Ma már tényleg eldől, elnök maradhat-e Erdoğan

2023. május 28. 12:46

Bár az inkumbens elnök megnyerte az első fordulót, a meccs még egyáltalán nincs lefutva.

2023. május 28. 12:46
null
Kohán Mátyás

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját, miután az első fordulóban a török demokráciában szokatlan módon egyik jelölt sem szerzett 50 százalék plusz egy szavazatot.

Ki indul?

Recep Tayyip Erdoğan hivatalban lévő elnök, a két kormánypártból (Igazság és Fejlődés Pártja – AKP, Nacionalista Mozgalompárt – MHP) és számos kisebb tömörülésből álló Népi Szövetség jelöltje 49,52 százalékkal végzett az élen. Kemal Kılıçdaroğlu összellenzéki jelölt, az ellenzék vezető erejéből, a Köztársasági Néppártból (CHP), Erdoğan pártjából és az MHP-ból kiszakadt kisebb pártokból, a kurd baloldali Népi Demokrata Pártból (HDP) és számos hozzá csapódó kommunista szerveződésből álló Nemzeti Szövetség jelöltje 44,88 százalékon végzett, bár a közvélemény-kutatások az ő győzelmét jósolták.

A második fordulóban az első két helyezett mérkőzik meg egymással, a harmadik helyezett Sinan Oğan, a szélsőjobboldali Előd Szövetség 5,17 százalékot szerzett jelöltje kiesett a versenyből. A parlamenti többség sorsa az előző fordulóban eldőlt, azt sikerült a kormánypárti szövetségnek megszereznie.

Mik az esélyek?

Azon túl, hogy a közvélemény-kutatások most már Erdoğan előnyét jósolják, a regnáló elnök újraválasztása mellett szól az is, hogy a harmadik helyezett Oğan – török sajtóértesülések szerint kormányzati pozícióért cserébe – Erdoğan támogatására szólította fel híveit. Oğan migrációellenes szavazóit ugyanakkor Kılıçdaroğlu is igyekszik a maga oldalára állítani. Az ellenzéki elnökjelölt azzal vádolta meg Erdoğant, hogy „nem védte meg a határokat és a becsületet”, ehelyett „tudatosan több mint tízmillió menekültet hozott be az országba”. Megígérte, „amint hatalomra kerülök, az összes menekültet hazaküldöm, pont”.

Az ellenzék emellett – az első forduló igen magas, 87,04 százalékos részvételi aránya ellenére – aktivizációs kampányt is folytat, arra buzdítja támogatóit, hogy hozzanak magukkal még egy embert.

A szavazóhelyiségek török idő szerint 17 órakor zárnak, éjszaka várhatóan már beérkeznek az eredmények. A választás gazdasági, választásföldrajzi és pártpolitikai hátteréről korábban megjelent cikkeinkből tájékozódhat.

Nyitókép: MTI/EPA/Necati Savas

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik