Tarjányi: Nyár közepére létrejöhet egy vadászgép-koalíció (VIDEÓ)

2023. május 22. 19:18

A biztonságpolitikai szakértő szerint a pilótaképzéssel is az történt, mint a tankokkal: „miközben a Nyugat tiltakozott, valahol igent mondott.”

2023. május 22. 19:18
null

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő nemrég arról beszélt az ATV műsorában, hogy mi is az a vadászgép-koalíció és miben „füllent” a Nyugat a pilótaképzés kapcsán.

A szakértő elmondta, hogy a most formálódó hadjáratban szükség lenne arra, hogy Ukrajna légi támogatást tudjon nyújtani a szárazföldi haderejének. Tarjányi felhívta arra is a figyelmet, hogy a légi fölényt Oroszország nem vívta ki, „de közvetlenül a frontvonalon olyan erős támadásokra lenne képes, amivel számolni kell stratégiai oldalról Ukrajna vezetésének”.

Tarjányi ezután felidézte, hogy már tavaly volt olyan felvetés az ukrán erők részéről, hogy szeretnének F-16-os bombázókat és vadászrepülőket kapni a Nyugattól. „Megint klasszikusan az történt, mint a háborúban többször, hogy

Nem adnak semmi ilyen támogatást, mert az egy vörös vonal lenne” – hangsúlyozta a szakértő.

„Titokban történt egy bólintás”

Majd arról beszélt, hogy miközben a Nyugat ezt kommunikálta, elindult a pilótaképzés az Egyesült Államokban, majd Nagy-Britanniában. Sőt kiderült, hogy Franciaország és Dánia is csatlakozna – fűzte hozzá.

Ezt követően arról is szólt, hogy azt hónapokban mérik, mire egy orosz technológián „edződött” jó pilótát átképeznek F16-osra. Tarjányi leszögezte, hogy

Ugyanez történt a HIMARS-rendszereknél. (...) Titokban történt egy bólintás”.

A szakértő végül elmondta, szerinte nyár közepére összeállhat egy a Leopard-koalícióhoz hasonló vadászgép-koalíció. „Nagy-Britannia és Hollandia arról beszélgethet, hogy mi lenne, ha F-16-os vadászgépeket adnának valami úton-módon” – mondta el a műsorban.

A vonatkozó videórészletet alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

***

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
panir
2023. május 23. 20:25
Tarjányi egy kókler nem kellene biztonságpolitikai szakértőnek nevezni.
machet
2023. május 23. 09:38
Ez szerepel az eredeti tervekben is.Húzni amennyire csak lehet.Hagy kopjon mindenki.
dezodor
2023. május 23. 08:31
„Nagy-Britannia és Hollandia arról beszélgethet, hogy mi lenne, ha F-16-os vadászgépeket adnának valami úton-módon” Szóval ez afaszi egy oktató ? Közben fingja nincs arról hogy a britek F-16-ot soha nem rendszeresítettek ? Na ez a nem semmi.
dezodor
2023. május 23. 08:25
Csak úgy a teljesség igénye nélkül ajánlom Tarjányinak is illetve aki nem ismeri: http://roe.ru/eng/catalog/air-defence-systems/ http://www.almaz-antey.ru
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!