Netanjahu: Ukrajnának adott nyugati fegyverek kerültek Izrael ellenségeihez

2023. június 23. 12:46

„Szoros katonai határunk van Oroszországgal” – mondta az izraeli miniszterelnök, a szíriai orosz katonai jelenlétre utalva.

2023. június 23. 12:46
null

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Jerusalem Postnak adott interjút. Többek között leszögezte,

A lap felidéze, hogy az elmúlt hat hónap még izraeli mércével mérve is „rendkívül viharos volt”. A kormány elleni sorozatos, bomlasztó tömegtüntetések, a kormányzat egy egész ágának átalakítását célzó igazságügyi reform, a szövetségeseket sokkoló és lázadással fenyegető, unortodox nézeteket valló újonc miniszterek, a kirúgott és kirúgatlan védelmi miniszter, a ciszjordániai terrorizmus, a Gázával folytatott újabb miniháború és a libanoni támadások, valamint az USA és Irán közötti új megállapodás kilátásba helyezése között Izrael úgy érezte, hogy a szakadék szélén áll.

Változott Izrael Ukrajna-politikája

A Jerusalem Post a belpolitikai ügyek mellett többek között arra is kíváncsi volt, hogy miért történt változás a kormány Ukrajna-politikáját illetően. Többek között egy rakétafigyelmeztető rendszerrel is segíti a háború sújtotta országot. Erre Netanjahu azt a választ adta, hogy „Izrael sajátos helyzetben van, ami különbözik mondjuk Lengyelországtól, Németországtól, Franciaországtól vagy bármelyik nyugati országtól, amely segítséget nyújt Ukrajnának”.

A pilótáink közvetlenül az orosz pilóták mellett repülnek Szíria felett. És úgy gondolom, hogy fontos, hogy megőrizzük a cselekvési szabadságunkat Irán azon kísérleteivel szemben, hogy katonailag az északi határunkon helyezkedjen el” – folytatta.

Az izraeli kormányfő ezután arra is felhívta a figyelmet, hogy attól is tartanak, hogy bármilyen rendszert, amelyet Ukrajnának adnak, ellenünk használnák, mert azok iráni kézbe kerülhetnek. „Ez nem egy elméleti lehetőség. Valóban megtörtént a nyugati páncéltörő fegyverekkel, amelyeket most a határainkon találunk. Tehát itt nagyon óvatosnak kell lennünk” – jelentette ki Netanjahu.

Úgy gondolom, hogy olyan különleges helyzetben vagyunk, hogy a jövőben segíthetünk a konfliktus lezárásában is. Nem vagyok benne biztos, hogy ez meg fog történni. Lehet, hogy teljesen hipotetikus, de megtörténhet” – mérlegelte a lehetőségeket.

„Azt kell mondanom, hogy a nyugati országok kormányfőinek többsége, amikor ezt elmagyaráztam, alapvetően egyetértően bólogattak. Megértik, hogy Izrael más helyzetben van, mint bármelyikük” – nyilatkozta Benjamin Netanjahu.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Flash 90 pool/Yonatan Sindel

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. június 24. 11:54
Ajvé! Pusztuljatok!
Csigorin
2023. június 24. 02:10
az oroszoknak koszonhetitek hogy vagytok Sztalin szeszelye nelkul meg se szavaznak az Enszben halabol ti hatbaszurtatok egybol mert amerikaiaknal tobb volt a penz na azota utalnak benneteket
fado
2023. június 23. 16:10
Bibi a görögöknek adott tankjaitok teszik lehetővé hogy Görögország átadja Ukrajnának a meglévő Leopárd tankjait. Szóval álságos a hozzáállásotok.
01234567890
2023. június 23. 16:09
Mit keres itt a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita, kisnyilas @MayorAnna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!