Komoly elismerés: magyar költőnek ítélték oda Kína legjelentősebb irodalmi díját

2023. június 18. 11:28

Turczi István, Prima Primissima-díjas költő novemberben veheti át az egész világon számontartott szakmai elismerést.

2023. június 18. 11:28
null

Az 1573 Nemzetközi Költészeti Nagydíjat Turczi István költő, József Attila-, Babérkoszorú- és Prima Primissima-díjas költő veheti át – adta hírül a kultura.hu. 

Turczi István magyar költő, József Attila-, Babérkoszorú- és Prima Primissima-díjas költő, műfordító, egyetemi oktató, a Parnasszus folyóirat és kiadó alapító főszerkesztője, a Magyar PEN Club főtitkára, a Magyar Írószövetség Költészeti Tagozatának többszörösen újraválasztott elnöke az első magyar, aki a fennállása óta megkapja Kína legjelentősebb irodalmi díját.

A portál emlékeztetett, hogy 

az egész világon számontartott szakmai elismerést

korábban olyan hírességek kapták, mint az irodalmi Nobel-díjra is jelölt olasz Guido Oldani, az Apollinaire-díjas francia Jean-Pierre Simeon. A díj átadására idén októberben kerül sor a Szecsuán tartománybeli Luzhou történelmi városában egy többnapos kulturális konferencia keretében, amelyen több száz kínai és külföldi irodalmár vesz részt.

A 2017 óta odaítélt díj ma már az egyik legfontosabb irodalmi elismerés Kínában, amelyet a Kínai Írószövetség, a Kínai Opera- és Táncszínház, Luzhou város önkormányzata, valamint a díj és esemény fő támogatója, a Luzhou Laojiao Likőrkészítő manufaktúra közösen alapított – olvasható a cikkben. 

A kínai kulturális és irodalmi kapcsolatok ápolása mellett a nagydíj alapításának kimondott célja megismertetni a világgal és továbbvinni a szesz- és költészeti kultúra összefonódásának több ezer éves hagyományát.

***

Egy budapesti főiskolát vásároltak meg a kínaiak

A hallgatók számára kínai karrierlehetőséget is kínálnak.

 

Nyitókép: Turczi István Facebook-oldala 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Diktátor1
2023. június 18. 14:45
Ismerni kéne ezt a világhíres művészt?
VeraMayer
2023. június 18. 13:40
(bocs) Karinthy Frigyes: Kínai vers Ül egy kínai Másik kínaival. Egyik kínai él, Másik kínai hal. Előttük egy sült hal És a kínai fal. De csak amelyik él, A halott már nem fal
Nannyó
2023. június 18. 13:33
A szesz és a költészeti kultúra összefonódása... megőrülök... verset írni részegen kell?! A mi költőink is piások?:??
zsolti123
2023. június 18. 13:07
"a szesz(?)- és költészeti kultúra összefonódása"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!