Aggódnak Berlinben: Szerbia lerohanhatja Koszovót?

2023. október 28. 13:07

Az Európai Stratégiai Kezdeményezés nevű agytröszt igazgatója úgy véli, hogy a térség egyetlen nagy lőporos hordó. (Tesszük hozzá: még mindig.)

2023. október 28. 13:07
Koszovó és a szerbek
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Vészjósló cikk jelent meg október 27-én, pénteken a Frankfurter Rundschau hasábjain. A szerző, Kristina Dunz hivatkozik a berlini Európai Stratégiai Kezdeményezés nevű think tank vezetőjének, Gerald Knaus azon megállapítására, miszerint nem kizárt egy újabb konfliktus a kontinensen, melynek hátterében Szerbia és a többségében albánok lakta Koszovó közötti ellentét áll.

A térség lőporos hordó, s bár az Európai Unió igyekszik közvetíteni Belgrád és Pristina között, nem sikerült megszereznie a gyújtózsinórt; ami jóval fontosabb lenne. A frankfurti lap felidézi, hogy szerb lapok évek óta új háborúról cikkeznek, de időközben az is megjelent a szerb „narratívában”, hogy a koszovói kisebbségük terrornak van kitéve.

Ezt a német think tank-vezér tagadta, bár az amerikai különmegbízott, Gabriel Escobar, de még az EU szerint is csorbulnak a szerb kisebbség jogai a balkáni államban.

Ezt is ajánljuk a témában

Az azonban az átlászónál is átlátszóbb,

hogy a közelmúltban több incidens, határvillongás, olykor halálos kimenetelű összetűzés történt a két ország között.

Elég a rendszámtábla-incidensre gondolni.

Vagy arra, hogy felfegyverzett koszovói albán rendőröket fogtak el Szerbiában – amit egyébként a pristinai belügyi tárca ennek ellenkezőjeként tálalt. Visszaemlékezni a május végi zavargásokra, mikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta észak-koszovói térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat – ezt a helyi szerbek nem tolerálták, s a koszovói rendőrök mellett a KFOR egységeire is rátámadtak (magyar rendfenntartók is megsérültek);.

De említésre méltó villongás volt az is, hogy fegyvert fogtak a szerb elnök fiára – ezt már szinte biztosan Koszovóban tették. Danilo Vucsics apja, Alekszander Vucsics mégis kijelentette:

nem akar háborút, a helyzet rendezését annál inkább.

Ezt is ajánljuk a témában

Knaus felveti, hogy a kilencvenes években látott, sok délvidéki magyar által is megélt véres villongásokat nem csupán Koszovó függetlenedése enyhítette, de Szerbia EU-s tagállami reményei is. Ugyan a berlini agytrösztvezér úgy véli, ez ma már nem prioritás Belgrádban. Mondjuk Brüsszel „csuklóztatása” után ez nem lenne csoda, csakhogy a balkáni integrációs törekvések egyáltalán nem ezt igazolják: évek óta ott ülnek az EU előszobájában, amit egyébiránt Knaus is felvetett a kötelező Orbán Viktor-szál mellett.

Merthogy a magyar kormányfő abban bízik, hogy jövőre visszatér Donald Trump, és akkor az USA – a NATO révén – kivonul Koszovóból, „feladja biztonsági ígéretét”, és majd akkor ugyanazt le lehet modellezni, amit Moszkva Kelet-Ukrajnában tett: agresszió, majd álreferendum.

Vucsics mellett „ugye” Orbán is ott volt legutóbb Kínában, így tehát „igazoltak” Knaus félelmei.

Mit lehet hát tenni? – szerinte Brüsszelnek egyértelművé kell tenni, hogy az EU-ra várakozó országok csatlakozhatnak legalább az egységes piachoz.

Addig viszont maradnak a tények:

megerősítették NATO irányítása alatt álló koszovói békefenntartó haderő (KFOR) jelenlétét.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
julius68-2
2023. november 07. 18:43
Amennyiben Ukrajnának joga van, fegyveresen visszafoglalni elcsatolt területeit, ez hasonlóképpen Szerbiát is megilleti !
kobi40
2023. október 29. 18:57
Tommaso 2023. október 28. 19:00 A saját földjüket! Na, de jött a gazságtevő USA és a britekkel együtt szarrá bombázták a fővárosukat, és erőszakkal létrehozták Koszovót. Mint mindenütt, otthagyták az időzített bombáikat.
kobi40
2023. október 29. 18:56
Kavarják a szart, ezerrel.
Tommaso
2023. október 28. 19:00
a Jugoszlávia HAT nemzetét uraló szerbek kegyetlenül próbálták megtartani hatalmukat a múlt század végi Délszláv háborúban. Nem véletlen a VAD RÁCOK közkeletű kifejezés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!