Brit professzor: Február óta Oroszország győzelemre áll

2023. szeptember 24. 13:12

David Betz szerint az orosz hadiipar lépéselőnyben van a nyugatival szemben.

2023. szeptember 24. 13:12
Military mobility of the Ukrainian Army in the direction of Bakhmut frontline

„Ukrajna veresége egyértelműen a kollektív Nyugat veresége lesz, ugyanakkor erről kizárólag a Nyugat tehet” – jelentette ki a Magyar Nemzetnek David Betz. A londoni King’s College professzora a Danube Institute szervezésében létrejött, 3. Danube geopolitikai csúcs című rendezvény keretein belül érkezett Magyarországra. A lap a tizenkilenc hónapja dúló háborúról és annak várható kimeneteléről kérdezte.

A professszor arra a kérdésre, hogy hogyan változtatták meg a fronton látottak a a modern hadviselésről alkotott elképzelésünket, először is leszögezte, hogy 

„minden hírt fenntartásokkal kell kezelnünk, ami a frontról érkezik, 

hiszen az egyik vagy másik fél által megosztott felvételek gyakran nem tükrözik a valóságot”. 

Majd azzal folytatta, hogy „a nyugati elképzelés szerint a modern hadviselés sokkal gyorsabb, több mozgás, a tűzerő pontosabb, de korlátozottabb alkalmazása jellemzi. (...)  Ezzel szemben ha megvizsgáljuk az orosz–ukrán háborúban látottakat, azok sokkal inkább hasonlítanak az I. világháborúhoz, mint az előbb említett modern hadviseléshez” – jelentette ki.

Még mindig nagyon fontos, hogy ki rendelkezik több katonával, több lőszerrel, több hadi eszközzel. 

Ennek tudható be az is, hogy Oroszország győzelemre áll, legalább idén február óta, mivel Moszkva rengeteg ilyen, már elavultnak vélt vagy mondott eszközt halmozott fel” – emelte ki Betz.

Elképesztő összegek ömlenek a védelmi iparba

A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy „elképesztő összegek ömlenek a védelmi iparba, ez pedig egyre csak növekedni fog az elkövetkező években”. „A nyugati hadiipar azonban nagy problémával néz szemben: jelenleg a különböző rendszerek tömeges gyártására van igény és szükség, azonban éppen ennek ellenkezőjére, méregdrága eszközök kis mennyiségű gyártására van berendezkedve” – sorolta.

Ebből a szempontból az orosz hadiipar lépéselőnyben van: 

hiába szenvedett jelentős károkat az ország gazdasága, a védelmi ipar sokkal nagyobb mértékben tud megfelelni a mostani elvárásoknak, mint a kollektív Nyugat. Emellé párosul, hogy néhány területen – például a légvédelmi rendszerek vagy a hiperszonikus fegyverek esetében – Moszkva a Nyugat előtt jár” – húzta alá.

Még akár egy évig is elhúzódhat a háború

Betz a beszélgetés során arra is kitért, hogy „amennyiben marad a mostani felállás és az oroszok nem indítanak offenzívát, akkor a harcok körülbelül egy évig még elhúzódhatnak. 

Ukrajnának ennyi időre elegendő katonája van, ha a veszteségek mértéke nem emelkedik. 

Amennyiben Moszkva a támadás mellett döntene, úgy ez felgyorsulhat, ugyanakkor ez orosz részről is több veszteséggel járna, amit nem feltétlenül akarnak. (...) És akkor még ott van a politikai akarat kérdése. Ebből a szempontból a legfontosabb faktor a közelgő elnökválasztás az Egyesült Államokban” – hangzott el. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. szeptember 25. 12:17
"rugbista 2023. szeptember 24. 19:02 Nem úgy tűnik, masszív, hosszú iksznek inkább." Csak az elszálltabb becslések szerint 10x annyi ukrán halt meg, mint orosz. Emellé januári ENSZ menekültügyi "hivatalos" adat szerint nyugatra 10 millió ukrán távozott (17 millió, csak kb. 7 millió visszatért). Ez 2023 januári adat, a magyar-ukrán ill a magyar-román határforgalom adatai alapján a tendencia nem változott, sőt. Az Orosz Föderáció területére meg menekültként vagy népszavazással még 8-10 millió fő ment/került.
rugbista
2023. szeptember 24. 19:02
Nem úgy tűnik, masszív, hosszú iksznek inkább.
Oldalkosár
2023. szeptember 24. 17:49
Egy valódi brit tudós.
caladan
2023. szeptember 24. 16:12
Betz ezutan atvette a petervarrol erkezett boritekot egyenesen szijjarto petertol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!