Brüsszeli korrupciós botrány: irodákban razziázott a rendőrség

2023. június 06. 17:33

Marc Tarabella és Andrea Cozzolino irodáját kutatták át a hatóságok emberei.

2023. június 06. 17:33
null

A belga rendőrség átkutatta a korrupciós botrányban érintett Marc Tarabella és Andrea Cozzolino európai parlamenti (EP-) képviselők brüsszeli irodáját – erősítette meg a belga szövetségi ügyész szóvivője kedden. Kedden több rendőrtiszt jelent meg az EP brüsszeli Altiero Spinelli épületében, ahol a Katargate néven elhíresült korrupciós botrányba keveredett két EP-képviselő mindeddig lezárt irodáját kutatták át.

A belga Marc Tarabellát februárban vették őrizetbe. Több hónapig börtönben, majd házi őrizetben volt, ám nemrég ismét hozzálátott képviselői tevékenységéhez. Tarabella mostantól újra igénybe veheti irodáját. Mint a Mandiner is beszámolt: a napokban hazánk ellen szólalt fel a soros uniós elnökség kapcsán.

Az olasz Andrea Cozzolino irodája azonban továbbra is zárva marad: a volt EP-képviselő jelenleg házi őrizetben várja a Belgiumnak való kiadatásról szóló döntés elleni fellebbezés eredményét. Őrizetbe vételüket követően mindkét képviselő kénytelen volt elhagyni az EP szocialista csoportját.

Az EP sajtóirodája nem nyilatkozott a történtekről, csupán annyit fűzött a fejleményekhez, hogy „teljes mértékben együttműködik az igazságügyi hatóságokkal”.

Az ügyben többeket is letartóztattak, köztük az EP volt alelnökét, a görög Eva Kailit és élettársát, Francesco Giorgit is, aki a kihallgatás során beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelynek segítségével Marokkó és Katar megpróbálta befolyásolni az EP döntéseit. A gyanúsítottak nagy részét már a házi őrizetből is kiengedték, így szabadlábon védekezhetnek a bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció vádjával ellenük indított eljárásban.

(MTI)

Nyitókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP. Illusztráció.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik