Szakértőt kérdeztünk: ezért nem tudta megvédeni Izraelt a legendás Vaskupola

2023. október 10. 05:41

Gázából már nem a házilag barkácsolt Kasszám-rakétákat lövik ki, nemrég kaptak sokkal precízebb fegyvereket.

2023. október 10. 05:41
PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Rég látott intenzitású támadás érte Izraelt szombaton a kora reggeli órákban. A Gázai-övezet irányából a Hamász palesztin terrorszervezet ezernyi rakétát lőtt ki Izrael irányába, több közülük a zsidó állam nagyvárosainak közelébe is eljutott. 

Ezt is ajánljuk a témában

Túlterheléses támadás

Kis-Benedek József arra a kérdésre, miért nem tudta szombaton megvédeni Izraelt az ország égboltját védő Vaskupola légvédelmi rendszer, úgy fogalmazott: mint minden eszközt, a Vaskupolát is egy bizonyos maximális mennyiség elhárítására tervezték . A biztonságpolitikai szakértő kifejtette, a számítógépeknél is van egy olyan fogalom, hogy túlterheléses támadás, amikor több adat érkezik, mint amennyit a gép fel tud dolgozni. Ugyanez történt most a Vaskupolánál is. 

Az Izraelre kilőtt rakéták száma öt-tízszerese volt annak, mint amit Vaskupola ki tud védeni”

– jegyezte meg a szakértő, aki szerint a Vaskupola sem képes az érkező rakéták száz százalékát kivédeni, így nem meglepő, hogy egy ekkora támadásnál érték találatok Izrael területét. Kis-Benedek József elmondta, a Vaskupola-rendszert ráadásul a lakott területek közelében helyezték el, arra nem gondoltak, hogy minden helyet védeni kell. 

Pontosabb lövések

A palesztin rakétatámadások kezdeti, hétvégi sikere mögött többek között az áll, hogy Gázából már nem a Kasszám rakétákat lövik ki, melyeket a házak mögötti műhelyekben raknak össze. 

Kaptak olyan eszközöket, amelyek segítségével pontosan lehet célozni”

– fogalmazott lapunknak a szakértő, majd úgy folytatta, ha el tudnak lőni Nyugat-Jeruzsálemig vagy Tel-Aviv déli részéig, akkor az azt jelenti, hogy a palesztinok képesek arra, hogy komolyabban célba tudják venni azokat a pontokat, amiket éppen kijelöltek. 

Irántól érkezhettek a rakéták

Felvetésünkre, hogy ezeket az újabb fajta rakétákat honnan kaphatta a Gázát irányító Hamász, Kis-Benedek József egyértelműen Iránt jelölte meg. A biztonságpolitikai szakértő a Mandiner azon kérdésére, miszerint ezek után számíthat-e további szankciókra Irán, elmondta, hogy a mostaninál több szankciót nem nagyon tudnak kivetni a perzsa államra. 

Ezek a szankciók addig használhatók, amíg ezeket betartják. Általában nem tartják be”

– mondta Kis-Benedek József, aki szerint a szombaton indított, brutális akciót az irániak tervezték, nyilván összhangban a palesztinokkal, az Iszlám Dzsiháddal. Szavai szerint a merényletsorozat mögött egészen biztosan ott van a libanoni Hezbollah is. 

Nyitókép: MAHMUD HAMS / AFP

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. október 10. 14:13
Tisztelt Nick74! Ennyi rakétát nem lehetett ellopni. Ráadásul a Hamasz támadás körülményeinek mintázatából több tényező emlékeztet a Pearl Harbor-i és a Wordl Center-i 9/11 támadási minta tényezőire. Annak idején az Isis is egy hadseregre való vadonatúj Toyota terepjárót lopott "valahonnan". A Hamasz által alkalmazott módszerek az Isis létrehozóira, kiképzőire irányítják a figyelmet. Az alkalmazott terror mértéke és annak média kezelése is kérdéseket vet fel a valódi célokat illetően. A Hamasz túl pontos információkkal rendelkezett a kerítés semlegesítéséhez. Ilyeneket valószínűleg Irántól sem kaphatott. Túl sok a megválaszolatlan kérdés, ez az, ami a fő kérdés, hogy miért. A tragédiák súlya mellett nehéz ezt a baljós körülményt kezelni. Tisztelettel!
pethoz-2
2023. október 10. 13:50
Szamomra furcsa, hogy mindig irán a ludas. Lehet h igy van, de bizonyiték hiányaban ez csak spekuláció.
zsolt196969
2023. október 10. 12:18
Magyarul lofaszt ér a kupola.
steweq
2023. október 10. 12:12
Persze Irán! Ki más is lehetne! Gondolom annak ellenére be hajózták a tömérdek rakétát, hogy Tele Gáza Moszad ügynökökkel, meg parti őrséggel, meg a CIA is ott van mindenhol. Még Iránban is. ... Talán olyan valakik juttatták oda, aki Izraelt le akarják venni a jövő politikai térképéről. S a legjobb Iránra kenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!