Amerikából jött, eddig bírta a hatalomban Lettország miniszterelnöke

2023. augusztus 15. 18:24

Krisjanis Karins amerikai emigráns lettek gyermekeként tért vissza ősei hazájába: az Oroszországgal szemben keményvonalas, jobboldali politikus eddig tartott ki miniszterelnöki tisztségében.

2023. augusztus 15. 18:24
NATO Summit In Vilnius - Arrivals
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Lemondott a kormányfői pozícióról Krisjanis Karins eddigi lett miniszterelnök. Mint arról lapunk is beszámolt, Karins a kormányt átszervezésébe bukott bele – a koalíciós partnerei ugyanis elutasították a kormány átalakítását.

Karins 1964-ben született az Egyesült Államok-beli Delaware állam Wilmington városában, lett emigráns szülők gyermekeként. Érdekes mellékszál: Joe Biden mostani amerikai elnöknek is ez a szülővárosa és máig a családi otthona, s Delaware állam szenátora volt évtizedeken keresztül.

Ezt is ajánljuk a témában

A Karins család az amerikai évek alatt is őrizte lett identitását, összejártak a környékbeli lett közösségekkel. Krisjanis Karins 1984-ben tért vissza először az ősök szülőföldjére, de egyébként

Washingtonban is tüntetett a szovjet hatalom ellen. 

Nyelvészetet tanult az amerikai egyetemeken, de amikor a kilencvenes években visszatért az immár független Lettországba, egy élelmiszeripari céget gründolt, ami jégkrémet és mirelit élelmiszert gyártott. Az ezredfordulón lépett be a lett politikába, többek között a régimódi bürokratizmussal szembeni ellenérzései miatt.

A konzervatív Új Korszak párt politikusa lett, 2004-től gazdasági miniszterként dolgozott. Karinst 2009-ben az Európai Parlament tagjává választották, amivel így európai ismertséget szerzett. 2019-ben hazaszólította a kötelesség: a 2018 novemberében tartott választás után ő kapta a kormányfői megbízást, 2019 januárjára összehozott egy jobboldali koalíciót, és megkezdte mostanáig tartó kormányzását, amely során tavaly ősszel újabb győzelmet is tudott aratni.

A külpolitikában az Amerikában született Karins mindvégig harcos nyugatos politikus volt.

2021 nyarán, amikor Belarusz és annak nyugati szomszédainak határvidékén migrációs válság alakult ki, Karins a lengyel, litván és észt miniszterelnökökkel együtt azt közölte: Lukasenka belarusz elnök „migránsokat használ a szomszédos országok destabilizálására”.

Ezt is ajánljuk a témában

Lettország választott, tarolt a jobboldal

Nagyrészt különböző árnyalatú jobboldali pártok jutottak be a lett parlamentbe a szombati parlamenti választáson. Győzött az oroszokkal szemben keményvonalas politikát képviselő, Amerikában született miniszterelnök pártja.

Karins kormánya az ukrajnai háború kezdete óta 

keményvonalas politikát visz a szomszédos Oroszországgal szemben.

A háború kapcsán Karins 2022 májusában leszögezte: „A béke és biztonság európai és globális biztosítása érdekében Oroszországnak el kell veszítenie ezt a háborút. És Ukrajnának kell nyernie. Ez az egyetlen út ahhoz, hogy visszatérhessünk a békés élethez.”

Karins azt is szorgalmazta, hogy a Balti-tenger körüli országok minimalizálják az Oroszországgal fenntartott gazdasági kapcsolatokat, különös tekintettel az energiaszektorra.

A balti országban 

kormányzása alatt döntés született arról, hogy visszaállítják a kötelező katonai szolgálatot, 

a döntés háttereként a szomszédos Oroszországgal kialakuló növekvő feszültséget és az ukrajnai háborút jelölték meg.

A rigai kormány a terrorizmus finanszírozásával is vádolta Moszkvát. „Látjuk az orosz erők brutalitását, amely valójában sok esetben az ISIS-re hasonlít, akiket mindig is terrorszervezetnek neveztünk” – mondta tavaly augusztusban Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter.

Riga a háború miatt rendkívüli állapotot vezetett be a lett-orosz határon: Karins kormánya szerint mindez az orosz mozgósítás miatt volt szükséges.

Lettország emellett úgy döntött: nem ad ki humanitárius vízumot a sorozás elől menekülő oroszoknak, sőt általános korlátozást vezetnek be az oroszok beutazására.

A balti országban eközben sorra rombolták le az eddig álló szovjet emlékműveket. 

Karins kormányzása alatt a lettek lebontották a rigai szovjet emlékművet, ami a miniszterelnök szerint megszabadította Lettországot a megszállás tartós következményeitől. Arról is döntés született, hogy nem sugározhat tovább egy orosz televízió Lettországban, valamint fokozatosan megszüntetik az orosz nyelvű oktatást az egyébként 23 százalékban oroszok lakta országban.

A  minap pedig arról érkeztek hírek, hogy oroszok ezreit deportálja Lettország.

A kis Lettország

fegyverszállításokkal és menekültek befogadásával is segíti Ukrajnát tavaly február óta.

Most azonban Karinsnak saját hatalmának megrendülésével és a lett belpolitika újrarendeződésével kell foglalkoznia. A bukásához vezető út ott kezdődött, amikor a saját liberális-konzervatív Új Egység Pártjával koalícióban kormányzó konzervatív Nemzeti Szövetség és a középjobb Egyesült Lista pártok nem támogatták azt, hogy Karins kibővítse a kormányzatot a Gazdák és Zöldek Szövetségével, valamint a szocdem Progresszívekkel. Úgy tűnik, a másik két koalíciós társnak nem tetszett, hogy népfrontossá alakítaná kormányukat a miniszterelnök.

Mivel a koalíciós társak sem a kormány átalakításához, sem más kormányzati politikához nem járultak már hozzá az utóbbi időszakban, így

Karins miniszterelnök végül bedobta a törülközőt,

mondván: a koalíciós társai a jóléti politikát és a gazdasági növekedést blokkolják a kormányzás akadályoztatásával.

Karins szerint a pártja hamarosan megnevezi jelöltjüket a kormányfői pozícióra, és majd a parlament dönt egy új többségről.

 

Nyitókép: Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
THL86
2023. augusztus 16. 10:16
A kormányválság már a májusi elnökválasztásnál kezdődött. A koalíciós partnerek nem nézték túl jó szemmel, hogy a Zöld-Földműves Szövetség (ZZS) támogatásával tudta csak Rinkevics elnyerni az államfői posztot. A nevükkel részben ellentétben ez a párt arról híres, hogy egy oligarcha, Aivars Lembergs (Ventspils korábbi polgármestere) irányítja. Az ő személye sok volt egyszerűen a koalíciós partnereknek. Karins viszont a szükséges reformokhoz egy minél szélesebb (lett) platformon megszerveződő koalíciót akart létrehozni. Lembergs embereivel. Jó eséllyel amúgy ő lehet ismét a kormányfő, csak egy másfajta koalíciós összeállításban.
buvu456
2023. augusztus 16. 08:37
"Kár érte, kiváló ügynök volt."
Welszibard
2023. augusztus 15. 22:27
Ez a Karins is - hiába beszél lettül is - ugyanolyan USA ügynök, mint a behálózott és megvett Zelenszkij, vagy nálunk Márky-Zay, aki szintén USA kiképzést kapott hatalomszerzésre.
Uztu
2023. augusztus 15. 21:50
Na mégegy ember Orbán listáján aki megpróbált vele ujjat húzni (libsik kedvéért: ez vicc) 🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!