Ukrán pénzügyminiszter: Arra számítunk, más nemzetek is beszállnak, és fedezik a kiadásainkat

2023. június 22. 15:56

Hatalmas költségvetési hiányra figyelmeztet jövőre Szerhij Marcsenko.

2023. június 22. 15:56
null

Ukrajnának külföldi segítségre van szüksége ahhoz, hogy 2024-ben egyensúlyba hozza költségvetését – jelentette ki csütörtökön Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter. A tárcavezető felszólította partnereit, köztük az Egyesült Államokat, hogy „lépjenek közbe” – írta a Politico. A lap hozzátette, a háború sújtotta ország abban bízik, hogy idén egyensúlyba hozza a költségvetést, nagyrészt az EU, az Egyesült Államok, a Nemzetközi Valutaalap és más adományozók támogatásának köszönhetően.

Azonban Marcsenko felhívta arra a figyelmet, hogy még ennél is több külső finanszírozásra van szüksége.

 – nyilatkozta az ukrán pénzügyminiszter a Politiconak, Londonban a Ukrajna Helyreállítása konferencián.

„A béke nem lesz olcsó”

A partnerek már jelentkeznek. Az IMF márciusban megállapodott Kijevvel egy 15,6 milliárd dolláros programról, amelynek célja a makrogazdasági stabilitás biztosítása. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, kedden az Európai Bizottság 50 milliárd eurós segélycsomagot javasolt Ukrajnának 2027-ig. Az EU szerint ez fedezné Ukrajna költségvetési és sürgős újjáépítési szükségleteinek 45 százalékát, amely a becslések szerint 110 milliárd dollárra rúg.

– mondta Marcsenko. „Ezért kell felhívnunk [más] kulcsfontosságú partnereink, például az Egyesült Államok figyelmét. Nekik is közbe kellene lépniük, és legalább középtávú könnyítést kellene nyújtaniuk nekünk” – hangsúlyozta az ukrán politikus.

Marcsenkoarra is kitért, hogy még ha a jelenleg zajló ellentámadás lehetővé is teszi Ukrajnának, hogy katonai előnyöket érjen el, vagy akár győzelmet arasson, „a béke nem lesz olcsó”.

mert még ha arra számítunk is, hogy csökkenni fog a [katonai hadjáratra] fordított összeg, de a szociális és humanitárius szükségletek óriásiak lesznek” – szögezte le a tárcavezető.

***

Nyitókép: WPA POOL / GETTY IMAGES EUROPE / GETTY IMAGES VIA AFP

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2023. június 24. 23:05
...
Jooee
2023. június 24. 10:40
Hogyne! Nyaralni is szeretnétek elmenni? Persze, hogy fizetünk mindent.
Domokos
2023. június 23. 22:30
Beszállni az oldalatokba kell és azért hogy a jogtalanul bitorlott területeket visszavegyék ..
Martell 2
2023. június 23. 21:01
Élősködő paraziták, persze egy ilyen hibrid zsidó-ukrán rendszer esetében érthető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!