Kik is lőnek Gázában kórházakat?

2023. október 18. 11:58

Nem elképzelhetetlen, hogy a sajátjaikat lőtték ki a terroristák, de Izrael is bombázott már kórházat – mind a kettőre akad példa. Elemzésünk a borzasztó tragédia kapcsán.

2023. október 18. 11:58
Over 500 killed in Israeli attack on Gaza Al-Ahli Baptist Hospital
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Mint lapunk is megírta, tegnap (október 17-én) hatalmas robbanás történt egy gázai kórházban: a jelentések szerint több százan, akár ötszázan halhattak meg a robbanásban az Ak Ahli baptista kórháznál. A Hamász izraeli légicsapást okol a történtekért, Izrael viszont tagad: szerintük a palesztin Iszlám Dzsihád egy rakétája okozta a robbanást. Ez a szervezet viszont szintén tagadja a felelősségét.

Az izraeli elnök, Jicák Hercog egyenesen „vérvádnak" nevezte Izrael gyanúsítását a támadással. 

Az Izraeli Véderő (IDF) reakciója szerint hangfelvételük van az Iszlám Dzsihádtól, ahol egy férfi beismeri, hogy az ő rakétájuk ment félre. Az IDF szerint ekkor éppen nem is volt izraeli bombázás. Szerintük a kórház melletti parkolóban lőszereket tároltak, ez okozta a nagy robbanást.

Joe Biden is azt nyilatkozta, hogy valószínűleg „a másik csapat csinálta”.

Mindenesetre vannak történelmi példák az izraeli-palesztin konfliktusban, amik segíthetnek kontextusba helyezni a híreket.

Pontatlan rakéták

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád véletlenül a sajátjaikat lőtte volna ki. Ennek oka részben az, hogy primitív eszközökkel lövik Izraelt: míg izraeli oldalon 150 ezer dolláros Tamir rakétákkal védekeznek például a Vaskupola-rendszerben, addig a Hamász és az Iszlám Dzsihád kb. 30 ezer dolláros Grad rakétákkal (továbbá a még olcsóbb, házilag eszkábált Kasszám és al-Kudsz rakétákkal) lövi Izraelt.

Számos példa akad rá, hogy véletlenül sajátjaikat lőtték ki a terroristák.

Példának okáért 2017-ben egy Hamász-rakéta a Gázai övezeten belül landolt. Ez még nem okozott sérülést, azonban ugyanebben az évben egy gázai rakéta a Hamász szóvivőjének, Moshir al-Masri testvérének a házát találta el.

2019-ben hét palesztin sebesült meg, miután egy a Gázai övezetből indított rakéta felrobbant egy ház közelében, még az övezet területén.

Ugyanekkor példa akadt arra is, amikor a nemzetközi progresszív szervezetek túl korán ítélik el Izraelt.

 Az Amnesty International azzal vádolta a zsidó államot, hogy rakétával támadott meg egy gázai emberi jogi irodát, holott a robbantást valójában egy palesztin terrorista csoport hajtotta végre, ezt a nem különösebben Izrael-barát sajtó is megerősítette.

Arányait tekintve: 2016-ban egy gázai rakétázás során a kilőtt rakéták fele még a palesztin enklávé területén zuhant le. 2021. május 10-18. között több mint 4340 rakétát lőttek ki Izraelre (v. ö. idén október 7-én egyes források szerint kétezer, mások szerint háromezer rakétát lőttek ki 20 perc alatt!). 2021-ben körülbelül egyharmaduk a Gázai övezeten belül esett le.

Kórházak vagy katonai célpontok?

A 2009-es gázai Öntött Ólom hadművelet során, január 15-én Izrael heves bombázást indított a város ellen, miközben az utcákon még folytak a harcok. A lövedékek által eltalált épületek között volt az al-Kudsz kórház, Gáza második legnagyobb kórháza.

Azonban 

azonnal megindult a vita arról, mennyire is megbízható egy terrorista szervezet, ha a civil áldozatok számát kell összesíteni. 

A Jerusalem Post című lapban Khaled Abu Toameh izraeli-arab újságíró felvetette, hogy a Hamász civil ruhába öltöztette embereit. Ez a civil áldozatok túlszámlálásához és a Hamász katonai áldozatainak alulszámolásához vezetett, mivel a palesztin áldozatok fegyverek vagy más, harcosokra utaló jelek nélkül érkeztek a kórházakba.

A palesztin Al Mezan Emberi Jogi Központ azt állította, hogy az áldozatok összeszámolásánál a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának útmutatását követte, azonban mint kiderült, csak akkor számolták katonai áldozatnak a Hamász embereit, ha azok éppen fegyvert fogtak izraeli csapatok ellen, ami lássuk be, nem teljesen pontos kategória.

Az izraeli Védelmi Minisztérium vizsgálata arra jutott, hogy a Hamász arra kényszerítette a Vörös Félhold ápolóit, hogy adják át orvosi egyenruháikat és mentőautóikat, hogy azokat a terrorcsoport saját céljaira használja. Állításukat gázai civilekkel készült interjúkra alapozták.

Az izraeli Sin Bét szerint pedig a Hamász vezetése egyenesen a Shifa Kórház alsó szintjeiről irányította hadműveleteit.

Az izraeli Hírszerzési és Terrorizmus Információs Központ szerint a Hamász összesen tíz gázai kórházat használt katonai célokra, példának okáért volt egy alagút, amely egy mecset és egy szülészeti osztály között vezetett, s melyen keresztül a terrorcsoport az embereit mozgatta.

Eközben az Amnesty International szerint hazugság, hogy a Hamász orvosi létesítményeket használt volna, vagy elvette volna orvosok egyenruháját vagy járműveit. A Magen David Adom (izraeli Vörös Kereszt) az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló bizottsága számára nem tudta megerősíteni, hogy a Vörös Kereszt emblémájával visszaéltek volna.

A WHO azt állította, hogy a harcok során összesen 34 létesítményét érte kár (köztük 8 kórházat).

Mi a katonai célpont?

A 2009-es harcok egyébként jó példái annak, mennyire nehéz összeegyeztetni egy önmagát terroristákkal szemben megvédeni akaró demokrácia és a nyugati sajtó és emberi jogi szervezetek elvárásait.

Az ENSZ mérsékelten objektív Goldstone-jelentése szerint például Izrael 2009-ben kilőtt egy rendőrségi beiktatási ceremóniát, nem csak újoncokkal végezve, de rokonaikkal is, akik az ünnepségen vettek részt, továbbá közlekedési rendőröket és a rendőrségi zenekar tagjait is.

Az ENSZ szerint 240 gázai rendőr halt meg a harcok során. Ehhez hozzá kell tenni, hogy ők egyszerűen egy legitim rendvédelmi szervezet tagjainak tartották az áldozatokat, s így bűncselekményként tekintettek a bombázásra.

Izrael persze nyilván úgy tekintett a rendőrökre, mint egy terrorszervezet fegyveres rendvédelmi szerveinek tagjaira, s így legitim célpontra. 

A Jerusalem Center for Public Affairs elemzése egyenesen arról számolt be, hogy az akció során megölt rendőrök 83%-a valamilyen terrorszervezet tagja volt, s nem is nehéz elképzelni, hogy ez igaz.

 

Fotó: Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. október 19. 00:16
Nincs annyi robbanószerük egy rakétára a paliknak hogy ekkorát pukkantsanak baszod. Izrael volt, nem kérdés. Különben nem lenne ekkora kapálózás a témában
Mich99
2023. október 18. 21:16
A baptista kórház és egyéb az ENSZ-től és a Nyugattól jövő segélyként kapott létesítmények könnyen feláldozhatók a terroristák szempontjából. "Majd küldenek, építenek ugyanazok egy másikat". Most is ez lesz... 'A hallottakat pedig az ellenség nyakába varrjuk"...
Mich99
2023. október 18. 21:07
szerintem sem véletlenül robbantották fel a terroristák azt a kórházat amit ráadásul lőszerraktár ként és kilövő helyként is használtak. Ami hiányzik ebből az egyébként érdekes cikkből, az az, hogy ez az akció Biden látogatására volt időzítve (!) és célja nyilvánvalóan az volt, hogy összeugrasza az arab országokat Amerikával és egyben megállítsa, illetve visszafordítsa az arab-izraeli béke irányába mutató folyamatot! Márpedig ez egyáltalán nem a véletlen robbanás irányába mutat...
connorj
2023. október 18. 14:40
ŐK LÁTJÁK, HOGY KI VOLT: https://vm.tiktok.com/ZGJTGDHDF/ 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!