Trump nélkül is egymásnak estek a republikánus jelöltek

2023. augusztus 24. 15:28

Először csaptak össze az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok. Bár nem volt jelen, Donald Trump volt a vita legnagyobb nyertese. A résztvevők közül az egyetlen, aki ki tudott tűnni, az Vivek Ramaswamy volt, aki több jelölttel is kemény szóváltásba került.

2023. augusztus 24. 15:28
HALEY, Nikki
Hajdú Tímea

Mire jó a jelöltek vitája? Eredetileg arra, hogy a szavazók megismerjék azoknak a politikusoknak a nézeteit, akik az Egyesült Államokat szeretnék vezetni. Azonban az internet és a néhány perces televíziós reklámok korában az elnökjelölt-aspiránsok egyre inkább 

arra törekednek, hogy jól megvágható videoklipek szülessenek róluk. 

A magyar idő szerint csütörtök hajnalban megrendezett első republikánus előválasztási vitán nyolcan vettek részt – azonban ez is túl nagy szám volt ahhoz, hogy részletesen ismertethessék a terveiket. 

Ukrajna támogatása a terítéken

A Fox News két műsorvezetője a szavazókat leginkább foglalkoztató témákról kérdezte a nyolc republikánus indulót. A Daily Wire tudósításában megjegyezte: Vivek Ramaswamy és Ron DeSantis volt az a két személy, aki megkérdőjelezte az Ukrajnának adott amerikai támogatásokat. A floridai kormányzó azt kifogásolta, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat Ukrajnának küld milliárdokat, miközben saját déli határával nem foglalkozik. 

Vivek Ramaswamy határozottan kijelentette: nem küldene több pénzt Ukrajnának.

Az üzletember elmondta, hogy sokkal fontosabb lenne Kínára koncentrálni, valamint kezelni a határválságot. 

Ukrajna támogatása mellett érvelt viszont Nikki Haley, valamint Mike Pence korábbi alelnök is. Pence szerint az Egyesült Államoknak még több támogatást kell adnia Ukrajnának. 

Haley beszólt Ramaswamynak: „Te egy gyilkost választasz egy Amerika-barát ország helyett... A te elnökséged alatt csökkenne Amerika biztonsága. Nincs külpolitikai tapasztalatod, és ez látszik.

Abortusz-kérdés

Az abortusz döntő témának bizonyult a tavalyi időközi választásokon, miután a Legfelsőbb Bíróság visszaadta a kérdést az államoknak. A republikánusok hagyományosan az életpárti vonalat képviselik, azonban az amerikai lakosság megosztott a kérdésben. A témával kapcsolatban a visszafogottság jellemezte a vitát. 

Nikki Haley megjegyezte: nem sok esélyét látja egy országos szigorításnak. 

Az időközben Trump ellen forduló volt alelnök, Mike Pence és Tim Scott kijelentették, hogy támogatnának egy 15 hetes tiltást. 

DeSantis inkább az államok kezében hagyná a döntést. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ramaswamy a célkeresztben

A vita során nemcsak Haley és Ramaswamy feszült egymásnak. Az indiai bevándorlók gyermeke volt a támadások legfőbb célpontja. 

Chris Christie korábbi kormányzó heves szóváltásba keveredett Ramaswamyval, és kijelentette: az üzletember úgy beszél, mint a ChatGPT. 

Ramaswamy is szórta a beszólásokat, de egy ponton még a közönség is kifütyülte őt, 

miután kijelentette: a színpadon mindenki meg van vásárolva. 

„Hiányzott az elefánt a szobából”

Trumpot a moderátorok egy óra után hozták fel, a Fox News műsorvezetője úgy utalt rá, mint „elefánt, aki nincs a szobában”. 

A volt elnököt Chris Christie támadta leginkább, ami azonban a közönség hangos ellenkezéséhez vezetett. Az egyesek szerint Trump melletti alelnökjelöltségre hajtó

Vivek Ramaswamy ellenben kijelentette: „Trump a 21. század legjobb elnöke”.

A jelöltek közül Asa Hutchinson és Chris Christie kivételével hatan azt mondták: akkor is támogatják Donald Trumpot, ha esetleg elítélik, de közben mégis ő lesz a republikánus jelölt. 

A vita alatt Trump interjúját Tucker Carlsonnal a X-en (Twitteren) vetítették le. 

A volt elnök az interjúban kijelentette, hogy valószínűleg jobb lesz a nézettségük, mint a vitáé. 

Nyertesek és vesztesek

A Spectator World összefoglalója szerint Vivek Ramaswamy határozottan kitűnt a mezőnyből, a legtöbb közösségi médiában terjedő klipben ő szerepel. Energikusan beszélt, határozott volt és karizmatikus. A kivülállósága is sokat segített, hiszen 2016-ban Donald Trump is ezért tudott sikeres lenni a vitákon. 

A korábban még sokak által nagy esélyesnek tartott

Ron DeSantis nagyon óvatos volt a vita alatt, 

nem ment bele szópárbajokba és végig visszafogott volt. Az elemzők véleménye megoszlik, mennyire teljesített jól, egyesek szerint túl szürke volt. Elmondta szokásos kampányszövegeit, próbálta becsempészni kedvelt témáit a vitába. 

Ezt is ajánljuk a témában

Republikánus reményhős – kicsoda Ron DeSantis?

A jó kormányzás messze fontosabb, mint az ideológia – többek között ez is leszűrhető Ron DeSantis floridai kormányzó sikeréből. Sokan a következő republikánus elnökjelöltet látják benne – Donald Trump pedig pont ettől tart. Portrénk a feltörekvő politikusról!

Nikki Haley beszólása Ukrajnával kapcsolatosan biztosan jó pár pontot nyert a republikánus párt vezetésénél.

A legnagyobb győztes viszont Donald Trump volt, 

hiszen hozzá hasonlítva mind a nyolc jelölt szürkének tűnt. Ráadásul a közönség reakciója a vele szembeni eljárásokkal szembenéző Trump elleni támadásokra jól illusztrálta, miként vélekedik erről a szavazóbázis. 

Tim Scott, Mike Pence, Chris Christie számain valószínűleg nem javít a vitán nyújtott teljesítményük. A Spectator leírja: Doug Burgum balesetet szenvedett a vita előtt, ami miatt sokan pozitívan értékelték a megjelenését. Az pedig kérdés, Asa Hutchinson be tud-e majd kerülni a következő összecsapásra. 

A második vitát szeptember 27-én tartják Kaliforniában. A republikánus vezetés várhatóan mindent meg fog tenni, hogy felcsalogassa Donald Trumpot a színpadra. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

Borítókép:MTI/AP/Morry Gash

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. augusztus 24. 19:35
Haley beszólt Ramaswamynak: „Te egy gyilkost választasz egy Amerika-barát ország helyett... A te elnökséged alatt csökkenne Amerika biztonsága. Nincs külpolitikai tapasztalatod, és ez látszik.” Történelmi viszont van, ahogy látom Haley-nél meg az hiányzik.
Akitlosz
2023. augusztus 24. 17:16
Szerintem feleslegesek az ilyen rendezvények. Ahhoz, hogy valaki ismertesse a programját felesleges az ellenérdekeltek jelenléte. Vitának ott és akkor van értelme, ahol és amikor döntési helyzet van. A politikai ellenfeleit soha senki nem fogja arról meggyőzni, hogy ő maga a jó jelölt az ellenfél meg a rossz. Egymás ócsárlása, minősítgetése meg eleve nem vita, hanem veszekedés. Ez így csak Jerry Springer show politikusi különkiadása. Ha Amerikában nem csak kétpártrendszer lenne, akkor ez a sok jelölt nem is lenne azonos pártban.
zrx8
2023. augusztus 24. 16:53
A google-t és a microsoftot is indiai vezeti már, lehet, az országnak sem ártana.. Ennek Nikki Haley-nek meg olyan RINO-szaga van, hogy a helyében nem mennék Afrikába, mert lelőnék az or{r|v}vadászok valami impotens kínai milliárdos számára a tülkéért..
figyelő4322
2023. augusztus 24. 16:51
Trump az elefánt, aki kiszorított mindenki mást, pedig nem is volt ott. Persze nem tudom, hogy ez kit lephetett meg, mivel ezt már eddig is tudtuk. Hiszen az ő népszerűsége magasabb, mint a többi vitázóé EGYÜTTVÉVE...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!