Egymás után veszítik el az ukránok a nyugatról kapott tankokat

2023. június 10. 18:32

Szakértők szerint Zaporizzsja lehet az ellentámadás kulcshelyszíne.

2023. június 10. 18:32
null

Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, már az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is elismerte, hogy fegyveres erőik megindították az ellentámadást. Ukrajna komoly akciókat indított Bahmutnál és Zaporizzsja környékén is. Bár mindkét helyen ellenállásba ütköztek, a Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin szégyennek nevezte, hogy közel 1600 métert sikerült előrehaladniuk Bahmutnál – írja a Magyar Nemzet.

Zaporizzsjánál viszont az oroszok tűnnek hatékonyabbnak, bár az amerikai Institute for the Study of War szerint pénteken már itt is sikereket értek el az ukránok.

Oroszország fel volt készülve az ellentámadásra, több helyen aknamezőket, árkokat és csapdákat telepítettek.

Az elmúlt pár napban több nyugati harckocsit, köztük 12 német Leopardot és 15 brit Bradley-t veszítettek el a támadó ukránok Zaporizzsja környékén. 

Katonai szakértők szerint Zaporizzsja kulcsfontosságú szerepet játszik az ellentámadásban, mivel ha Ukrajna sikerrel jár, lehetővé válna számukra, hogy Berdjanszk, Melitopol és Tokmak felé nyomuljanak, vagyis elvágják a szárazföldi összeköttetést az orosz csapatok és a Krím félsziget között. Eközben leállították az orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőmű utolsó működő reaktorát is, részben a heves tüzérségi összecsapások okozta kockázat minimalizálása érdekében.

Nyitókép: Philipp Schulze / DPA / AFP

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egon samu
2023. június 11. 15:48
Az elavult harci szerkentyüket nagy csinnadrattával Ukrajnának "ajándékozni" olcsóbb, mint a környezetkímélö szakszerü hulladékhasznosítás....
cs.laura
2023. június 11. 08:52
Akkor most már Zelenszkij lett az AGRESSZOR!! - mert orosz területeket támad, behatolnak az orosz területekre!! A tankokról csak annyit, Putyin úgy reagált az ukránoknak adott modern tankokra, hogy azok is ugyan úgy égnek, mint a régiek!! - és milyen igaza volt!!
remi
2023. június 11. 08:42
Ahogy látom a nagyon nagy hohol áttörés az éjszaka sem következett be. Nem igazán megerősíthető ruszki hírek szerint a hoholok támadásainak intenzitása jelentősen csökkent és közben további csapatokat, talán 2 dandárnyit is indítottak útnak krivoj rog, harkov és sumi körzetekből zaporizsja felé, így már összesen 70-80 zászlóalj, 350 höki, 1000 fölötti egyéb páncélozott jármű, 150 MLRS és 70E ember összpontosul erre a rövid frontszakaszra. Egyesek szerint most 2 nap szünet várható a nagy mennyiségű eső miatt. (Az eső rövid távon a hoholoknak jó, a ruszki légierő nem tud esőben igazán tevékenykedni, de utána meg már nem annyira, a dögnehéz leok hamar elakadnak a sárban.)
salamonhihii
2023. június 11. 08:17
Orosz katonai blogger? Melyik volt? A visítozó Wargonzo vagy a Rybar? Ha orosz katonai blogger állítja, bizonyára úgy is van. höhööö..Olyan osztogatnak- fosztogatnak érzés. Főleg mert az Ukránoknál Pszt! Rendelet van. Az orosz meg hazudik éjjel-nappal.A kezdeti napokban valóban voltak részsikereik, de azóta valahogy nem özönlenek a füstölgő Bradley és Leopard roncsok. Sőt, ami megsérült, azt kimentették az ukránok, és meg is javították. (Egyet legalábbis.) Pár falut már vesztettek is az oroszok itt-ott. Nagy hadművelet eddig pedig még nem is volt. Kisebb támadó alakulatokkal is át tudták törni az első védvonalakat. Amennyi infó látható, abból úgy tűnik, hogy taktikailag jól haladnak az ukránok. A középtávú cél talán a védvonalakon való átverekedés lehet a lehető legkisebb veszteségekkel, aztán páncélos ékekkel össze is omlik a front. Nincs nekik sok belőle. Nem lehet fejjel menni az aknamezőnek, mint ahogy az orkok tették Vulhedarnál. Ezt a kiril pátriárka-hadifoglyok-Magyarország háromszög nem kicsit bűzlik és veszélyes. Úgy hogy, ha o1g véletlenül egyszer tényleg használni akarna az országnak, maradhatna is Isztambulban Orban maffia eddig azt szonokolta, hogy, Magyarorszag semmilyen teren nem akar beleavatkozni az orosz ukran haboruba! Ezzel a lepessel Szerintem közelebb kerul Magyarorszag a haboruhoz mint gondolnánk! Nehogy azt higgye barki is hogy a nyugatnak szuksege van egy hazaárulóra!höhööö..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!