Kongatja a vészharangot a német védelmi minisztérium: ötmilliárd euró kéne Ukrajnának, de a költségvetés nem bírja

2023. október 23. 11:45

Az SPD ennek ellenére ragaszkodik hozzá, hogy a pénzügyminiszter további milliárdokat bocsásson Ukrajna részére.

2023. október 23. 11:45

Mint ismert, Németország korábban megígérte Ukrajnának, hogy amíg szükségük van segítségre az Oroszország elleni háborúban, addig segítenek. Most azonban kiderült: Christian Lindner, szövetségi pénzügyminiszter a jövő évi költségvetésben túl kevés pénzt különített el Ukrajnának

 több mint ötmilliárd euró hiányzik az Ukrajnának szánt segélyekre

 – írta a Bild.

A lap ismertette, hogy a katonai támogatást az „általános pénzgazdálkodás” költségvetéséből fizetik. Ebben a tárcavezető 2024-re négymilliárd eurót irányzott elő az ukrán hadsereg számára.

A tárca egy bizalmas (kizárólag a BILD számára hozzáférhető) dokumentumban kiszámította, hogy ez az összeg szinte teljes egészében elkülönített.

  • hárommilliárd eurót a már megígért intézkedésekre kötöttek le.
  • 770 millió eurót a Szövetségi Külügyminisztérium és annak segélyei számára tartanak fenn.
  • így 2024-ben mindössze 120 millió marad új katonai projektekre.

Az igény azonban sokkal nagyobb. A védelmi minisztérium azt is felsorolta, hogy mire kellene több pénz. A listán ott szerepel a légvédelem, a páncélozott harcjárművek, valamint a védőfelszerelés beszerzése, továbbá a meglévő eszközök javítása és logisztikája is. 

A Bild arra is felhívta továbbá a figyelmet, hogy szintén nem szerepel a költségvetésben 525 millió euró a Bundeswehr által átadott anyagok pótlására.

A 2024-es költségvetést november közepén fogadják el véglegesen. Úgy vélik, addig még kemény tárgyalások lesznek.

A lap idézte, Andreas Schwarzot, az SPD politikusát is. Schwarz úgy fogalmazott, „be kell tartanunk a szavunkat. Nem szabad kifutnunk a jövő évi ukrajnai támogatásból. A pénzügyminiszternek kötelessége, hogy a végleges költségvetés elfogadásáig további milliárdokat bocsásson Ukrajna rendelkezésre.

Ukrajnának számítania kell Németország ígéreteire”

 – húzta alá.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. október 23. 18:54
Horror kolaíció. Szocdemek, zöldek, libsik... Németország sírásói. Nem volt elég Merkel hazaárulása, a migránsáradat Németországra, Európára rántása, most itt van ez a fogalmatlan, tehetségtelen, korrupt társaság. Kohl forog a sírjában!
Héja
2023. október 23. 15:44
Némi apró a háború folytatásához. Pontosabban Ukrajna kivéreztetéséhez. Edzett gyomrommal nem okádok.
lemez
2023. október 23. 15:44
Mit akar még ukrajna.A héten kapta az évi unios ajándék utólsó részletét 15 milliárd eurot.Van itt pénz,fizethetjúk soros hitelét.Agyhalott unio.
Intel
2023. október 23. 15:39
Megoldják! Csak meg kell adóztatni a német milliárdosokat. Abból lesz pénz mindenre. Ha netán nem engednék, hogy megadóztassák őket akkor meg kell adóztatni a társadalom maradék 99,9 százalékát akinek semmilyen eszköze nincs, hogy elhárítsa az adót. Ez ugyan nem lesz olyan nagy bevétel mintha a milliárdosokat adóztatnák de az ukránok azért nem sértődnek meg az összeg láttán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!