Szakértő a Mandinernek: Az exit poll azt mutatja, a PiS megnyerte a választást, de nem biztos, hogy győzött

2023. október 15. 22:00

Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán is figyelmeztetett, egyelőre még nem szabad levonni következtetéseket.

2023. október 15. 22:00

Kövesse velünk a választás eredményeit, kattintson Facebook- vagy YouTube videónkra! 

***

Az első exit poll eredmények után  Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet alapítója a Mandiner élő választás értékelő műsorában arról beszélt, egyelőre semmi biztosat nem lehet az adatokból kiolvasni. Hozzátette, az előzetes felmérések nem szolgálnak jó hírrel a jelenlegi kormánypárt támogatóinak, de ez még nem a végeredmény. 

Pócza István, a műsor moderátora felhívta a szakértők figyelmét arra, hogy rekordmagas részvételi arány született. 

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója szerint fontos kérdés, hogy inkább vidéken vagy a nagyvárosokban mentek el sokan szavazni, mert míg vidéken a PiS, a városokban a KO népszerű.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, nemcsak vidék-város, de Kelet-Nyugat viszonylatban is létezik egy komoly szembenállás. 

Mráz úgy értékelte, a részvételi arány önmagában nem sokat mutat, valószínűleg csak hétfő reggelre lesznek biztos adatok. 

Kiszelly Zoltán emlékeztetett, hogy a pár héttel korábbi szlovákiai választás alkalmával is nagyon későn született csak eredmény.

Ezt is ajánljuk a témában

Abban egyetértettek, hogy a magas részvételi arány az ország polarizációjának és a bizonytalanságnak köszönhető, annak, hogy senki sem tudja, merre fog elindulni Lengyelország. A két tábor közel azonos támogatottsággal bír. 

Az exit poll eredményeket értékelve Kiszelly Zoltán elmondta, az már kiolvasható, hogy a Harmadik Út átlépi a 8 százalékos küszöböt, a Konföderáció viszont a vártnál sokkal rosszabbul teljesített. 

Mráz Ágoston Sámuel úgy értékelte: 

a PiS megnyerte a választást, de nem biztos, hogy győzött. A Konföderáció úgy látszik, kevés szavazatot kapott ahhoz, hogy koalíciós partner legyen. 

A szakértők szerint legkorábban a hajnali órákban, fél kettő körül lehetnek már értékelhető, valós adatok, a népszavazás kimenetelét illetően pedig még később. 

Nyitókép: YouTube/képernyőkép

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 15. 23:37
Samu és Zoli a két,nagy neres nevettető…
Akitlosz
2023. október 15. 22:20
Az Exit poll csak baromság, hazudnak, mint Szlovákiában.
Skywalker_bp
2023. október 15. 22:13
Csak amiatt kívánom azt, hogy a Pis kormányt tudjon alakítani, mert ha nem így lesz, akkor az orbáni külpolitika egy világháborúhoz közeli pattanásig feszült helyzetben állt konkrétan a földbe. És így állnánk, vihar elôtti csendben, egyedül, teljesen elszigetelôdve a saját szövetségi rendszerünkben.
NDAP1945
2023. október 15. 22:01
Elcsaltak a választást
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!