Mit tehet a turista, akinek már le van foglalva az izraeli utazása?

2023. október 13. 15:04

Nincs minden veszve, mutatjuk, mit kell tennie, ha nem akar a pénze után szaladni!

2023. október 13. 15:04
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Az egész világot megdöbbentette a szombaton kirobbant háború. Az emberek zömét természetesen sokkolta, hogy a Hamász kitört Gázából, több ezer rakétát kilőtt Izrael területére, mivel már a Vaskupola sem bírt, több mint ezer civil halálát okozva. Akiket nem döbbentett meg a brutális erőszak híre, azok épp Nyugat-Európa és a tengerentúl nagyvárosaiban ünnepelték, hogy a palesztinok az utóbbi évtized legkomolyabb terrortámadását hajtották végre a zsidó állam ellen. 

Izrael példátlanul gazdag kultúrája, történelme, valamint remek klímája miatt az őszi-tavaszi szezonban frekventált cél a turisták körében, hiszen ilyenkor kellemes az idő, nincs a nyári, már-már elviselhetetlen meleg. 

Az október 7-én kipattant erőszakhullám azonban alaposan felforgatja az idei turisztikai szezont Izraelben. A kereskedelmi járatok zömét a légitársaságok biztonsági okokból törölték, ezáltal sok, már kint lévő külföldi élete is veszélybe került, nem hiába, hogy Magyarországhoz hasonlóan számos ország repülőt küldött Tel-Avivba, hogy onnan hazahozza az Izraelben rekedteket. 

A Konzuli Szolgálat honlapján napi rendszerességgel frissíti az Izraelben tartózkodóknak szóló adatokat, azoknak, akik a szárazföldön hagynák el az államot, azt javasolják, hogy Jordánia vagy Egyiptom felé menjenek. Arról is tájékoztatták az ott tartózkodókat, hogy jelenleg az ország központi repülőtere, a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér üzemel. 

Tudomásunk szerint jár az Elal, az Israir és a Turkish Airlines is. Jelenleg átszállással lehet eljutni Magyarországra. A járattörlésekről, valamint a repülőjegyek átfoglalásáról közvetlenül szükséges egyeztetni az adott légitársasággal. Az ezzel kapcsolatos ügyintézésben konzulátusunk sajnos nem tud segíteni”

– közölték.

A Konzuli Szolgálat többek között arra kért minden minden Izraelben látogatási céllal tartózkodó, vagy halaszthatatlan okból ideutazó magyar állampolgárt, hogy haladéktalanul regisztráljanak konzuli védelemre.

Kiemelik, hogy Izrael területe a Golán-fennsíkkal együtt a jelenlegi háborús helyzetre való tekintettel az utazás és ott-tartózkodás szempontjából a II-es, kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt térségek közé került átsorolásra. 

Terrorizmus, általános biztonsági helyzet Izraelben a terrorakciók veszélye továbbra is fennáll, melyről előre nem lehet értesülni, ezáltal az ország továbbra is fokozott kockázati besorolásban van”

– folytatták.

A tájékoztatás alapján legnagyobb valószínűséggel a nagyobb tömegeket vonzó terek, helyszínek jöhetnek számításba, például a bevásárló központok, vonat- és buszpályaudvarok, illetve – megállók, piacok. 

A január óta tartó tömegdemonstrációk helyszíneit is tanácsos elkerülni”

– jegyzik meg, majd úgy folytatták, hogy jelenleg egyáltalán nem javasolják a gázai területek megközelítését. 

„Az egyiptomi, illetve a gázai biztonsági helyzet függvényében az Egyiptommal, illetve a Gázai övezettel határos izraeli szűk területsávban, így a határ menti autóúton való tartózkodás és közlekedés kockázatos lehet, ugyanígy utazás előtti tájékozódás javasolt az izraeli-szír határterület, valamint az izraeli-libanoni határterület biztonsági helyzetéről” – emelik ki.

De mit tehet, aki már epekedve várta a nagy utazást?

Nincsenek szerencsés helyzetben a turisták, ugyanis jelen esetben célszerű nem elutazni az országba és javasolt egy későbbi időpontban visszatérni oda. Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője lapunknak elmondta, amennyiben utazási irodán keresztül foglalt az utazó, az érintett utazási irodák mindent megtesznek annak érdekében, hogy az őszre tervezett utazások későbbi időpontra, vagy más úti célra kerüljenek átfoglalásra, illetve, hogy ne érje anyagi kár az utazót. 

Fontos ugyanakkor, hogy az utazási irodák is kiszolgáltatottak a szolgáltatóknak (légitársaságok, kinti szolgáltatók), és komoly költségeik keletkezhetnek a helyzetből adódóan”

– fogalmazott a Mandinernek Bakó Balázs.

A szakértő szerint a hazai utazási irodák jellemzően felajánlották a – főként kulturális körutazásokra – már foglalással rendelkező utazóknak az utazás későbbi időpontra vagy másik utazásra történő átfoglalásának lehetőségét, vagy az utazás árával megegyező értékű utazási utalványok biztosítását, vagy végső esetben a részvételi díjak visszafizetését.

Arra a kérdésre, miszerint visszajut-e a repülőjegy ára az ügyfélhez, amennyiben járatát törlik, a szakmai szervezet szóvivője elmondta, ez légitársaságonként eltérő lehet, de az alapvető gyakorlat, hogy későbbi utazásra jogosító utalványt vagy pénzvisszatérítést kapnak az utazók. 

Nyitókép: HAZEM BADER / AFP

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. október 13. 20:48
igen szivas az ilyen nekunk volt 2020 augusztusara Ural Airlines repjegyunk az akkor meg letezo Parizs-Jekatyerinburg vonalra. Az a COVID miatt ragadt be, eloszor halasztgattak aztan vegul kaptunk egy kupont ami harom evig hasznalhato. Jo, mikor mentunk legkozelebb? nana hogy februar 20 - marc 6 2022, Budapest Jekatyerinburg. Az odaut meg megvolt, aztan toroltek a jaratokat az EU hulye legterzarja miatt (aminek rohadtul semmi ertelme), arrol megint certifikatot adtak... na aztan nagynehezen tobb mint egy ev utan vegre sikerult keszpenzre valtani, persze csak orosz szamlara tudtak elutalni, de legalabb megkaptuk. Azota is ott fekszik kozel ezer dollarnyi rubelem az orosz szamlamon, mondanom se kell hogy most a bankkartyat nem tudom hasznalni Oroszorszagon kivul, de ha legkozelebb odakeveredek legalabb lesz mibol elni )))
Chekke-Faint
2023. október 13. 19:03
Örüljön neki, hogy még nincs ott...
need-info
2023. október 13. 18:48
Szerezzen magának egy túszt...
hátakkor
2023. október 13. 16:49
Két dolgot tehet. Megy, vagy marad. +1: átbookol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!