Háború újratöltve: mi a Gázai övezet és mi is a Hamasz?

2023. október 09. 16:06

Évtizedek óta rendre az érdeklődés előterébe kerül Gáza – de mi is pontosan ez ez övezet Izrael és Egyiptom határán?

2023. október 09. 16:06
null

Totális ostrom alá veszi Izrael Gáza városát: de mi is a gázai övezet és hogyan alakult ki a mostani helyzete?

Négyezer év történelem

Gáza 

az egyik legősibb városa az emberi civilizációnak

 – még ha ez is nem látszik a mostani állapotán. Négyezer éves múltra tekint vissza a történelme: előbb kánaánita törzsek lakták, majd az egyiptomi fáraók, a filiszteusok, az asszírok birodalmához is tartozott. Elfoglalta Nagy Sándor, később beduinok költöztek a vidékre.

A római korban Pompeius tábornok építette újjá a várost, ami Heródesnek adományozott később. Az ezt követő hosszú évszázadok során Bizánc, majd a korai muszlimok, később a keresztes lovagok birtokában is volt, majd elkezdődött az Oszmán Birodalom hosszú időszaka. A szultáni uralom összeomlása után brit erők szállták meg a várost.

Izrael születése óta Gáza folyamatos átmeneti állapotba került: előbb egyiptomi uralom alatt állt, majd 1967-ben Izrael elfoglalta a hatnapos háborúban. Később a Palesztin Hatóság alá került, 2005-ben pedig Izrael egyoldalúan kivonult Gázából. 2007-re az iszlamista palesztin Hamasz szervezet vette át az uralmat a városban. Gáza azóta az Izraellel szembeni terror egyik fészke, miközben a város népessége folyamatosan növekszik. Az elégtelen infrastruktúra problémái mellett Izrael válaszcsapásai és blokádjai zárják el a várost, amit sokan a világ legnagyobb menekülttáborának tartanak.

Gázában ma már mintegy 2,3 millió ember él, 

annyi, mint Budapesten és környékén együttvéve. Ez az embertömeg egy 40 kilométer hosszú és 10 kilométer széles földsávon él a Földközi-tenger partja és a sivatag között.

A lakosság többsége az 1945 után ide érkező szentföldi muszlim menekültektől származik. Óriási a népszaporulat: még ma is mintegy 4 gyermekszületés jut egy nőre, ez néhány évtizede még több mint 8 volt. A lakosság több mint 40 százaléka 14 éven aluli, az átlag életkor mintegy 18 év.

A Hamasz felemelkedése

A fiatalkorúak tömegei – különösen egy rossz gazdasági helyzet miatti munkanélküliség által sújtva – jobban nyitottak a radikális szerveződések üzenetei felé szerte a világban. Így van ez Gázában is, ahol a Hamasz az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan épített a fiatal férfiakra.

De mi is az a Hamasz? Szó szerinti fordításban az Iszlám Ellenállás Mozgalma, a gázai palesztinok fő politikai és fegyveres szerveződése. 

A rövidítés arab nyelvben a bátorság és erő szavakat is jelenti,

 míg a héber nyelven erőszakot jelent.

A Hamaszt 1987-ben alapították, az Első Intifáda után az egyiptomi Muszlim Testvériségből nőtt ki. A célja „Palesztina felszabadítása”, Izrael felszámolása és egy iszlám állam létrehozása a zsidó állam helyén.

Az elmúlt évtizedekben Izrael és a Hamasz többször is konfrontálódott, miután a Hamasz katonai szárnya sok alkalommal indított különböző támadásokat Izrael ellen, katonákat és civileket egyaránt támadva. 

Az öngyilkos robbantásoktól a rakétatámadásokig sokféle módszert alkalmazott Izraellel szemben.

A Hamasz ugyanakkor szociális tevékenységet is folytat Gázában, adományozásoktól az egészségügy működtetéséig, amivel elnyerték a helyiek nagy részének támogatását.

Az Egyesült Államok 1995 óta terrorista szevezetként tartja számon a Hamaszt, és belső viták ellenére az Európai Unió is ilyen kategóriában tartja a szerveződést. Ugyanakkor Irán, Oroszország, Kína, Törökország, vagy épp Norvégia és Svájc nem tartja terroristának a szervezetet.

 

Nyitóképen: Gáza (MAHMUD HAMS / AFP)

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. október 10. 15:18
Az érem másik oldala. Nem csak az van, ami a mediából csurog... Mutassátok meg a gyerekeiteknek is, mert ez nem az a narrativa, amit a mainstream sulykol. Angolul beszél , de magyar felirat beállítható https://www.youtube.com/watch?v=G_YL8R-B1Tc
zsolti123
2023. október 10. 02:20
Ennek az írásnak a szerzőjét nem találom. Talán nem véletlenül...
Tommaso
2023. október 09. 19:01
rasdi1 abszolut hibás, sok részletében hamis álláspontot képvisel. Igenis jó ötlet volt 1947-ben a két nép- két állam elv alapján álló államalapítás. Ezen államok határait, és szuverenitását az akkori két szuperhatalom garantálta ( volna) Csak sajnos az arabok megtagadták saját, önálló Palesztin Államuk kikiáltását. És inkább a folyamatos háborúskodást választották - ÖNKÉNT.
rasdi1
2023. október 09. 18:45
Izrael ugyanúgy a nagyhatalmak erőszakos államalakító, államformáló "békeszerződéseinek" vagy bármilyen néven nevezett műveleteinek a produktumai, mint teszem azt az I.vh-t lezáró "békerendszer" (Trianonnal, meg a II. vh "magvait elvető" többi európai határmegállapításaival), vagy Jugoszlávia megalkotásával majd szétrobbantásával, vagy a SZU megszüntetését követő határmegállapításokkal. De idesorolhatók a gyarmatbirodalmak felszámolását követő és számtalan etnikai, vallási konfliktust produkáló határmegállapítások. Mert bármennyire is ősi, zsidó terület volt az ott a Földközi tenger partjainál, közel 2000 éves intervallumot nem lehet meg nem történtnek tekinteni. (Nem tartom valószínűnek, hogy késői utódaink mintegy 1000 év múlva is Trianont sírják vissza. Sajnos nagyon sok csapásnak néznek még elé a következő generációk.) A "terrorizmus" a legtöbb esetben valamilyen "sarokba szorított állat" reakciója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!