Megvalósítható-e Izrael stratégiai célja, a Hamász kiiktatása? – Világrend

2023. október 18. 17:53

„A Hamász állam helyett terrorista fészket csinált Gázából” – Van-e egy nagy, palesztin-iráni forgatókönyv a háttérben? Van-e egy ilyen mély konfliktusból visszatérés a békefolyamathoz? Két Közel-Kelet-kutatót kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2023. október 18. 17:53
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Október 7-én precedens nélküli terrortámadás érte Izrael déli, a Gázai övezettel szomszédos részét. Az arab lakosságú övezetből való 2005-ös izraeli kivonulás óta tucatnyi összetűzés és két háború zajlott a Hamász és az IDF között, ez a harmadik, és minden jel szerint a korábbiaknál pusztítóbb lesz.

A Hamász szempontjából ez még egy utolsó pillanat előtti akció volt, hiszen ha Szaúd-Arábia Izraellel kibékült volna, akkor a különböző palesztin szervezetek, különösen a radikális szervezetek mozgástere nagyban beszűkült volna” – hívta fel a figyelmet Szalai Máté a fegyveres akció geopolitikai hátterére: a színfalak mögött az izraeli és a szaúdi kormányzat titkos tárgyalásokat folytatott a két állam közeledéséről, a kiegyezés új, Irán számára kedvezőtlen helyzetet teremtett volna a Közel-Keleten.

Egy ilyen terrorszervezetet nem lehet csak egyszerűen felszámolni, és még ha fel is számolják Gázában, akkor van Hamász Ciszjordániában és Katarban is – nem biztos, hogy érdemes erről így és ilyen formában beszélni” – magyarázta Veszprémy László Bernát, aki szerint a dél-izraeli terrorakció megrengette Izrael biztonságát, az izraeli társadalmi elvárás pedig az, hogy a kormány kemény választ adjon a kihívásra.

Az október 7-i terrortámadás hátteréről szóló beszélgetésben ezeken kívül a következőkről esett szó:

– A Hezbollah bekapcsolódása után Irán esetleges megelőző csapásával berobbanthat-e egy regionális háború?

– Mi az izraeli minimálcél Gáza bombázásával?

– Lehet-e jövőbeli kiegyezés a két nép között, van- még esélye a két-állami megoldásnak?

 

A műsor vendége: Szalai Máté, a velencei Ca’ Foscari Egyetem Közel-Kelet-kutatója és Veszprémy László Bernát történész, a Corvinák főszerkesztője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2023. október 19. 09:15
Megvalósítható, ha eltörölnek mindenkit arrafelé.
Mich99
2023. október 19. 08:56
Bidé már három regionális bilágháború szélén áll...
bodrigyuri
2023. október 19. 08:06
Hagyjuk már ezt az Iránozást!
Megtalálta
2023. október 19. 00:23
"Megvalósítható-e Izrael stratégiai célja, a Hamász kiiktatása?" Nem, és ha a Nyugat pofával előre beszalad ebbe a faszerdőbe, ugyanúgy pofára fog esni, mint az ukrán háború kapcsán. A muszlim világ összefog Izrael ellen. Ha Izrael bemegy Gázába (eddig vajon miért nem ment még be), annak semmi jó vége nem lesz. Irán, Pakisztán, Afganisztán, az iraki síita milíciák, a Hezbollah már fenik a késüket arra az esetre, ha Izrael elindítja az inváziót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!