Így özönlik a pénz Ukrajnába: mutatjuk a pontos számokat!

2023. június 22. 13:07

Az Európai Bizottság szerint az ország átláthatóan és hatékonyan használja fel a támogatást.

2023. június 22. 13:07
null

Az Európai Bizottság csütörtökön 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajna számára, a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként – közölte a brüsszeli testület.

A hitel formájában nyújtandó támogatási csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére. A források az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az orosz erők által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására használhatók fel.

Az indoklás

A csütörtöki kifizetésre azt követően került sor, hogy a bizottság megállapította: Ukrajna továbbra is kielégítő haladást ért el a szakpolitikai feltételek végrehajtása terén, és teljesítette a jelentéstételi követelményeket, amelyeknek célja a pénzeszközök átlátható és hatékony felhasználásának biztosítása.

Összességében a háború kezdete óta az Ukrajnának nyújtott támogatás mintegy 70 milliárd eurót tesz ki.

Ursula von der Leyen a bizottság elnöke a támogatással kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Európa tartja a szavát, és

Az EU Ukrajna hosszú távon is Ukrajna mellett áll a szabadságért folytatott bátor harcában.” 

Von der Leyen kedden azt javasolta, hogy az uniós tagállamok a következő négy évben összesen 50 milliárd euró segélyt nyújtsanak Ukrajnának vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában az ország újjáépítése céljából.

Az Egyesült Államok is jelentős segítséget nyújt Ukrajna számára

Az Egyesült Államok 1,31 milliárd dollár új gazdasági támogatást ajánl fel Ukrajna számára

– közölte az amerikai külügyminisztérium, miután Antony Blinken külügyminiszter szerdán Londonban az ukrajnai újjáépítési konferencián bejelentette az amerikai szándékot.

A külügyminisztériumi közlemény szerint az újjáépítési támogatás tartalmaz általános gazdasági segélyt, valamint segítséget az ukrán energiainfrastruktúra helyreállításához és modernizálásához, emellett szeretné ösztönözni „Ukrajna elkötelezettségét energiaszektorának átalakítására”. A bejelentés szerint 1,31 milliárd dolláros támogatási szándékról van szó, amelyen a külügyminisztérium a kongresszussal közösen dolgozik majd.

Az amerikai külügyminisztérium szerdai közleménye szerint az ukrajnai háború tavaly február 24-i kezdete óta

az Egyesült Államok összesen mintegy 63 milliárd dollárnyi segítséget ajánlott fel

Ukrajna számára katonai, gazdasági és humanitárius támogatás formájában.

(MTI)

Nyitókép: MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 04. 10:40
Mi ez a semmi ukrajna...az ukránok nácik,ide menekülnek és nálunk is uralkodnak.....senkit se engednek be,ráadáskent haljanak eben es legyen Ukrajna egy pusztaság....már Mos is az...tapasztalatból írom...
kitiltott
2023. június 22. 20:08
Minden Európai nemzet állampolgára másodrendű állampolgár..
tetx
2023. június 22. 19:37
"Európa tartja a szavát" - muhaha, rászakadt a plafon?
Igazszó
2023. június 22. 19:08
A vétótlan köpcös geci ismét pofán szarta a 97%-ot, megszavava a 11. szankciós csomagot. Mindeközben ömlik a pénzünk, gázunk, gázolajunk, kajánk, hadfelszerelésünk a hoholkhoz. Megérdemlik? Olvasható mennyire hálásak. Semennyire. A mocsok orbán pedig tömi őket a pénzünkön. Rohadjon meg! Azt kell figyelni mit tesz a hazug geci, nem azt, amit röfög
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!