A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Biden üdvözölte a túszok első csoportjának elengedését és kétállami megoldást sürgetett

2023. november 24. 22:38

Arra számít, hogy a következő napokban még több túsz visszanyeri szabadságát.

2023. november 24. 22:38
null

Joe Biden üdvözölte a Hamász által október 7-én elhurcolt túszok első csoportjának szabadon engedését pénteken, a négynapos tűzszünet első napján.

Ezt is ajánljuk a témában

Az amerikai elnök a Massachusetts állambeli Nantucketben, ahol családjával a hálaadási ünnepi hétvégét tölti, úgy fogalmazott: „ez még csak a kezdet, de eddig minden jól alakult”. Azt hangoztatta, hogy a kiszabadult foglyok sok mindenen mentek keresztül, és most hosszú gyógyulás vár rájuk. 

Hozzátette, arra számít, hogy 

a következő napokban még több túsz visszanyeri szabadságát, a Gázai övezetbe pedig sikerül eljuttatni a szükséges segélyeket.

Újságíróknak adott rövid nyilatkozatában az elnök kifejtette, hogy a Hamász azért indította a háborút kiváltó terrortámadást október 7-én, mert 

semmitől sem fél jobban, mint attól, hogy izraeliek és palesztinok békében éljenek egymás mellett”.

Azt is hangoztatta, hogy a jövőre nézve meg kell szüntetni az erőszak spirálját; megoldásként a kétállami megoldást említette, és az erre irányuló nemzetközi elhatározás megújítását sürgette.

Joe Biden még csütörtökön reményét fejezte ki, hogy az első körben elengedett túszok között lesz már amerikai állampolgár, egy 3 éves kisgyerek, aki a Hamász támadása során elveszítette szüleit. A kiengedett foglyok listáján azonban egyelőre 13 izraeli, valamint 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki szerepel.

Az amerikai elnök még szerdán telefonon egyeztetett az izraeli miniszterelnökkel, az egyiptomi elnökkel és a katari uralkodóval. A megbeszéléseken a tűzszünet és az ahhoz kapcsolt fogolycsere-megállapodás teljes végrehajtásának biztosításáról, valamint a palesztin államiságról volt szó. Joe Biden köszönetet mondott Egyiptom államfőjének és a katari uralkodónak a tűszünetről szóló közvetítésben játszott szerepükért. Az izraeli miniszterelnök pedig az amerikai elnök közbenjárását köszönte meg a túszok egy részének szabadulását eredményező megállapodás létrejöttében.

(MTI)

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Megugrott Netanjahu támogatottsága

Többen temették már az elmúlt időszakban Orbán izraeli szövetségesét és az általa vezetett Likud Pártot. A legfrissebb felmérés mást mutat.

2024.07.20 12:01

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. november 25. 08:52
Szólni kellene Bidének, hogy kétállami megoldás már régen van. Mahmud Abbas a "palesztin" elnök....és Ramallahban lakik. Az egész pereputtya humanitárius segélyekböl élösködik. Az igazi palesztin államot pedig Jordániának hívják. Valaki felírhatná neki egy cetlire...
llnnhegyi
2023. november 25. 05:02
A Jordán folyó bal partján túl,keletre lehet Palesztina. Ki kell üríteni ciszjordaniat.
sozlib_abschaum
2023. november 24. 23:41
Nem az a legnagyobb baj ezzel a vén öregemberrel, hogy beszarik, behugyozik, öt lépcsőre nem tud fellépni, anélkül, hogy háromszor meg ne botlana (mert ezeken még nevetni is lehetne), hanem, hogy ez vénember egy atomhatalom első számú embere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról