Regionális háborúvá eszkalálódhat a gázai konfliktus? – Veszprémy László Bernát és Szalai Máté a Mandinernek

2023. október 22. 17:56

Megvalósítható-e Izrael stratégiai célja, a Hamász megsemmisítése? Van-e ebből a helyzetből visszatérés a békefolyamathoz? A Világrend legújabb adásában két Közel-Kelet-kutatót kérdeztünk.

2023. október 22. 17:56
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Évekkel, évtizedekkel később is még vitatkozni fognak arról, hogyan történhetett ez, kik voltak a felelősek” – mondta el a beszélgetés elején Veszprémy László Bernát az október 7-én történt precedens nélküli terrortámadásról, amely Izrael déli, a Gázai övezettel szomszédos területein történt. „Amellett, hogy a Hamász nagyon világosan készült erre a támadásra, 

határozott célja volt, hogy ne csak civileket fogjon el és mészároljon le, de az egésznek egy sokkhatása legyen” 

– fogalmazott a történész, aki szerint az akció elérte célját: letaglózta az izraeli közvéleményt, egy ünnepre és a szombati pihenőnapra időzítették a fegyveresek a támadást, amikor vallási-kulturális okokból Izraelben gyakorlatilag megáll az élet.

Egy terrorista akció mindig váratlan, mivel nem lehet rá felkészülni” – fűzte tovább Szalai Máté, aki szerint az izraeli hatóságok magabiztossá váltak, nem voltak elég óvatosak a biztonsági fenyegetésekkel szemben. Mint a szakértő mondta: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt is hibáztatják, amiért szélsőjobboldali pártokkal szövetkezve az elmúlt években intézkedéseikkel indulatokat szítottak a palesztin területeken. 

Szalai Máté

A geopolitikai kontextus

Izrael számára kényelmesek voltak az elmúlt évek, hiszen a palesztin kérdés nem is szerepelt már a napirenden, ennek mellőzésével közeledtek egymáshoz az arab államok és Izrael. „A Hamász szempontjából ez még egy utolsó pillanat előtti akció volt, hiszen ha Szaúd-Arábia Izraellel kibékült volna, akkor a különböző palesztin szervezetek, különösen a radikális szervezetek mozgástere nagyban beszűkült volna”  – hívta fel a figyelmet Szalai Máté, aki szerint 

a terrorszervezet nem stratégiákban gondolkodik, nem gondolták ki előre egy ilyen kegyetlen akció kiszámítható következményeit.

Veszprémy László Bernát szerint nyilvánvalóan nagyon jól jött ez a támadás Iránnak, hiszen ellenérdekelt volt a szaúdi-izraeli kiegyezésben, de hogy ő állt volna a terrorakció mögött, arra nincsenek bizonyítékok, és a Hamász sem úgy működik, ahogy Teheránban azt előírná.

Veszprémy László Bernát

A következmények beláthatatlanok

Szalai Máté szerint ha Izrael nagyon durván túlreagálja a támadást, és aránytalanul pusztítja a Gázai övezetet, azzal rövidtávon felszámolhatja a Hamász szervezetét, viszont hosszútávon erősítheti a radikálisabb szervezeteket. 

Veszprémy arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Izrael keményen lép fel, és  emiatt a Hezbollah beszáll a konfliktusba, az egy új szint lesz, ha pedig nem lép, akkor a terrorszervezetek vérszemet kaphatnak – emiatt

Izrael számára itt csak rossz forgatókönyvek vannak” – fogalmazott.

Most már arról beszélünk, hogy Izraelnek az a katonai célja, hogy felszámolja a Hamászt. Ez 2014-ben nem volt kimondott cél, a Hamász hatalomra jutása óta nem volt kimondott cél” – magyarázta Szalai Máté, aki szerint az izraeli hadsereget továbbra sem szabad lebecsülni, de ha Izrael ezt a háborút 10-15 évvel ezelőtt kezdeményezte volna, sokkal kevesebb civil áldozatot követelt volna a konfliktus. 

Egy ilyen terrorszervezetet nem lehet csak egyszerűen felszámolni, és még ha fel is számolják Gázában, akkor van Hamász Ciszjordániában és Katarban is – nem biztos, hogy érdemes erről így és ilyen formában beszélni” – reagált a Corvinák főszerkesztője, hozzátéve, hogy Izrael védrendszerét áttörték, és ez megrendítette a zsidó állam biztonságát.

Az izraeli-palesztin béke

Arra a kérdésre, hogy ebből a konfliktusból lehet-e visszatérés a két-állami megoldáshoz, mindkét szakértő szkeptikus választ adott, 

úgy vélték, az 1993-as oslói egyezményben foglalt terv már kevéssé életképes 2023-ban. 

Veszprémy László Bernát arra hívta fel a figyelmet, hogy Izrael 2005-ben kivonult Gázából, a területről a Hamász a Fatahot is kiszorította, és „állam helyett terrorista fészket csinált Gázából”. 

Szalai Máté szerint a tragikus események még inkább rávilágítottak arra, hogy nem szabad többé szőnyeg alá söpörni a palesztin ügyet. Úgy értékelte, hogy Izraelnek muszáj lesz stratégiát kidolgoznia arra, hogy a területén élő arab fiatalok radikalizálódása ne folytatódjon. 

Veszprémy László Bernát szerint a trend az, hogy az arab területeken élő fiatalok egy része nem lát más kiutat a szegénységből és a nélkülözésből, mint azt, hogy egy terrorszervezethez csatlakozzon, mivel ezek a fundamentalista szervezetek egzisztenciát kínálnak, célt adnak az életüknek. A Corvinák főszerkesztője és a Ca’ Foscari Egyetem kutatója is úgy értékelte: 

beláthatatlan, mennyire rázta meg valójában Izraelt ez a támadás, 

ahogy az is, mi fog következni a Közel-Keleten a tragikus események után.

--

A Világrend adásának vendégei Szalai Máté, a velencei Ca’ Foscari Egyetem Közel-Kelet kutatója és Veszprémy László Bernát történész, a Corvinák főszerkesztője volt.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Nyitókép: Izraeli katona a libanoni határhoz közeli területen 2023. október 21-én  (forrás: YURI CORTEZ / AFP)
 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csendesgyöngy
2023. október 22. 18:56
Izrael ismeri az iszlám saría törvényeket, csakis erős kézzel lehet legyőzni a dzsihádot. Nincs más mód! Erre Nyugaton is rá fognak döbbeni a politikusok hamarosan, ha továbbra is a demokrácia alapelvei szerint gondolkodnak. Az iszlám tudósok szerint az iszlám törvénye tökéletes, egyetemes és örökkévaló. A nyugati országok törvényei átmenetiek, korlátoltak és végül eltűnnek. Minden muszlim kötelessége, hogy engedelmeskedjen Allah törvényének, a saríának. A nyugati országok törvényeit emberek alkották, míg a saría törvény szent és az egyetlen igaz istentől, Allahtól származik. A saría olyan alapelveken nyugszik, melyek a Koránban, valamint egyéb iszlám vallási/politikai szövegekben találhatóak. Egyetlen közös alapelv sincs a nyugati törvények és a saría között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!