Amerikai különmegbízott: Koszovónak nagyobb autonómiát kellene biztosítania a szerb többségű településeknek

2023. június 07. 16:23

Gabriel Escobar szerint az Észak-Koszovóban élő szerbeket politikailag és pénzügyileg is támogató Szerbiának biztosítania kellene, hogy a helyi szerbek elmenjenek voksolni az új választásokon.

2023. június 07. 16:23
null

Annak érdekében, hogy közelebb kerülhessen a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, Koszovónak nagyobb autonómiát kellene biztosítania az ország északi részén lévő szerb többségű településeknek – jelentette ki szerdán Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja.

Koszovóban zavargások törtek ki, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze

3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek

el akarták foglalni posztjukat.

Escobar a belgrádi amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján azt is szorgalmazta, hogy a szerb többségű területeken – annak érdekében, hogy csillapodjon a feszültség – hívják vissza a polgármestereket, ezt követően pedig a szerbek részvételével tartsanak új helyhatósági választásokat. Escobar szerint az Észak-Koszovóban élő szerbeket politikailag és pénzügyileg is támogató Szerbiának biztosítania kellene, hogy a helyi szerbek elmenjenek voksolni az új választásokon. „Ha Koszovó az euroatlanti integráció felé akar elmozdulni, akkor ki kell alakítania” a szerb települések társulását. „Ez meg fog történni. A kérdés csak az, hogy

– fogalmazott Escobar. 

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Észak-Koszovóban négy, többségében szerbek lakta település Belgrádra tekint fővárosként, és szembeszegül a pristinai kormányzattal. Tavaly év végén az észak-koszovói szerb kisebbség tagjai úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből. A szerb kisebbség nagyobb autonómiát követel magának, de Albin Kurti koszovói kormányfő attól tart, ez oda vezethetne, hogy a szerbek egy népszavazáson úgy döntenének: nem maradnak Koszovóban, hanem inkább Szerbiához csatlakoznak.

(MTI)

Nyitókép: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik