Nekiment a politikailag korrekt cenzúrának Salman Rushdie

2023. május 16. 17:52

„A vélemény szabadsága, a közlés szabadsága olyan veszélybe került, amit életemben nem láttam a Nyugat országaiban.” A nemrég egy iszlamista által súlyosan megsebesített, indiai muszlim családból származó író a politikailag korrektség miatti könyvcenzúrákat bírálta.

2023. május 16. 17:52
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Salman Rushdie évtizedek óta a saját bőrén tapasztalja, milyen a szabad szólással szembeni fenyegetések árnyékában élni. Az 1947-ben az indiai Bombayben született, kasmíri muszlim családból származó Rushdie a hetvenes években kezdte írói karrierjét. Édesapja egy Cambridge-ben végzett jogász-üzletember volt, édesanyja pedig tanár, így nem véletlen, hogy az indiai származású író hamar az angolszász nyilvánosság egyik feltörekvő szerzőjévé tudott válni. Salman Rushdie maga is a cambridge-i King's College-ben folytatta tanulmányait, történelem szakon végezve.

Az eleinte az Ogilvy reklámcégnél dolgozó Rushdie  első regénye, a Grimus 1975-ben jelent meg, az 1981-es Midnight's Childrennel pedig elnyerte a nagy presztízsű Booker-díjat is. A sikeres írói pálya újabb nagy mérföldköve az 1988-ban megjelent Sátáni Versek kötet lett –

amit egyes muszlim kritikusok Mohamed prófétával szemben tiszteletlen műnek nyilvánítottak.

Rushdie a kritikákra reagálva tollat ragadott, és az Observerben kifejtette: Mohamed „a világtörténelem egyik géniusza”, ugyanakkor szerinte az iszlám doktrínái embernek és távolról sem tökéletes személyiségnek írják le a vallásalapítót. Rushdie leszögezte azt is: regénye nem vallásellenes mű.

Mindezek ellenére Rushdie ellen maga Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője hirdetett fatvát 1989 februárjában, ezzel gyakorlatilag halálos ítéletet kimondva az íróra. Salman Rushdie ettől kezdve folyamatos rendőri védelem alatt kényszerült élni. Élete gyökeres megváltozása és az állandó fenyegetettség ellenére az író később arról beszélt: ő továbbra is büszke a művére, amit nem tart különösen kritikusnak az iszlámmal szemben.

– kommentálta egy alkalommal a BBC-n az író a fejleményeket.

Az iráni vezetés nem feledkezett meg a fatváról: 2005-ben már Khomeini utóda, Ali Khamenei újította meg a kiátkozást, és az iráni Forradalmi Gárda is kijelentette, hogy továbbra is érvényesnek tartják az íróra vonatkozó halálos ítéletet.

Az iszlamisták bosszúja évtizedekig késett – de végül lecsapott Rushdie-ra. 2022 augusztusában az Egyesült Államokban, a New York állambeli Chautauqua városában tartott nyilvános előadásán támadt rá egy férfi, több késszúrással megsebesítve az írót. Az elkövető egy bizonyos Hadi Matar volt, aki libanoni menekültek gyermekeként élt az Egyesült Államokban.

A tettes az amerikai sajtónak elmondta: Rushdie-ról azt tartja, hogy „megtámadta az iszlámot”, és „meglepőnek” találta, hogy az író túlélte a késelést. Az iráni kormány a támadás után azt közölte: az író „saját magának és támogatóinak köszönheti”, ami történt vele. A perzsa állam azon az állásponton volt, hogy a szólásszabadság nem igazolja a szerző vallás elleni „inzultusait” és a „szentségek elleni támadást”. A vezető iráni napilap így lelkendezett a késelés kapcsán: „Tiszteletet érdemel az a bátor férfi, aki New Yorkban megtámadta a gonosz és hitét elhagyó Salman Rushdie-t. Elkapta Isten ellenségének nyakát, kézcsókot érdemel.”

Az iráni diplomácia azért leszögezte, bár dicsérik a támadást, nincs közük a merénylethez.

Salman Rushdie túlélte a támadást,

de egyik szemére megvakult, és egyik karjára megbénult.

A sérüléseiből lábadozó, 75 éves író most kilenc hónap után lépett újra a nyilvánosság elé. Rushdie a British Book Awards díját kaphatta meg, és ebből az alkalomból videón jelentkezett be az eseményre. Az író a díjazók szerint

A sokat megélt Rushdie az alkalmat arra használta fel, hogy mély kritikát fogalmazzon meg a nyugati világban végbemenő, a szabad szólást fenyegető jelenségekkel szemben – áll az AP tudósításában.

„Olyan pillanatban élünk, amikor, úgy gondolom,

– mondta Rushdie.

Az író kritizálta azokat a kiadókat, akik több évtizedes könyveket íratnak át a modern érzékenységekre hivatkozva – mint ami Roald Dahl és Ian Fleming írásaival történt. Rushdie szerint a kiadóknak meg kellene engednie a könyveknek, hogy a saját idejükből szóljanak a mai emberekhez.

Kifejtette: „Itt ülök az Egyesült Államokban, és látnom kell azt a rendkívüli támadást a könyvtárak és az iskolai gyerekkönyvek ellen. Már a könyvtárak elleni támadás ideája is különösen riasztó, és nagyon ébernek kell lennünk, nagyon keményen kell harcolnunk ez ellen.”

Rushdie egyébként nincs egyedül a harcban, és már

2020-ban mintegy 150 író, tudós és aktivista, köztük J. K. Rowling, Salman Rushdie és Margaret Atwood írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága mellett tettek hitet, és elítélték a viták korlátozását. Mint fogalmaztak, nem tartják helyesnek a nyílt viták elfojtását. A levélben szót emeltek a nyilvános megszégyenítés és kirekesztés divatja és a „vakító erkölcsi bizonyosság” ellen.

Az aláírók a cancel culture, vagyis az elnémítás kultúrája miatt fejezték ki nemtetszésüket, amelynek terjedése álláspontjuk szerint gátja az érdemi vitáknak. Érvelésük szerint

társadalmilag fontos ügyek fogják megszenvedni, ha nem lehet majd ütköztetni a különböző álláspontokat,

és megszűnik a vélemények sokszínűsége. Rushdie és társai szerint a mai világban mintha az emberek egyre kevésbé tolerálnának sajátjukéval ellentétes nézeteket, holott egy szabad társadalomban fontos lenne az információk és az eszmék szabad áramlása.

 

Fotó: HERBERT P. OCZERET / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ferer
2023. május 16. 20:55
Igaza van!
Kybon
2023. május 16. 20:46
Szegény, jobb sorsra érdemes Irániak (eredetileg Párthus-Nagykultúra...)! Meg a többi is! Kőkeményen besz@pták, hogy az ókori szellemi és kultúrsivatag homokszintje alá vannak kényszerítve. Ráadásul még arra is, hogy másokat bekényszerítsenek a sötét gödörbe. A vicces viszont az, hogy a woke-agybaj ugyancsak egy sötét kultúrszintet képvisel. Jól meglesznek egymással, míg a muszlimok be nem törik a wókokat a pics@ba!
Akitlosz
2023. május 16. 19:35
Hogy az olvasók képet kapjanak a Sátáni versek minőségéről: " Mikor lemegy Waterloora, Nincsen rajt' a bugyogója. Leicester térre, ha felmegy, Csöcstartót bizony sosem vesz. Pinapöcök, büdös bunkó, Fuj, Fuj, Kopj le! Alleluja! Alleluja! Éljen! Éljen! Éljen! Kék az ibolya és vörös a rózsa, Mellettem szeretőd, pucéran az ágyba'. Viszlát, szopótök! Tárcsahang. " / Salman Rushdie Sátáni versek 509. oldal /
Akitlosz
2023. május 16. 19:26
"A sikeres írói pálya újabb nagy mérföldköve az 1988-ban megjelent Sátáni Versek kötet lett – amit egyes muszlim kritikusok Mohamed prófétával szemben tiszteletlen műnek nyilvánítottak." Mert az is. Teljesen egyértelműen ez volt a szerzői szándék. Fogadni mernék, hogy a szerző el sem olvasta a szerző. Neki lehet, hogy tetszene, mert majdnem olyan trágár a könyv, mint a Mandiner cikkei. " - Eszementek! - Bunkók! - Fajankók! - Muzulmánok " / Salman Rushdie Sátáni versek 550. oldal / A könyv Mohamedet Mahound néven nevezi, ami Mohamed középkori keresztény gúnyneve. Így ma már a liberálisok sem engednék hívni az iszlám prófétáját, nemhogy a muzulmánok. "a próféta felállt. - Annak idején a Kinyilatkoztatást csúfoltad - dörögte Mahound a néma csendbe. - Ezek itt akkor is élvezték a gúnyolódásaidat. Most megint az én házamon köszörülöd a nyelved, és megint úgy tűnik, sikerült a legrosszabbat kihoznod ezekből az emberekből. Baal ezt mondta. - Kész, végeztem. Tégy, amit akarsz. Egy órán belül végrehajtandó lefejezésre ítéltetett. Amint a katonák a hóna alá nyúlva vonszolták a vesztőhely felé, válla fölött még visszakiáltott: - Kurvák és költők Mahound. Mi vagyunk, akiknek képtelen vagy megbocsátani! Mahound pedig így válaszolt: - Költők és kurvák között nincsen semmi különbség. " / Salman Rushdie Sátáni versek 447. oldal /
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!