Nem tudott kormányt alakítani, bejelentette lemondását a lett miniszterelnök

2023. augusztus 14. 17:14

Döntését azzal indokolta, hogy koalíciós partnerei nem voltak hajlandók az együttműködésre.

2023. augusztus 14. 17:14

Lettország miniszterelnöke, Krisjanis Karins hétfőn bejelentette lemondását, miután nem sikerült a kormány átszervezésére irányuló kísérlete. 

„Csütörtökön mind a magam, mind a kormány nevében benyújtom lemondásomat a (köztársasági) elnöknek”

– jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök múlt pénteken még arról beszélt, hogy más pártokat is behívna a kormányba, annak ellenére, hogy koalíciós partnerei elutasították a kabinet átformálását. A hétfői bejelentést követően elmondta, pártja, az Új Egység előreláthatólag szerdán nevezi ki utódját a kormányfői posztra.

Az eddig Twitterként ismert X nevű közösségimédia-oldalon megosztott bejegyzésében döntését azzal indokolta, hogy koalíciós partnerei „akadályozták a gazdasági felvirágzást és növekedést”. 

A koalíciós partnerek viszonya már a májusi elnökválasztás idején is feszült volt, mivel nem sikerült megegyezniük, ki legyen a közös jelölt.

Az új miniszterelnök-jelöltet Edgars Rinkevics köztársasági elnöknek kell megbíznia a kormányalakítással, ezt követően pedig az új kabinetnek szavazáson el kell nyernie a parlament bizalmát. A következő parlamenti választásokra a tervek szerint csak 2026-ban kerül sor Lettországban.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Lettország választott, tarolt a jobboldal

Nagyrészt különböző árnyalatú jobboldali pártok jutottak be a lett parlamentbe a szombati parlamenti választáson. Győzött az oroszokkal szemben keményvonalas politikát képviselő, Amerikában született miniszterelnök pártja.

Nyitókép: Toms Norde / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. augusztus 14. 19:52
Ez lett a vége :)
thorin-2
2023. augusztus 14. 19:34
milyen boldog is lenne a mocsok komcsi töredék, ha itthon is hetente lehetne kormánytváltani, meg félévente választgatni, miközben minden pusztulna. csak azt nem érti senki, miért nem takarodnak ki abba a fasza francia és német mocsokba.
SzaboGeza
2023. augusztus 14. 18:46
Csicska ország, csicska miniszterelnökének sorsát látták!!:) A pecsétet nem kapták meg a gazditól, mert fogazol!!!:)
masikhozzaszolo
2023. augusztus 14. 18:18
22% exit pál szerint. És tarolt. Azt mondanám, egészségükre! Ha nem szólnának bele a mi dolgainkba, akkor nekem is megfelel az, ami náluk van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!