Leállították a zaporizzsjai atomerőmű utolsó működő reaktorát is

2023. június 10. 15:21

A tüzérségi ütközetek, a térségbeli áradások, valamint a megrongálódott távvezetékek miatt biztonságosabbnak látták leállítani az utolsó reaktort is.

2023. június 10. 15:21
null

Az utolsó működő reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben, miután a Nova Kahovka-i gát felrobbantása hatalmas áradásokat okozott a térségben – közölte az ukrán Enerhoatom.

Az oroszok által megszállt erőmű hat reaktorából ötöt már korábban hideg állapotba állítottak, az utolsót csütörtökön állították le. Bár az ukrán cég pénteki közleménye szerint az áradás nem fenyegeti közvetlenül az erőmű működését, a közelben folyó tüzérségi ütközetek, valamint a megrongálódott távvezetékek miatt biztonságosabbnak látták az utolsó reaktor leállítását is. 

Az erőmű jelenleg orosz irányítás alatt áll, de az Enerhoatomnak még mindig dolgoznak munkatársai a létesítményben. A Dnyeper folyón található Nova Kahovka-i gát felrobbantása és összeomlása miatt ezrek hagyták el otthonukat, és csökkent a víz szintje abban a víztározóban, amelyet az atomerőmű hűtéséhez is használtak. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója a napokban Ukrajnába látogat – számolt be az AP hírügynökség.

(MTI)

Nyitókép: Ed Jones/AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. június 10. 18:42
A döglődő Ukrajna itt is provokálna....
SzabóGéza
2023. június 10. 17:01
Ideje volt!!!! Háborús körülmények között, ne üzemeljen atomerőmű!!!!
EX_Terminator
2023. június 10. 15:55
Az nettó hazugság hogy egy atomerőművet nem lehet újraindítani. lehet. sőt, még könnyebb is mint egy teljesen újat mert már úgymond üzemmeleg. (van bőven elég szabad neuron)
Obsitos Technikus
2023. június 10. 15:53
Lassan fél éve...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!