A Nyugat-Balkán helye az Európai Unióban van

2023. november 10. 13:20

A bővítés nem Ukrajnáról szól, mert Ukrajna a tavaly nyáron megelőlegezett tagjelölti státusz feltételeit sem teljesítette.

2023. november 10. 13:20
Zsigmond Barna Pál
Zsigmond Barna Pál
Facebook

„A Nyugat-Balkán helye az Európai Unióban van.

Az Európai Bizottság 2023. november 8-i ülésén elfogadta a 2023. évi bővítési csomagot. A jelentés mérföldkőnek számít, ugyanis ez az első alkalom, amikor a Bizottság 10 országról fogadott el egy bővítési csomagban jelentést.

A bizottsági csomag részletes értékelést nyújt a bővítési folyamatok aktuális helyzetéről, továbbá arról, hogy az érintett országok milyen eredményeket értek el az Európai Unióhoz való csatlakozás felé vezető folyamatban.

A bővítés nem Ukrajnáról szól, mert Ukrajna a tavaly nyáron megelőlegezett tagjelölti státusz feltételeit sem teljesítette, és ezt a Bizottság is megállapította.

Az Európai Uniónak történelmi felelőssége van a nyugat-balkáni bővítés fellendítésében. Az Unió európai perspektíva biztosítására vonatkozó ígérete a nyugat-balkáni országok számára immáron 20 évre nyúlik vissza. Magyarország kiáll a magyar érdekek mentén, a magyar érdekek pedig világosak - a Nyugat-Balkán integrációja nem várhat tovább. Hazánk elkötelezett a csatlakozás támogatása és a konkrét menetrend meghatározása mellett.
Ennek a folyamatnak elsőbbséget kell élveznie más integrációs folyamatokhoz képest.

A bővítési politikát kiemelt prioritásként kell kezelni, és ez a soron következő magyar elnökség alatt is így lesz. A bővítést célzó törekvések megvalósulásával Magyarország és az egész Európai Unió nyerni tud, megerősödve kerülhet ki azokból a válságokból, amelyekbe az elmúlt években az elhibázott brüsszeli döntések és szankciós politika következtében belesodródott.

A nyugat-balkáni országok számára nemcsak gazdasági és stratégiai szempontból, hanem védelmi, energetikai és biztonsági szempontból is létfontosságú, hogy felvételt nyerjenek az Európai Unióba, tekintettel a régióból egyre inkább ránk nehezedő illegális migrációs nyomásra.   

A bővítés további késlekedése súlyosan sértené Európa és hazánk biztonsági érdekeit is. Továbbra is támogatjuk az Európai Unió bővítését mindaddig, amíg a tagjelölt országok érdemeire épülő csatlakozási szabályokat tiszteletben tartják.

Magyarország részéről egyetértünk a Bizottsággal azzal kapcsolatban, hogy Szerbia jelentős eredményeket ért el, és szorgalmazzuk, hogy a csatlakozási folyamatot tovább kell vinni, a régió integrációja szempontjából Szerbia szerepe meghatározó.

Üdvözöljük, hogy a Bizottság javaslatot tesz Georgia számára a tagjelölti státusz megadására.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. november 11. 16:27
pubi, csatlakozás után azok az országok netto kedvezméyezetté válnak, s fizethetünk.
urban63
2023. november 10. 19:11
Azt a sorosklán akarja, a birodalmiak meg puskaporos hordónak....
survivor
2023. november 10. 13:51
Ukrajna az oroszoké. A Baltikum a lengyeleké. Így lesz nyugi.
survivor
2023. november 10. 13:50
Lófaszt van. Szerbiának, talán, Albániának , Koszovónak, Boszniának, Észak-Macedoniának ,Montenegrónak NEM. A régi Szerb-Horvát-Szlovén királyságnak igen(???). A többivel baszakodjon Törökország, Oroszország. AZOK MÁR ISZLÁM ÁLLAMOK b+...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!