„Baráti ütésváltássá” fajult Scholz és Netanjahu találkozója a Spiegel szerint

2023. október 18. 06:43

A két politikus nem tudott megegyezni a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek kérdésében.

2023. október 18. 06:43
German Chancellor Olaf Scholz in Israel

Olaf Scholz német kancellár Tel-Avivban találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. A Spiegel beszámolója szerint Izrael miniszterelnöke a holokauszt felidézésével nyitotta meg sajtótájékoztatóját. „A Hamász-gyilkosok tettei a holokauszt óta a zsidók ellen elkövetett legsúlyosabb bűntettek. 

A terroristák embereket fejeztek le, kisgyerekeket lőttek le, gyerekeket gyilkoltak meg szüleik szeme láttára, s szülőket a gyermekeik szeme láttára” 

– hangsúlyozta Netanjahu, aki szerint amikor a gyilkosok dzsipekkel vették körül a fiatalokat, és lőtték le őket, arra hasonlít, amikor a nácik 1941-ben 48 óra alatt több mint 33 ezer zsidót gyilkoltak meg. A múlt hetihez hasonló atrocitásokra a holokauszt óta nem volt példa.

„A Hamász az új nácik”

– jelentette ki az izraeli miniszterelnök. Netenjahu hangsúlyozta: ahogyan a világ összefogott a nácik legyőzése érdekében, úgy kell most a világnak összefognia az iszlamista terror legyőzése érdekében, hogy közösen győzzék le a Hamászt. Felszólalása végén Scholznak címezve kifejti: „Nagyra értékeljük, hogy eljött, hogy velünk álljon ebben a civilizáció jövőjéért vívott csatában. Köszönjük.”

„Baráti ütésváltás”

A Spiegel szerint amíg Netanjahu felszólalásában történelmi, nagy szavakat használ, Scholz minden szimpátia ellenére igyekezett a lehető legjózanabb maradni. 

„Ez egy baráti látogatás nehéz időkben” 

– mondja a kancellár, aki szerint ezekben az időkben Németország csak egy helyen állhat, „Izrael oldalán”. Ugyanakkor hangsúlyozza azt is: a Gázai övezetben élő embereknek humanitárius segítséget kell kapniuk. „A német kormány folytatja humanitárius kötelezettségvállalását a Gázai övezetben, hogy enyhítse a polgári lakosság szenvedését”. Netanjahu reagálva Scholz szavaira kifejtette: 

a civilek biztonsága csak a Hamász akciói miatt forog kockán, 

ugyanis Izrael arra kérte a civileket, hogy költözzenek Gáza déli részére, biztonságos övezetekbe, de a Hamász fegyverrel akadályozza őket. A lap beszámolója szerint a sajtótájékoztató, amely mindössze tizenöt percig tartott a végére „egy kis baráti ütésváltássá fajult”, amely után az újságírók még kérdéseket sem tehettek fel a politikusoknak.

Nyitókép: Kobi Gideon (GPO) / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. október 18. 14:00
a náci faszfej minek ment oda? barom
benedek77
2023. október 18. 12:50
Költözzenek szépen délre, mi majd északon megint rabolunk egy kis földet a telepeseinknek… nem hülyék a palesztínok sem ha a terrorista izraeliekről van szó. Nem a hamasz tartja vissza őket.
lendvaiildiko
2023. október 18. 12:04
Öntöttek ezek pénzt Elenskynek, a Közel-Keletre, viszont mi a jogos pénzeink felett sem rendelkezhetünk, nem kaphatjuk meg. Átérzem a Szentföld lakosságának szenvedését: ettől függetlenül mocsok hely ez az unió, a német huncut.
tavirozsa2
2023. október 18. 08:01
Tehát, az EU, az ENSZ segély szervezete, Németország külön is önti (és öntötte is) a segélyeket...... Vajon mennyi pénz ment már Gázába?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!