A „dicső” Nyugat épp most engedi ki a ketrecből a világ legborzalmasabb rezsimjeit – amihez ezúton is gratulálunk

2023. szeptember 06. 06:08

Tényleg Észak-Koreának, Iránnak meg Venezuelának akarunk a putyini Oroszország elszigetelésével teret nyitni, csókolom?

2023. szeptember 06. 06:08
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Egyre csak sorjáznak a hírek, amiktől az ember hirtelen mérhetetlenül kényelmetlenül kezdi érezni magát a bőrében. Júniusban hatalmasat ugrott Venezuela olajkitermelése, miután az Egyesült Államok engedélyezte a Chevronnak a venezuelai olaj importját. Az iráni rezsim két tüntető kislány rituális keresztre feszítése között szintén 2018 óta nem látott rekordmagasba lökte a napi kitermelését, s a piac már a perzsa hatalom elleni szankciók enyhítését árazza.

A tendencia kristálytiszta: az Egyesült Államok megalkuszik azon államokkal, amelyeket korábban a „gonosz tengelyének” tartott,

hogy ne boruljon meg teljesen az oroszok elszigetelésére hozott olajszankciók, illetve a masszív orosz-szaúdi kartellezés következtében a globális olajpiac. Vagyis az amerikai Cadillac-tulajdonosok ne érezzék annyira a kútnál, hogy hazájuk épp megint hadat üzent egy olajhatalomnak.

Az észak-koreai diktátor minden jel szerint még e hónapban Vlagyimir Putyinhoz látogat, s a legoptimistább forgatókönyv az, hogy csak a szovjet időkből észak-koreai raktárakban ragadt szovjet lőszerek sorakoznak majd fel tonnaszám az oroszok mögött az ukrajnai fronton – de a BBC felveti az intenzív orosz-észak-koreai nukleáris együttműködés vagy épp a közös orosz-kínai-észak-koreai hadgyakorlatok lehetőségét is. Mert Oroszországnak most már szinte semmi veszítenivalója nincs a nemzetközi porondon;

ha összeáll az észak-koreaiakkal, akik korábban még neki is büdösek voltak, ugyan ki hozhat ellene még szankciót, s milyet?

A Nyugat épp kiengedi a ketrecből a világ legszörnyűbb rezsimjeit. Ők, Észak-Korea, Venezuela és Irán az élő bizonyíték arra, hogy a világot „demokráciákra” és „diktatúrákra” osztó külpolitika eszetlen őrület. Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy a diktatúrának elhordott erdoğani Törökország, Közép-Ázsia lassan-lassan demokratizálódó elnöki rendszerei, vagy épp az afrikai kleptokráciák olyan veszélyt jelentenének a világ biztonságára, mint ez a három csirkefogó? Észak-Korea egy tömeges éhhalált okozó, koncentrációs táborokat üzemeltető, tébolyult rezsim védelmében telepít a világ két nagy technológiai központja, Kína és Dél-Korea közé atomarzenált. Irán szintén atomfegyverrel tör a zsidó állam, egyben az egyetlen közel-keleti demokrácia létezésére, fenyegető fellépésével összerántja az arabokat ősellenségükkel, Izraellel, s eközben saját lakosságát is terrorban tartja. Venezuela pedig a világ egyik legnagyobb olajvagyonán csücsülve tart fenn működésképtelen, nyomorgó gazdaságot, az olajbevételekből pedig a kubai kommunisták egész Latin-Amerikát behálózó hatalomgyárát finanszírozza.

Nem egy liga, nem is egy csillagrendszer ez mindazon országokkal, amelyeket nem szokás mostanában meghívni a demokráciacsúcsokra. Horribile dictu: még Oroszországgal sem egy liga ez. Kell ahhoz egy adag kegyetlenség, hogy az ember két évtizeden keresztül még Vlagyimir Putyinnak is teljességgel vállalhatatlan legyen.

Képzeljük el azt a rezsimet, amellyel szemben az orosz elnöknek vannak jogállamisági problémái.

Na, hát ez Oroszország totális elszigetelésének ez az ára – az ő szabadon engedésük. Ez, a legundorítóbb rezsimek ezer százalékban a mi nyugati politikánk által lehetővé tett megerősödése az apróbetű a demokráciák és diktatúrák dicső, nagy harcában. Venezuela és Irán azért erősödik, mert mi szorulunk rájuk; Észak-Korea azért, mert arra kényszerítettük az oroszokat, hogy rájuk szoruljanak. Oroszország és Kína már-már közhelyként kezelt „összetolása” nemcsak e két, egyébként is hatalmas ország Nyugat-ellenes érdekszövetsége miatt jelent kockázatot – az igazán életveszélyes benne az, hogy egy ilyen tengelyre rácsatlakozhat az utolsó tébolyult is, akinek valami baja van a Nyugattal. És vannak ilyenek. Sok minden szépet csináltunk már mi a világon, sokan, elegen vannak.

Joggal aratnak a diktatúrák a nyugati sajtóban harsány, kacagó lenézést azért, hogy – Kínától eltekintve – nem tudnak a Nyugattal versenyezni képes gazdaságokat felépíteni. Hogy technológiában minduntalan mögöttünk kullognak. Hogy ők aztán tényleg soha nem érik majd utol Ausztriát.

Ami érthető is – a verseny terhe alatt nő a pálma, börtönben meg nem nő.

De ne kövessük el azt a hibát, hogy azt gondoljuk: semmire sem képesek. Dehogynem. Minden rezsim jó valamiben. Az icipici, semmirevaló Kuba Venezuela pénzén sakkban tart egy komplett kontinenst, Irán és Észak-Korea jelenléte pedig paranoid erődítményekké változtatja Izraelt és Dél-Koreát. A világpolitikában nem a sötétség harcol a fénnyel, hanem mi, emberek harcolunk a mocsárral.

Azzal, hogy felismerjük-e a kisebbik rosszat, és tudjuk-e minden erkölcstelenségével együtt felvállalni: igen, azt választjuk.

Hatalmat érintő ügyekben ritkán van tiszta, jó döntés; s a világpolitikában minden döntés hatalmat érint.

Ma a kisebbik rosszat úgy hívják: az orosz-észak-koreai-kínai tengely létrejöttének megakadályozása, s a világ legundorítóbb rezsimjeinek visszatuszkolása a palackba. A nagyobbik rossz meg az, ha minden mindegy alapon az összes zsivány összefog ellenünk. Ez már nem a Kelet és a Dél bosszúja lenne, hanem a világ őrültjeinek összefogása, melynek keretében szabadon cserélgetik egymással az atomtudósokat. Ez nem olyan szellem, amit kiengedhetünk a palackból. Ideje ráncba szedni a prioritásokat. Csókolom, Kissinger van? Mert igény volna rá.

Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

 

Összesen 205 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. szeptember 23. 15:50
kommentar nelkul: https://youtu.be/qZ1c1yKP68Q?si=rv_qVr0Ltr-5MQ6w
asus66
2023. szeptember 06. 22:40
..." mi, emberek harcolunk a mocsárral.".. Tehát a "nyugat" már nem is egyszerűen csak felsőbbrendű faj, hanem ők az EMBER , a többi pedig ...?
llnnhegyi
2023. szeptember 06. 18:39
Blinken Kijevben ajándékozott Egy milliárd dollárt. Kevés a halottak száma!!! Zelensky koma! Húzz bele!
kamasuka
2023. szeptember 06. 18:24
Tudtommal, sorra csukják le az ügynöknek kikiáltott oroszokat, ellenben Guaido meg valahogy nem lett lecsukva ... Szétverték Maduroék a tüncit? Macron is. Akkor Macron diktátor? Vagy ez úgy megy, hogy akire rámondjuk, hogy az, az az? Mint legutóbb Orbán? Meg Horthy, meg még ki tudja ki? Irán a semmiből lépett elő. Pénzt se nyomtatnak számolatlanul, szankciók vannak ellenük. De megint rájuk lett mondva, hogy diktatúra, így nyugati mércével azok? Meg mi az, hogy Izrael az egyetlen demokrácia? Hát baszd meg Matyi ezt a mondatodat! Ezzel konkrétan a hülye liberális elveid alapján lekurvaanyáztad az összes nem európai kulturát képviselő országot a környéken, csak hogy megint megvillantsd az SZDSZes valódat? Észak-Korea '53 óta szopórolleren. Épp itt az ideje, hogy kijöjjenek a kuplerájból amit az USA és a nyugat teremtett nekik! Az a bajod, hogy van három ország, akik nem térdelnek le a nagyságos USA előtt. Értem, hogy neked ez fáj, de fájjon is. Mi 150 év törököt kaptunk, ők 70 év USAt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!