Trump azt ígéri, börtönből is elindulna az elnökválasztáson – de megteheti?

2023. július 31. 16:02

A Donald Trump körül sokasodó eljárások beárnyékolják a volt elnök kampányát.

2023. július 31. 16:02

Donald Trump azt ígéri: akkor is folytatja az elnökjelölti kampányát, ha börtönbe kerülne az ellene zajló eljárások nyomán.

„Semmi sem mondja az alkotmányban, hogy ne lehetne” – jelentette ki Trump. „Még a radikális baloldali hülyék is azt mondják, hogy ez nem állítana meg engem. És én is ezt mondom” – fűzte hozzá a volt elnök.

De igaza van Trumpnak, és semmi nem akadályozná meg a börtönből való kampányolását? 

Jogilag nézve: igaza van. 

Még precedens is akad az amerikai politikatörténetben: Eugene V. Debs szocialista elnökjelölt 1920-ban közel egymillió szavazatot kapott úgy, hogy börtönben ült az 1. világháború ellenzése miatt.

Szakértők szerint ugyanakkor nem világos, mi történne, ha meg is nyerné a választást, mivel ilyen precedens még nem történt. Vannak, akik szerint például Donald Trump elnökké választása és hivatalba lépése után 

rögtön kegyelemben részesíthetné önmagát.

Ezt is ajánljuk a témában

A Trump ellen zajló eljárások közül van, ami arról szól, hogy a volt elnök nem kezelt megfelelően érzékeny, titkosított információkat, illetve obstruálta ezek elrendezését. Egy másik eljárás a 2021 januári capitoliumi zavargásokban való szerepét vizsgálja. Egy újabb eljárásban azt is vizsgálják, hogy Trump belenyúlt-e illegális módszerekkel a georgiai választás utóéletébe – hangfelvétel van arról, hogy Georgia republikánus államtitkárának azt mondja, „találjon 11780 szavazatot”.

Trump szerint ezt ő nem úgy értette, hogy kreáljon ennyi hamis voksot.

New Yorkban pedig egy olyan vizsgálat zajlik ellene a többek között Sorosék által is támogatott Alvin Bragg ügyész részéről, mely szerint Trump nőügyekre szánt kiadásai miatt hamisította meg az üzleti jelentéseit.

Ha rábizonyítják és elítélik szövetségi szintű bűncselekmények miatt, akkor akár többéves börtönbüntetés is várhat az újabb elnökségre pályázó republikánus politikus-üzletemberre.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
K4t1nk4
2023. július 31. 20:35
Ez az egész kb. arra megy ki, hogy a floridai republikánus nyerjen, mert őt elnöki, és országos tapasztalat híján simán megtörik a ciklus alatt a demokraták. Azzal kapcsolatban ugyanis szerintem már nincsenek kétségeik, hogy most bukni fognak, ezért volt mindegy, hogy Bidé újra indul.
K4t1nk4
2023. július 31. 20:28
Gusztustalan ez a "demokratikus" ellehetetlenítési kísérlet.
sorivo6
2023. július 31. 19:10
Amerikában már rég nincs demokrácia. A polgárháború csak idő kérdése.
sorivo6
2023. július 31. 19:07
Meg, ha kiszabadítják onnan. És azzal elkezdődik a második amerikai polgárháború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!