Orbán Viktor Szarajevóban: Nem lehet, hogy minden pénz Ukrajnába áramoljon

2023. június 22. 15:18

A magyar miniszterelnök szerint az ukrajnai háború felértékeli a Balkán szerepét.

2023. június 22. 15:18
null

Magyarország a Balkán és Bosznia-Hercegovina gyors európai uniós tagságát támogatja, az Európai Uniónak most nagyobb szüksége van a Balkánra, mint fordítva – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Szarajevóban, miután megbeszélést folytatott Borjana Kristo bosznia-hercegovinai kormányfővel.

Hangoztatta, hogy az ukrajnai háború felértékeli a Balkán szerepét, meglátása szerint ugyanis

ez az Európai Unió utolsó jelentős erőforrás-tartaléka.

Az EU-nak minden dinamikára szüksége van, mert most versenyképesség-vesztésben van, és ezt a folyamatot meg kell fordítani – emelte ki.

Orbán Viktor hivatalos látogatást tett Bosznia-Hercegovinában. Leszögezte, hogy a két ország politikai és gazdasági értelemben szomszédnak számít, Magyarország így tekint Szarajevóra, és magyar részről mindig felelős szomszédságpolitikára számíthatnak ott.

Az EU-ban minden mozgásban van

A miniszterelnök kifejtette, hogy az Európai Unióban most „minden mozgásban van”, nagy átalakulások zajlanak a gazdaságban, a technológiában és a biztonságpolitikában is. Ennek egyik lenyomata az orosz-ukrán háború és az abban való európai részvétel – tette hozzá.

Hangoztatta, hogy Magyarországnak szuverén külpolitikája van, ennek megfelelően – „akármit mondanak is Brüsszelben” – a Balkán és Bosznia-Hercegovina gyors EU-csatlakozását támogatja.

A magyar Balkán-politika részeként említette azt az álláspontot, hogy a felzárkóztatásra szánt uniós forrásokat már most adják oda a térség országainak, ne várják meg ezzel a hivatalos csatlakozásukat és a fejlesztési források hozzáférhetőségét is hozzák előre.

a balkáni fejlődésre és biztonságra is jutnia kell – fogalmazott.

Megismételte azt is, hogy Magyarország nem támogatja a szankciókra épülő politikát, mert ez nem vezet eredményre.

Hosszú távú megoldás nem az idegenek jelenlétében, hanem az itteni népek együttélésében van

Kifejtette, hogy a térség problémáinak hosszú távú megoldása nem az idegenek jelenlétében, hanem az itteni népek együttélésében van.

Minden jogkört, amelynél ez lehetséges, a helyiek kezébe kell helyezni.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarország továbbra is szívesen vállal szerepet a Balkán biztonságának garantálásában és ha kell, növelni is kész jelenlegi hozzájárulását az EUFOR misszióhoz.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. június 24. 07:06
A londoni adományozó csődületen ismét kiderült, kinek, kiknek a háborúja zajlik Ukrajnában. Talp és egyéb nyalók egymást túl licitálva igértek további támogatásokat. Miért pont Londonban vólt? Természetessen a brit nép szabadság szeretete hivta létre. Fel nem merült bennem, hogy az egyébkén köztudottan nem létező háttérhatalom irta elő.
apro_marosan_petergabor
2023. június 22. 19:08
Valóban nem lehet. Akkor miértszavaztunk meg minden szankciót? Akkor miért szavaztunk meg a XI.-et, annak ellenére, hogy az OTP-t rajta hagyták a fekete listán. MIért mond mást OV, mint amit tesz?
urban63
2023. június 22. 19:05
Egyszerűen csak annyit mondjunk mint a németek, hát nem áll módunkban többet befizetni a kasszában..., csak akkor pofázhatna ha Soltznak is neki megy. Az számított ezekre és felvet 200 milliárd kölcsönt, mintha tudta volna (?) hogy a következő 7-10 évben Eu-s pénz nyísta..., lássuk meddig mennek a holland és francia traktorok brüxelbe Most kezdődik a tánc!
orygabor
2023. június 22. 17:55
Európa problémamagoldó képességeinek mérlege 2 világháború, 100 millió halott, az anyagi veszteség most hirtelen nem jut eszembe. Ennek tükrében várjuk az ukrajnai és a balkáni fejleményeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!