Az izraeli védelmi miniszter figyelmeztetett: Bejrút is könnyen Gáza sorsára juthat, ha a Hezbollah háborúba rángatja Libanont

2023. november 12. 07:37

„Nem lehet bennünket provokálni, ez végzetes hiba lesz. Teljes harci készültségben vagyunk, készen állunk bármilyen csapásra, felkészültünk bármilyen fejleményre” – szögezte le Joáv Galant.

2023. november 12. 07:37
Israeli Defense Minister Yoav Gallant

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szombaton figyelmeztette a Hezbollah síita libanoni fegyveres mozgalmat, az iszlamista palesztin Hamász szövetségesét, hogy Bejrút Gáza sorsára juthat, ha az Irán-barát szervezet háborúba rángatja Libanont.

Amit megtehetünk Gázában, megtehetjük Bejrútban is” – jelentette ki a tárcavezető Észak-Izraelben, a libanoni határ közelében található egyik katonai támaszponton tett látogatásán. 

Ha a Hezbollah ilyen hibákat követ el itt, az elsők, akik ennek az árát megfizetik, a libanoni állampolgárok lesznek” – figyelmeztetett a miniszter. 

Szerinte a Hezbollahot támogató fegyveres csoportoknak az izraeli határon végrehajtott katonai akciói máris túlmennek a helyi provokáció határain.

Az izraeli erők „minőségi választ adnak”, ami veszteségekhez vezet a Hezbollah soraiban. 

Nem lehet bennünket provokálni, ez végzetes hiba lesz. Teljes harci készültségben vagyunk, készek vagyunk bármilyen csapásra, és felkészültünk bármilyen fejleményre” – szögezte le Joáv Galant. 

A minisztérium hangsúlyozta, hogy jelenleg a gázai hadműveletben az izraeli légierő potenciáljának nem egészen 10 százalékát vetették be. 

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője egy korábbi, szombati televíziós beszédében kijelentette, hogy a fegyveres mozgalom új fegyvereket kezdett bevetni a gázai háború kezdete óta az Izrael ellen intézett támadásokban. 

A múlt hét során megerősítettük az ellenállást a libanoni fronton, a műveletek számával, a támadott célpontokkal és bevetett fegyverekkel”

 – mondta az Irán-barát szervezet vezetője. 

Hozzátette, hogy a libanoni ellenállás történelmében most először „öngyilkos drónokat” is bevetnek izraeli célpontok ellen, és napi rendszerességgel küldenek felderítő drónokat az izraeli terület fölé. 

Az AFP francia hírügynökség rendelkezésére álló adatok szerint az erőszakos cselekmények kezdete óta legkevesebb 91 ember halt meg, többségében a Hezbollah fegyveresei, de meghalt 11 polgári személy is. 

Szombaton a Hezbollah szövetségese, a Amal síita mozgalom első ízben közölte, hogy elveszítette egy fegyveresét Dél-Libanonban egy izraeli légitámadásban. 

Izraeli oldalon hat katona és két civil halt meg. 

(MTI)

Nyitókép: Elad Malka (IMoD) / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 12. 15:35
Nem óhajtok vitázni az érvek nélküli, vitakultiurálatlan neonyilas Mukival, csak cáfolnám az általa mondottakat, miszerint ránk a zsidók jelentenének veszélyt. Nos, ÉN UTÁNA NÉZTEM, - ő is megtehetné -, a II. vh utáni európai merényleteknek, robbantásoknak, tömeggyilkosságoknak Ezek 95%-át ( több ezer db-ot) iszlamista terroristák követték el. 5%-át európai "civilizált" fehérek. A zsidóknál ez az arány NULLA %
Tommaso
2023. november 12. 15:28
A fogyatékos benedek77 még azt sem tudja, hogy a libanoni háború, amiről hadovál és hazudozik, mikor zajlott. Minden gyerek tudja, hogy 1982-ben.
Tommaso
2023. november 12. 15:24
A neonyilas Muki46 ugyan tagadni próbálja, hogy A többezer éves ősi földjükön élő ZSIDÓK - szemben a terrorista, és háborúkat kirobbantó arabokkal - BÉKÉT SZERETNÉNEK, de cáfolatkisérlete kudarcot vallott. A tények engem igazolnak. Pl az, hogy 1948-ban az arabok rátámadtak a békés zsidókra, akárcsak 1967-ben, 1973-ban, 1982-ben és 2023-ban. Zsidók már 2000 éve éltek ezen a földön, mikor az első burnuszos arab véletlenül arra tevegelt.
Tommaso
2023. november 12. 11:03
Izrael BÉKÉT SZERETNE, (jobb békében élni, mint állandó harckészültségben) de arab szomszédai 75 éve nem hagyják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!