Hamász-vezetőket kicsempészhessék Gázából, ennek ellenőrzéséhez pedig szükséges volna, hogy felderítő drónok a tűzszünet alatt is repülhessenek az övezet felett.

Erre tehát a Walla információi szerint nem lesz lehetőség.

A Katar által közvetített tűzszüneti folyamatról két, a tárgyalásokra rálátó forrás részleteket is szivárogtatott az Axiosnak. Ennek legfontosabb eleme, hogy a fogolycseréhez használt arányszám 3:1 lesz – azaz egy szabadon engedett izraeli túszért három palesztin foglyot kap a Hamász.

Ennyi fogoly szabadulhat ki

A több mint 240 izraeli túsz közül eddig hétnek rendeződött a sorsa. Két amerikai kettős állampolgár egy Joe Biden elnök és a katariak által összehozott megállapodás keretében már kiszabadult, s szintén sikerült megállapodni további két izraeliről. Egy foglyot katonai erővel mentett ki az IDF, további kettőt pedig holtan találtak.

A kétfázisúra tervezett tűzszünet első fázisában egy négynapos tűzszünet alatt a Hamász 50 izraeli nőt és gyermeket, köztük kettős állampolgárokat engedne szabadon 150 palesztin fogolyért cserébe, akiknek zöme szintén nő és gyermek. Emellett lehetőség van egy második fázisra is: ha Izrael további néhány nap tűzszünetet biztosít, visszakaphat további 50 nőt, gyermeket és idősebb túszt újabb 150 palesztin fogolyért cserébe.

Ezzel az izraeli túszok valamivel kevesebb, mint felének rendeződhet a sorsa.

Az egyéb peremfeltételeket tekintve az Axios megtudta: Izrael beleegyezett abba, hogy naponta körülbelül 300 segélyszállító teherautót engedjen be Gázába Egyiptom felől. A katonai tevékenység – köztük a drónrepülések – szabályozásával kapcsolatban az Axios nem tudott meg részleteket, ezekről valószínűleg az izraeli kormány ad majd felvilágosítást, amennyiben a tűzszüneti megegyezés átmegy a kabineten.

Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. november 22. 08:10
Muszáj itt leállni, nincs fegyver Ukrajnába..
zsolti123
2023. november 22. 02:44
https://m.kuruc.info/r/67/267094/
Tommaso
2023. november 21. 20:46
Kohán közli a megállapodás részleteit, miközben kétséges, hogy lesz-e egyáltalán megállapodás. N O R M Á L I S ???
Tommaso
2023. november 21. 20:44
Vajon a kőgazdag arab olajállamok miért nem segitenek palesztinai honfitársaikon? ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Munkahelyek helyett miért terroristaképző intézeteket finansziroznak? Még a nemzetáruló ORBÁN is befektet a határon túli magyar területekbe. Igaz nála a legjobb szándék is kudarcba fullad, mert stadionokat és templomokat épit. Talán lehetne mást is. Például akkugyárakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!