Putyin új történelemtankönyve fasisztának nevezi az 1956-os magyar forradalmárokat

2023. augusztus 27. 18:24

„A magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták” – fogalmaztak a készítők.

2023. augusztus 27. 18:24
null

A Mandiner olvasói emlékezhetnek rá, hogy bemutatták az új orosz történelemtankönyveket. A tankönyvek térképei a Krímet és a többi megszállt területet is Oroszország részének mutatják. Az a korábbi narratíva is megjelenik a tankönyvekben, amely szerint

nincs olyan, hogy ukrán nép, mivel az orosz és az ukrán valójában egy népnek számít.

Külön érdekesség, hogy több Putyin-idézet is szerepel bennük.

Ezt is ajánljuk a témában

Bemutatták az új orosz történelem tankönyveket: tele van Putyinnal

A tankönyvekben szereplő térképek a Krímet és a többi megszállt területet is Oroszország részének mutatják.

A Meduza szerkesztőségén keresztül több érdekes információhoz hozzájutott a G7. A lap elsősorban az új tankönyvek magyar vonatkozásaira voltak kíváncsi.

Az orosz tankönyv ezt írja a magyar '56-ról: „A tüntetők kritizálták Magyarország vezetését és annak szovjetpárti irányultságát, Magyarország kilépését követelték a Varsói Szerződésből. Miután a SZU teljes joggal azt feltételezte, hogy a magyar krízis katalizátorai a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék voltak, a SZU katonákat küldött Magyarországra, és segítette a magyar kormányerőknek leverni a lázadást.”

 

A mellékelt képhez azt írták: „Sztálin ledöntött emlékműve Budapesten. Magyarország, 1956.

A felkelő radikálisok, akik között a korábbi fasiszta Magyarország fegyveres erőinek nem kevés harcosa jelen volt,

a felkelés során nem csak a szovjet emlékművekkel és szimbólumokkal szembeni vandalizmussal »tüntették ki« magukat, de a Magyar Munkáspárt számos tagjának, a rendvédelmi szervek számos dolgozójának és családtagjaiknak megölésével is. Az állatias leszámolások áldozatául estek zsoldosok is, akik a rezsim objektumait védték.”

A gulágokról annyi derül ki, hogy „a megszállók egykori kollaboránsait következetesen azonosították és börtönökbe, táborokba zárták”.

A kelet-európai rendszerváltásokról ez áll a tankönyvben: „1989-ben megkezdődött a szovjet csapatok egyoldalú kivonása Kelet- és Közép-Európából. 

Ez egy különösen átgondolatlan döntés volt, 

mert a szovjet katonai jelenlét gyengülése a szövetséges országokban a nacionalista és szovjetellenes érzelmek erősödését okozta.”

***

Nyitóképen: Felirat egy üres kirakaton cirill betűkkel: „Oroszok, menjetek haza!”. Forrás: MTI / Kovács Ferenc

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik