Megmentették a halálzónában rekedt hegymászót (VIDEÓ)

2023. június 02. 05:04

Mínusz harminc fok alatti hőmérsékletben, 8500 méteres magassában találták meg. Elképesztő teljesítményt nyújtva mentették meg őt a serpák.

2023. június 02. 05:04
null

Emlékezetes: 2023. május 27-én tudta meg egy egész ország, hogy a magyar hegymászóért indult három hegyi vezetőből álló mentőcsapat elérte azt a helyet, ahol korábban beazonosították Suhajda Szilárdot, de nem találták a helyszínen. A magyar hegymászó tragédiája kapcsán többek között Suhajda Szilárd főszponzora, valamint Puzsér Róbert is is megszólalt.

„Nyilvánvaló, hogy jár a kegyelet és a részvét is. Azt hiszem, elsősorban a hozzátartozóinak. Nem gondolom, hogy a részvétlenség elfogadható akármilyen szenvedély esetében, ha az illető belehal. (…) De azt gondolom, példaképet sem kell fabrikálni belőle” – fogalmazott Puzsér Róbert – erről itt írtunk bővebben.

Megtalálták az extrémsportoló holttestét a Himaláján

Sajnos Suhajda Szilárd tragédiája óta is számos hasonló eset következett be a hegymászásban. Többek között „holtan találták Luis Stitzingert a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsán a Himalájában” – adta hírül a napokban 24.hu. Miután az 54 esztendős hegymászó egyedül vágott bele a kihívásba „India és Nepál határán, csakhogy május 25-én eltűntnek nyilvánították.

– tájékoztatott a lap. Erről itt írtunk bővebben.

Történhetnek-e csodák? Előfordul-e, hogy valakit sikerül megmenteni?

A „Mount Everest legkritikusabb része, a halálzóna a hegy 8 ezer méter feletti szakasza, ahol az oxigén már annyira ritkás, hogy 16 óránál több időt eltölteni ezen a részen veszélyes az emberi szervezetre. Az Everest a legtöbb halálos áldozatát ezen a szakaszon szedi, elsősorban azok közül, akik oxigénpalack nélkül akarják teljesíteni a kihívást” – fogalmaz csütörtöki cikkében a VG.hu.

Mint a lap tájékoztat: a BBC felvételei szerint ugyanakkor „vannak esetek, amikor sikerül lehozni bajbajutott hegymászókat a halálzónából. A BBC osztott meg egy videót, amin egy csapat serpa rátalál egy elveszett malajziai hegymászóra. A felvételen látszik, ahogy a bajba jutott férfi mozdulni sem bír, csak remegve szorít egy kötelet.

A BBC felvételein a serpák betekerik egy hőszigetelő pólyába a megtalált malajziai férfit, majd a magatehetetlen hegymászót Gelje serpa hátára erősítik kötelekkel. Ezt követően a serpák elindulnak lefelé az Everest halálzónájából.

A BBC szerint a képzett serpáknak 7 óra alatt sikerült leérniük a hegyről a férfival, ráadásul ilyen magasságból csak nagyon ritkán sikerül élve lehozni a bajbajutottakat.

Mutatjuk az említett felvételt:

Nyitókép: Képkocka, BBC-videó

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik