Éleződik a konfliktus, a tajvaniak szerint egyszerre 25 kínai gép sértette meg a légterüket

2023. augusztus 20. 10:56

A „határsértő” repülőgépek között Szu-30-as és J-11-es vadászgépek is voltak.

2023. augusztus 20. 10:56

A kínai légierő 25 repülőgépe lépte át a Tajvani-szoros középvonalát az elmúlt nap folyamán egy hadgyakorlat során – közölte a tajvani védelmi minisztérium vasárnap. A középvonal korábban nem hivatalos határként szolgált Kína és Tajvan között. A „határsértő” repülőgépek között Szu-30-as és J-11-es vadászgépek is voltak.

Tajvani tisztségviselők számítottak rá, hogy Kína újra hadgyakorlatba kezd a sziget körül, miután William Laj tajvani alelnök augusztusban az Egyesült Államokba látogatott. Tajvan szerint Peking arra használja ezeket a műveleteket, hogy megfélemlítse a szavazókat a jövő januári elnökválasztás előtt.

Az elnökjelöltek népszerűségi listáját vezető Laj egy szombaton sugárzott interjúban azt mondta: a 2024-es választás egyben döntés lesz a demokrácia és az autokrácia között. Laj leszögezte: nem Kína dolga eldönteni, hogy ki nyerje a választást, mert ez szembemegy a tajvani demokrácia lényegével. Hozzátette: Pekingnek nincs oka felhajtást csinálni a tajvani vezetők külföldi útjai miatt. 

Az álláspontom szerint Tajvan nem része a Kínai Népköztársaságnak” – hangsúlyozta Laj. 

Rámutatott: Kína már régóta be akarja kebelezni a szigetet, ez nem új keletű probléma.

Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, stratégiai jelentőségű Tajvanra. Az Egyesült Államok szombaton felszólította Kínát, hogy „hagyja abba a katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlást” Tajvanon. A washingtoni külügyminisztérium hozzátette: továbbra is élénk figyelemmel követi a kínai hadgyakorlatokat.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció: MTI/AP/Hszinhua

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. augusztus 20. 15:47
Na. Az amerikai fegyvergyárak jelenleg puszira adják a vasat az ukináciknak! Ez nem bevétel, csak annak ígérete (feltéve, hogy az oroszok nem einstandolják egész ukilandot - akkor viszont MINDEN veszteség lesz amcsi részről...)! Viszont Tajvannak van pénze! Ki kell szedni belőlük mindet! Különben Amerikában bajok lesznek, a fogyasztás visszafogását pedig nem csípnék Beverly Hillsben!
monuskaroly
2023. augusztus 20. 15:19
Ha lenne összetűzés, az USA szépen végignézné és kussolna. Van már ellensége bőven a világban, akik összefognának ellene, nem kell még egy konfliktus neki.
Sala-Mate
2023. augusztus 20. 15:06
Lesz-e amcsik haza? Mert mintha itt is ők nem lennének otthon.
kiss.istvan770
2023. augusztus 20. 14:44
Miféle határsértésről hablatyolnak? Egy Kínai állam van, akkor röpködnek a kontinens és a szigetük közt amikor jónak látják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!