„Valami nagyon félrecsúszott” – újabb kemény kritikát kapott nyugatról Kijev az ellentámadással kapcsolatban

2023. szeptember 13. 12:36

Ezúttal az Economistban ismerték el, hogy az ukránok ellentámadása fájóan lassú, ráadásul az elmúlt egy év taktikai elgondolása is több sebből vérzik az ukrán oldalon.

2023. szeptember 13. 12:36
null

„Tényleg működik az ukránok taktikája?” címmel közölt hosszas elemzést az ukrán ellentámadás jelenlegi állásáról a The Economist, amelyben igen szkeptikus hangnemben írnak az ukránok eddig bemutatott teljesítményéről. Felidézik Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter szavait is, aki effektíve azt közölte, hogy a kételkedők „fogják be a szájukat” és menjenek a frontra harcolni, és azzal folytatják a cikket, hogy a hangzatos kirohanás ellenére az ukrán taktika bizony több sebből vérzik.

A lap szerint az egész azzal kezdődött, hogy az ukránok úgy döntöttek: mindenáron megvédik Bahmutot. Eme döntés következtében az ukrán fél rengeteg lőszert elhasznált a város megtartásáért, és ennek „köszönhető” a cikk szerint, hogy az oroszok cserébe be tudták magukat ásni délen. Már ebben sem értettek egyet egyes nyugati támogatók az ukránokkal, de az ellentámadást követően is folytatódtak a nézeteltérések. Míg az amerikaiak és a britek azt javasolták az ukránoknak, hogy egy ponton koncentrálják az erőiket a délre történő nyomulás során, addig Kijev úgy döntött, kettéosztja haderejét, hátha így széthúzhatja az orosz védelmi vonalakat. Azt is elismeri ugyanakkor a lap, hogy az orosz védelmi vonalak megerősítése sokkal hatékonyabb volt, mint azt a nyugati tanácsadók feltételezték. 

Akárki is hibázott, az biztos, hogy valami nagyon félrecsúszott”

– fogalmazott egy elemző az Economistnak. „Úgy tűnik, hogy Kijevnek nem volt tartalék terve arra az esetre, ha az ellentámadás belassul” – tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta: nem tudni, mennyi emberi erőforrása maradt a háborúzó feleknek. Még ha bizonyos számadatok az ukránok emberelőnyét is mutatják, a lap szerint Oroszország nagyon könnyen tud szerezni annyi embert, hogy a védelmi vonalakat megerősítse. „Hacsak nem omlanak teljesen össze az orosz védelmi vonalak, akkor a következő hónapokban is azt fogjuk látni, mint az elmúlt három hónapban” – zárja az elemzést a cikk, az ukránok elakadására utalva. 

Nyitókép: Mandiner-archív

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. szeptember 14. 11:24
Elmebeteg aki azt hiszi, hogy az orosz védelmi vonalak összeomlanak. Az ukránok akarták széthúzni a frontot, hogy az ötször akkora oroszokat megosszák? Azt hittem ez pont ezért az oroszok célja. Ha nagy a gáz az oroszok átcsoportositanak nyugatról, ahol most már Kína meg ÉKorea védi a seggét. Az amerikaiaknak kell a krím, az ukránoknak meg nem. Mert ott sok az orosz. Hiába neveztek ki tatárt az ukránok, a PR miatt, tudják ha komolyan nekimennek Szevasztopolnak akkor durva dolgok jönnek válaszul. Meg egyébként is még annál is jobban beledöglenek mint az aknamezökön ahol kézzel szedik az orosz aknákat.
Dixtroy
2023. szeptember 13. 14:56
"Hacsak nem omlanak teljesen össze az orosz védelmi vonalak, akkor a következő hónapokban is azt fogjuk látni, mint az elmúlt három hónapban" Ugyanazt fogjuk látni amit eddig, hacsak nem látunk mást. Basszátok meg, én is elemző vagyok!
Wildschwein
2023. szeptember 13. 14:34
Szutyok, hol vagy ilyenkor, amikor szükség lenne rád? Magyarázd már meg ezeknek a briteknek, hogy az ukrán hadsereg 2023 októberig betör a Krímbe és elfoglalja! Ugye nem gondolod ezt most sem másképp?
Zolotarjov
2023. szeptember 13. 13:57
Hudekínos..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!