Elakadt vagy sem az ukrán ellentámadás?

2023. június 19. 12:05

Hónapok óta tartó előkészítés után két hete zajlik az ukránok ellentámadása az oroszok által megszállt területeken. De mi eddig a mérlege?

2023. június 19. 12:05
null
Rajcsányi Gellért

Folyamatos a fokozott fegyveres harc a kelet-ukrajnai, hosszú frontvonal több szakaszán ezekben a napokban. Ez már a régóta emlegetett és ígért ellentámadás, amivel Ukrajna igyekszik jobb helyzetbe kerülni a nyár folyamán, megrendítve az ukrán területen berendezkedett oroszok állásait, siker esetén mélyen áttörve és széles területeket visszafoglalva az oroszoktól.

Az elérhető hadászati térképek aktuális állását, az eddig beérkező híreket és a komolyan vehető elemzői konszenzust figyelembe véve kijelenthető: az összkép egyelőre vegyes, minden elmúlt hetekbeli erőfeszítés ellenére

nincs még nagy ukrán áttörés.

A harcoló felek nagy áldozatokat hoznak mind a két oldalon, a csatározások eredménye többfelé egy-egy keskeny, 1-2 kilométernyi visszafoglalt sáv, illetve néhány visszaszerzett település az ukránok számára. Mintegy 100 négyzetkilométert és hét települést sikerült eddig visszafoglalni.

Ez látható délkeleten, Zaporizzsja városától délre és keletre, illetve Bahmutnál és attól északkeletre.

Mivel az oroszok mostanra több védelmi vonalat tudtak kiépíteni, és az ukránok még sehol nem tudták ezeket teljesen áttörni, s a frontvonalakon aknamezők akadályozzák az áttörést, a lassú előrehaladásban szakértők szerint nincsen semmi meglepetés.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő (MCC), lapunk rendszeres szerzője azt közölte hétfő reggel: „Kevés az információ és korai is, hogy sikernek vagy kudarcnak nevezzük. Az biztos, hogy az ukránok nem vetették be még a teljes tartalékot – ezt elég biztosan ki tudom jelenteni – nem láttunk még Challenger harckocsit a fronton, 3-4 dandár tűnik fel a »híres« 12-ből. Amit látni, az az, hogy

stratégiai áttörést pedig nem értek el. Ez nem Harkiv 2022, ez már biztos.”

Arról is ír Demkó: „Orosz politikai/morális összeomlás nélkül Ukrajna aligha tudja visszaszerezni minden elvesztett területét, különösen nem a rendkívül jól védhető Krímet és a Donbasz nagyon megerődített régi magját. E pillanatban úgy tűnik, Herszon és Zaporizsje megyékben sem tudnak áttörni az ukránok – de ez a mostani »pillanat«. A jövőbe pontosan nem lát senki, csak az az »érzést« tudom megosztani, hogy a nagy veszteségek miatt az ukránoknak előbb-utóbb le kell állniuk – de az is lehet, találnak valahol egy gyenge pontot.”

Bendarzsevszkij Anton, a térség szakértője, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója egy a Mandiner hetilap számára írt, megjelenés előtt álló cikkében azt fejtette ki hétfő reggel: „Az ukrán ellentámadás az intenzív hadműveletek harmadik hetébe lépett, de az eredmény egyelőre vegyes. Az ukrán haderő egyszerre három-négy frontszakaszon támadja az orosz védelmi vonalakat. Van, ahol taktikai sikereket értek el (Donyeck megye nyugati határánál); és van, ahol eddig inkább kudarcot szenvedtek (Zaporizsjei területek). Eddig 103 négyzetkilométert szabadítottak fel – mintegy három bahmutnyi területet, de az áttörés eddig elmaradt.”

A Wall Street Journal amerikai lap hétfő reggeli cikke arról számol be: az ukrán csapatok több irányban is előretörtek az ellentámadásuk során,

de nehezen tudják ellensúlyozni az orosz légi és tüzérségi fölényt,

amely immár akadályozza támadásaikat keleten és délen egyaránt. A WSJ értesülései szerint Ukrajna ambiciózus kísérlete az oroszok által megszállt területek visszavételére immár a második hete tart, de a sűrű aknamezők és a jól felkészült védelem akadályozza őket. Azt követően, hogy Ukrajna első próbatámadásai vegyes eredményeket hoztak, erői az elmúlt napokban szüneteltették előrenyomulásukat.

Ukrajna jelenleg ott tart, hogy a parancsnokok igyekeznek számba venni az elmúlt két hetet, és elemzik, hogyan lehetne hatalmas veszteségek nélkül áttörni az orosz vonalakat. Oroszország, úgy látszik, kihasználta légi erejét és Kijev korlátozott légvédelmét, hogy csapást mérjen az ukrán páncélos oszlopokra és megállítson több támadást; ennek pedig az lett az eredménye, hogy az Ukrajnába szállított nyugati fegyverek egy részét megsemmisítették – írja a Wall Street Journal.

A BBC hétfői összegzése szerint két héttel az ellentámadás után Ukrajna „szerény, de folyamatos” haladást ért el három szakaszon.

Az ukrán erők csak egy kisebb részét vetik be,

arra várva, hogy egy áttörés esetén megindulhasson egy nagyobb ellentámadás. A brit hírportál szerint kemény harcok zajlottak, súlyos veszteségekkel mindkét oldalon.

A Liveuamap háborús térképes oldalán a frontvonalak folyamatosan frissített ábrázolásán túl pár óránként beszámolnak arról, hol történtek éppen súlyosabb konfliktusok, hol keletkeztek veszteségek vagy épp kisebb ukrán előretörések.

Eközben az ukrán vezetés megszólalásaiban a hosszabb időtávra helyezi a hangsúlyt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek azt nyilatkozta: „A dolgok nem néznek ki rosszul. Általában véve pozitív a helyzet, de nehéz. Hősies embereink, katonáink a fronton nagyon kemény ellenállással néznek szembe. Mert Oroszország számára ennek a harcnak az elvesztése Ukrajnában szemben egyenesen a háború elveszítését jelenti.”

Ukrán katonai elemzők pedig arról beszélnek, hogy

ami most történik, az az ellentámadásnak csak az első szakasza,

ami szerintük sikeresen zajlik. Egy a Novaja Gazetának nyilatkozó ukrán tartalékos tiszt szerint a következő hetekben ki fogják egyenesíteni a frontvonalakat, és arra is számítani kell, hogy a Dnyeper gátrobbanás miatti árvize is levonul, ami könnyebbé teheti majd az ukrán hadseregnek a folyón való átkelést.

***

 

Nyitókép: ukrán lövész kiképzésen (Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2023. június 20. 11:40
Hát igen Gellért is ukránszopó. Azaz ő inkáb a maga ódivatúan romantikus jobbos módján: ruszofób.
kdani22
2023. június 19. 16:07
https://twitter.com/wartranslated/status/1670706258326765569 A ruszkik már Bécsnél járnak, ez a videó is ezt bizonyítja.
fogas paduc
2023. június 19. 16:05
Mire az ukrán ellentámadás elindul, az ukrán hadsereg elfogy az erőszakos felderítésekben.
Szeredai
2023. június 19. 15:44
Az ukrán latorállam kivéreztetése napról napra folyik. Soha nem állnak talpra ebből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!