Hírhedt, magyar származású feminista professzor: A Hamász és a Hezbollah fontos baloldali mozgalmak

2023. október 31. 13:19

Judith Butler azóta már elítélte Izrael gázai akcióját is. Mutatjuk, mit mondott még.

2023. október 31. 13:19
Judith Butler feminista professzor
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

„Nagyon fontos úgy értelmezni a Hamászt és a Hezbollahot, mint fontos társadalmi mozgalmak, melyek progresszívek, melyek a baloldalon vannak, s amik a globális baloldal részei”mondta 2006 szeptemberében egy kerekasztal-beszélgetésen Judith Butler, a kaliforniai Berkeley leszbikus feminista professzora, a queer-elmélet egyik alapító teoretikusa, világhírű feminista gondolkodó.

Butler mondatai az egyetemen hangzottak el, és épp Izrael akkori, dél-libanoni katonai akciójáról volt szó.

Butler 2006-os mondataira többen emlékeztettek a napokban.

Butler a Hamásszal és Hezbollahhal kapcsolatban akkor hozzátette: „Mindez nem lehet akadálya annak, hogy kritizáljuk mindkét mozgalom egyes dimenzióit.  Nem tart vissza minket, akik az erőszakmentes politika iránt érdeklődünk, hogy feltegyük a kérdést, vannak-e más lehetőségek az erőszak mellett.”

Butlernek magyarul is megjelent két alapmunkája:

  • Problémás nem - Feminizmus és az identitás felforgatása
  • Jelentős testek - A „szexus” diszkurzív korlátairól

Butler maga egyébként Clevelandben nőtt fel egy zsidó családban; az anyai nagymamája magyar volt, akinek családját kivégezték a nácik. Ő maga is héber iskolába járt. 2013-ban publikált kötete, a Jewishness and the Critique of Zionism (Zsidó mivolt és a cionizmus kritikája – a szerk.) a zsidóság diaszpóra-léte mellett foglal állást és erősen kritizálja Izrael államot, és az egyállami megoldást támogatja. A Berkeley-n az irodalomelmélet professzora.

Butler pár nappal ezelőtt elítélte Izrael gázai akcióját is, azt népirtásnak nevezve.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Wikipédia

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cicologus
2023. november 01. 21:47
hiányzik a cipőm a szájából
krupps
2023. november 01. 17:14
A neve sem kellett volna, de még a képe sem, elég lett volna az irányultságát elolvasni, hogy tudjam: zsidó. Azért a mandi elmehet a faszba, hogy magyarként aposztrofálják ezt a csótányt.
catalina11
2023. november 01. 15:13
Igy BUKTAD a VITÁINKAT. Ahogy szoktad." Tommaso ez nem vita, hanem vicc, de találó! catalina11 2023. október 31. 17:52 nevessen Tommaso, hahaha... „ - Miért hasonlít egy náci az épphogy átsütött steakre? – Mert kívül barna, belül vörös.” (korabeli angol vicc)
catalina11
2023. november 01. 15:09
Ugyan, mennyi legitimitása, mennyi értéke van annak a versenynek, amelynek szabályait az egyik induló versenyző egyedül alkotja meg, és fogadja el, kizárva ebből a többi indulót." hát van ilyen Tommaso elvtárs! Ilyen gyalázatos eljárással élt a bolsevik MSZP és a zsidó SZDSZ, amikor a főpolgármester választást pár HÉTTEL a választás előtt kétfordulósból egy fordulóssá tette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!