BBC: Kína árnyékba taszítja az LMBTQ-csoportokat

2023. június 29. 06:16

A Covid előtt mintegy 75 millió ember vallotta magát az LMBTQ-közösséghez tartozónak a távol-keleti országban.

2023. június 29. 06:16
null

Míg szerte a világon a pride-hónap alkalmából ünnepségeket tartottak és tartanak, Kínában nem voltak nagyobb LMBTQ-rendezvények. Az ország legnagyobb pride-rendezvényét 2021-ben felfüggesztették – írta a BBC.

A szervező ShanghaiPride nevű csoport 2021-ben azt közölte,

A BBC ennek kapcsán ismertette, a politikai tiltakozásokban részt vevő emberek Kínában gyakran büntetésre számíthatnak, ezért a ShanghaiPride a felvonulások helyett táncpartikat, közösségi futásokat és filmvetítéseket szervezett a városban.

Mostanra már csak néhány alacsony profilú esemény áll az LMBTQ-közösség rendelkezésére, mint például a „voguing bálok”, ahol a táncosok modellpózok által inspirált mozdulatokat hajtanak végre – tette hozzá a lap.

Kína minden fronton igyekszik „megszabadulni a közösségtől”

Azonban nemcsak a ShanghaiPride tevékenysége szűkült be az utóbbi években. Más LMBTQ-szervezetek teljesen meg is szűntek az országban, a kormány pedig megpróbál minden fronton „megszabadulni a közösségtől”.

A BBC példaként a WeChat applikációt is említette, amely Kína egyik leggyakrabban használt kommunikációs appja és közösségimédia-felülete. Ebből az alkalmazásból két évvel ezelőtt hirtelen eltűntek az LMBTQ-témával foglalkozó felhasználói fiókok, tavaly pedig elérhetetlenné vált az országban a Grindr, az egyik legismertebb homoszexuális társkereső.

Több szervezet vezetői ezek miatt is inkább külföldre menekültek, hogy elkerüljék a letartóztatást. A rendőrség azonban nem csak őket, de a családtagjaikat és barátaikat is zaklatja – sorolta a hírportál.

Egy aktivista szerint a Covid-járvány előtt Kínában meglepően jó volt az LMBTQ-közösség helyzete, szabadon szervezhettek eseményeket, kifejthették a véleményüket, és pereket is nyertek. „Azt hiszem, túl hangosak voltunk” – jegyezte meg az informátor. 2019-ben egy felmérés szerint a kínai lakosság öt százaléka, mintegy 75 millió ember vallotta magát az LMBTQ közösséghez tartozónak – hívta fel a figyelmet a lap.

 

 

A folyamatot a koronavírus-járvány törte meg. 2021-ben az Oktatásügyi Minisztérium közleményben utasította az iskolákat, hogy szervezzenek „férfiasabb” testnevelési gyakorlatokat a fiúk számára, mert a kínai férfiak „elnőiesedtek”. 

Nyitókép: Yuan kejia / Imaginechina / Imaginechina via AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó Tamás
2023. június 29. 15:58
"..BBC: Kína árnyékba taszítja az LMBTQ-csoportokat..." Naná, majd reflektorfénybe állítja őket!... Normális ember nem kívánkozik a nyilvánosság elé azzal, ami a gatyájában történik. Jaj, csak szegény bbc túlélje mindezt...
luisbathhelena
2023. június 29. 13:49
Nos amikor a mindenféle ny európai Isztánokban nem az árnyékba, hanem a tizedik emeletről a mélybe taszítják őket (saria büntetés) én csak hümmögni fogok. Addig örüljetek amíg árnyékban vagytok.
istvanpeter
2023. június 29. 13:27
Azért elég sok szellemi fogyatékos kínai van arrafelé is. Az összes népességhez mért ötszázalékos arány már igen veszélyes mérték.
Robert69
2023. június 29. 13:23
Legalább nem égnek le..........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!