Axios: eredetileg Ukrajnának szánt tüzérségi lövegeket küld az USA Izraelnek

2023. október 20. 11:45

Úgy tűnik, Amerika mégsem tud egyszerre két háborút finanszírozni.

2023. október 20. 11:45

A Pentagon azt tervezi, hogy több tízezer 155 mm-es tüzérségi lövedéket küld Izraelnek, amelyeket már hónapokkal ezelőtt Ukrajnának szántak az amerikai biztonsági készletekből – közölte három, a helyzetet ismerő izraeli tisztviselő.

Az Izraeli Védelmi Erők korábban közölte, hogy sürgősen szükségük van tüzérségi lövedékekre, hogy felkészüljenek egy gázai szárazföldi invázióra – írta meg az Axios.

A lap szerint Izrael számára azért is szükségesek a tüzérségi lövedékek, mert fel kell készülniük a Hezbollah esetleges támadására is.

„Biztosak vagyunk abban, hogy mind Ukrajnát, mind Izraelt támogatni tudjuk védelmi szükségleteik kielégítésében” – mondta újságíróknak Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője. Ezzel kapcsolatban a Mandiner kedden beszámolt róla, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államok megengedheti magának, hogy támogassa Ukrajnát és Izraelt a háborús erőfeszítéseikben anélkül, hogy ez akadályozná a nemzet gazdaságát.

Ezt is ajánljuk a témában

A Wall Street Journal múlt hét pénteken megjelent vezércikke szerint nagy stratégiai hiba lenne az Egyesült Államok számára,

ha választásra kényszerülne Ukrajna és Izrael között.

Az Axios azonban arról is beszámolt, ezzel szemben az a helyzet, hogy az Egyesült Államok 2023 elejétől kezdve 155 mm-es tüzérségi lövedékeket kezdett el kivonni Izraelben lévő jelentős lőszerkészleteiből, hogy azokat Ukrajnába küldje. Az pedig, hogy most újra megfordul a helyzet, egyáltalán nem jelent sok jót Ukrajna számára.

***

Nyitókép: YASUSHI KANEKO / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. október 20. 21:16
Kovács Ubul "2023. október 20. 16:29 Kimdzsonguntól kell kérni" Dél Korea közösen fejlesztett légvédelmi rakétát a ruszkikkal és most évekig ők gyártják majd a 155 milliós gránátokat muricának ;)
Kovács Ubul
2023. október 20. 16:29
Kimdzsonguntól kell kérni - ahogy a muszkák csinálják.
Nasi12
2023. október 20. 14:59
"anélkül, hogy ez akadályozná a nemzet gazdaságát." Ügyes. Hiszen pont hogy erősíti a fegyvergyártás révén.
szintetikus
2023. október 20. 14:47
nagyon helyes, izrael egész európánál fontosabb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!