A tavalyi mészárlás után idén is fenyegetik a norvég pride-ot

2023. június 22. 07:39

A norvég rendőrség szerint a jövő heti oslói LMBTQ-fesztivált egyre több fenyegetés éri, a terrorelhárítás vezetője szerint viszont nincs közvetlen veszély, és bátorítja a felvonulás megtartását.

2023. június 22. 07:39
null

Megnőtt a fenyegetések száma a jövő heti oslói pride ellen – jelentette a norvég rendőrség biztonsági szolgálata. A Norvég Belbiztonsági Ügynökség (PST) viszont azt közölte, hogy nincs tudomása semmilyen konkrét veszélyről. Mert mint a PST terrorelhárítási részleg vezetője, Lars Lilleby közölte, a fenyegetésekkel csupán a július 1-i felvonulás lemondását akarják kikényszeríteni. A PST szerint a fenyegetések főként „jobboldali szélsőségesektől” és „radikális iszlamistáktól” érkeztek.

Lilleby azt mondta, „mindannyian nagyon komolyan veszik” a helyzetet, ugyanakkor szerinte

talán éppen most a legfontosabb, hogy megtartsák a felvonulást, bátorítják annak megrendezését”. 

A tavalyi fesztiválon egy fegyveres tüzet nyitott Oslo éjszakai negyedében, két embert megölt és 20 másikat megsebesített.

Az iráni származású norvég állampolgárt, Zaniar Matapourt letartóztatták, és gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel, valamint terrorizmussal vádolják. A PST „iszlamista terrorcselekménynek” nevezte a támadást.

***

Kezdődik a Pride, Karácsonyék kitették a szivárványos zászlót a Városházára

A főpolgármester szerint „magától értetődő", hogy idén is kitűzik a szivárványos zászlót.

 

Nyitókép: Beate Oma Dahle / NTB / AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2023. július 29. 11:54
Az ide illő életérzés svédül: Allahu Ahbar!
orokkuruc-2
2023. július 29. 11:51
...
nuknuk
2023. június 22. 11:34
Ha valaki torzszülött - sajnos - akkor miért kell vonulnia?
LipcsiSzopato
2023. június 22. 11:12
jaj de szép LMBTQORCS+1 példányok :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!