Kínos: terroristák mellé állt az európai baloldal nem csekély része

2023. október 12. 11:27

Észak-Írországtól Görögországig aktívan vagy passzívan a palesztinokat támogatják, sokan még a Hamász brutális terrorakciója után is.

2023. október 12. 11:27
Terror Izraelben: a Hamász lecsapott
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Európában „Belfasttól Athénig kerülik a terrorcsoport elítélését, támogatásukat fejezik ki a palesztin ügy mellett, miközben dúl a terroristákkal vívott háború” – írja a The Times of Jerusalem című izraeli lap.

A Pesti Srácok nemrég cikkben emlékezett meg arról, hogy „Az Európai Unió progresszív vezetése” „a háttérben sok pénzzel támogatják a palesztinokat, de az Európai Bíróság kezdeményezte a Hamász terrorszervezetté minősítésének megszüntetését is, és a sort lehetne folytatni” – s bár a terrorcselekmények hatására az EU sietett állást foglalni a megtámadott Izrael mellett, a palesztinoknak juttatott milliárd eurókban és politikai támogatásban is mérhető restanciája van Izraellel szemben.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Both Hunor

Pesti Srácok

Idézőjel

Folyamatosan hangsúlyozzák EU-s szinten az Izrael-barátságot, a háttérben azért furcsa dolgok történnek.

Persze a civileknek juttatott források (amik a Gázai övezetben 2008 óta hatalmon lévő Hamászt ismerve nagyjából annyira lett elköltve valóban a lakosság javára, mint az Észak-Koreának juttatott segélyek az ottaniéra) egy dolog, a politikai Izrael-ellenesség meg egy másik, de hogy a jelenlegi információink szerint is legkevesebb ezer, zömmel ártatlan, polgári áldozatot követelő terrortámadások után se lássa valaki indokoltnak az elhatárolódást, az több mint érdekes.

Ennek egyik szemléletes példája a CEU, ahonnan számos alkalommal visszhangoztak vádak a magyarországi antiszemitizmus kapcsán, akár egy-egy plakát kapcsán is, ám a bécsi a QUEER CEU nevű szervezetet eközben a jelek szerint nem zavarja, hogy ezer zsidót legyilkolnak palesztin terroristák, ők azok után szerveznek szimpátiatüntetést a palesztinok mellett, hogy a Hamász egységei a Be'eri kibucnál a gyerekeket azok szülei előtt mészárolták le.

De emellett érdekes az izraeli lap gyűjtése Európa antiszemita (szélső)baloldaláról és annak kommunikálásáról vagy éppen hallgatásáról.

„Az erőszak és a halálesetek Izraelben és Palesztinában a megszállás és az apartheid gyümölcse” – írta ki oldalára a spanyol radikális baloldali Podemos párt, amely egyébként a madridi kormánykoalíció tagja, vagyis spanyol kormánypárt. Szombaton némi ütemtévesztéssel még azt is írták, hogy „a konfliktus lezárásának egyetlen módja az lenne, hogy véget vessünk Izrael büntetlenségének” és „tiszteljük a palesztinok önrendelkezési jogát”. A Sumar nevű platform, amelynek amúgy a Podemos is tagja, óvatosan kenegette a felelősséget, mondván „a civilek megtámadása megsérti az emberi jogok genfi egyezményét, akár a Hamászról, akár Izraelről beszélünk”.

Franciaországban Jean-Luc Mélenchon Lázadó Franciaország nevű radikális baloldali formációja tett zavarbaejtő nyilatkozatokat, annak képviselői „a palesztin erők fegyveres offenzívájára” hivatkoztak, amelyet „az izraeli megszállási politika fokozásával összefüggésben” hajtottak végre – állítja az izraeli lap. Mindez olyan kellemetlen volt, hogy még a szocialista párizsi polgármester, Anne Hidalgo is a szövetség felbontását kezdeményezte, legalábbis szóban, Mélenchonékkal.

Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszer pedig Gázát „a világ legnagyobb szabadtéri börtönének”, Izraelt pedig „apartheid államnak” nevezte; mondván, „Az apartheid, akár Dél-Afrikában, akár Palesztinában vagy Izraelben gyakorolják, mindig erőszakot fog okozni, mert ez egy erőszakos, embergyűlölő rendszer”. Mindezt persze a támadások előtt is hangoztatták, azonban az meglephetett egyeseket, hogy a Görög Kommunista Párt hétfőn kijelentette, hogy a palesztinoknak „joguk van harcolni a hosszú távú megszállás ellen”, az erőszak „eszkalációját” pedig „az Egyesült Államok és az EU által támogatott Palesztina megszállásának krónikus bűnözése hozta magával”.

Hogy a brit Munkáspárt felhagyott a terrorszervezet támogatásával, az elsősorban a kőkemény antiszemita Jeremy Corbin egykori elnök távozásának köszönhető (kaptak is ezért egy kis simogatást most a Politicótól), azonban a Brit-szigeteken nem maradt támogató nélkül a Hamász ügye, a legerősebb északír párt címének várományosa, a Sinn Féin elnöke, Mary Lou McDonald közölte, „az igazság az, hogy az izraeli állam évtizedek óta megsértette a nemzetközi jogot kollektív büntetéssel, földek elkobzásával, apartheid rezsim bevezetésével, megtagadva a palesztin nép abszolút törvényes önrendelkezési jogát”.

Természetesen az izraeli lap ebben a helyzetben több esetben erős egyenlőségjelet húz a zsidó állam palesztinpolitikáját elítélő politikai nyilatkozatok és a Hamász támogatása között is; azonban a fenti listából látható, hogy utóbbi, illetve a Hamász által elkövetett tömegmészárlások teljes ignorálása szintén nem példa nélküli.

Nyitókép: Megrongálódott épületek egy palesztin rakétatámadást követően Tel-Avivban 2023. október 8-án. MTI/EPA/Abir Szultan

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. október 12. 17:49
>>>Genusnextgen 2023. október 12. 17:01 Ehhez tartsátok magatokat fidkány szoponcok:) https://ujvilagrend.wordpress.com/2009/02/07/bayer-zsolt-feherfoszfor/<<< Hoppá! Mutatjuk! Köszönjük hogy előtúrtál egy lassan 15 éves véleményt. Holnap jöhet II. Béla intelmeiből egy szemle buksika.
Genusnextgen
2023. október 12. 17:01
Bayer: "Tisztességes ember úgyis a palesztinokkal szolidáris, velük érez együtt, velük vállal közösséget." Ehhez tartsátok magatokat fidkány szoponcok:) https://ujvilagrend.wordpress.com/2009/02/07/bayer-zsolt-feherfoszfor/
bagira002
2023. október 12. 16:58
Bűnös nyugat .
bagira002
2023. október 12. 16:48
Terroristák mellé állt Brüsszel , Merkel, Ursula bevándorlással kapcsolatosan európai baloldal nem csekély része. Brüsszel nem eus érdekeket képvisel a palesztin terrorista betolakodókat Európába telepíti .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!