Amerikai lap: az izraeli helyzet a forrásokat és figyelmet is elvonja Ukrajnáról

2023. október 11. 10:44

„Az oroszok a Nyugat feldarabolásában és további problémák kialakításában lennének érdekeltek” egy volt lett miniszter szerint.

2023. október 11. 10:44
Zelenszkij Szlovákiában

Mit kezd Oroszország a gázai káosszal? Erre a kérdésre keresi a választ a Foreign Policy. Az összeállításban arról írtak, hogy Európai tisztviselők és szakértők attól tartanak, hogy 

Oroszország kihasználhatja a Hamász Izrael elleni támadása körüli káoszt, 

és ezzel a Kreml még közelebb kerülhet a palesztin fegyveres csoporttal szövetséges Iránhoz.

Hozzátették, nincs jele annak, hogy Oroszország anyagi támogatást nyújtott volna – vagy akár csak előre értesült volna – a szombati meglepetésszerű palesztin támadásról, amelynek következtében egyes becslések szerint már ezer izraeli életét vesztette, többeket pedig elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak, melyre azóta Izrael támadócsapásokat mért. 

Mint ismert, Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy elrendelte a terület teljes ostromát. 

Nincs áram, nincs élelmiszer, nincs gáz, minden le van zárva”

 – jelenttette ki a tárcavezető.

Teher az európaiaknak és amerikaiaknak

A Foreign Policy kitért arra is, hogy a Hamász jelentős támogatást kap Irántól, a Kreml szövetségesétől. Felidézték, hogy a perzsa állam több ezer öngyilkos drónt biztosított Oroszország ukrajnai inváziójához. Majd rámutattak arra, hogy az Izrael elleni támadás nemcsak egy kétfrontos háború lehetőségét teremtette meg a Közel-Keleten, ezzel párhuzamosan pedig

 megterhelte az amerikai és európai fegyverarzenált és politikai akaraterőt is. 

A válság egy olyan időszakban következett be, amikor a Nyugat egyre nehezebben tudott több lőszert és pénzt összeszedni Ukrajna ellentámadásának támogatására – tették hozzá. 

Majd idézték Artis Pabriks egykori lett védelmi minisztert, aki szerint

 az oroszok a Nyugat feldarabolásában és további problémák kialakításában lennének érdekeltek.” 

Pabriks hozzátette, hogy „mindezt egyszerre kell megtenni. Az oroszok azt remélik, hogy valaki azt mondja majd erre, hogy ez túl nehéz”.

Ezt is ajánljuk a témában

Oroszország stratégiája

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország valószínűleg óvatosan fog eljárni, tekintettel az Izraelhezfűződő hosszú történelmi és diplomáciai kapcsolatoira. Ugyanis Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök az évek során szoros kapcsolatokat alakított ki.

A Foreign Policy emlékeztetett, hogy a Kreml nem ítélte el a Hamász-támadást. Izrael pedig szintén elzárkózott attól, hogy teljes hangon elítélje Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és semleges álláspontot képviselt a Krím félsziget 2014-es illegális orosz annektálásával kapcsolatban is.

Nyitókép: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. november 19. 16:40
Egy volt lett WC-pucoló szerint... Ő csak tudja, hogy a lettek, akik eddig még több háborút akartak, most nagyon be vannak szarva, hogy mi lesz, ha az orosz medve elszabadul...
letsgobrandon-2
2023. október 11. 21:19
megint Orbánnak lesz igaza
Akitlosz
2023. október 11. 20:49
Kína még azt hiszi, hogy a globalizáció az ő érdeke is. Egyszer majdcsak rájön, hogy már nem az! S akkor ...
Akitlosz
2023. október 11. 20:48
Enélkül is Oroszországnak állt a zászló abban a konfliktusban, amelynek a magyarországi kormány szerint "nincsen katonai megoldása", ezután még inkább. Az oroszok hadműveletet indítottak állítólag Avgyejevka bekerítésére. Ha az sikerül, akkor az már nem taktikai szint, az már stratégia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!