Politico: Brüsszel szerint a magyarok nem állnak készen rá, hogy pénzt kapjanak

2023. május 18. 09:20

A brüsszeli lap szerint az európai törvényhozók több hiányosságra is rámutattak budapesti tartózkodásuk során, amelyeket továbbítani fognak a Bizottságnak.

2023. május 18. 09:20
null

Az uniós törvényhozók egy csoportja budapesti látogatásán kétségeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy szerintük Magyarország készen áll-e a befagyasztott uniós pénzek fogadására – írja a Politico.

„Válasz nélkül maradtak az állami számvevőszékhez intézett kérdéseink a visszaélésekkel, a pályázatok manipulálásával, a költségvetési elszámolások megbízhatóságával, a csalási ügyek ügyészségnek történő bejelentésével kapcsolatban” – mondta Monika Hohlmeier, a parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke.

A háromnapos látogatás végén az európai törvényhozók dicsérték Magyarország előrelépését egyes jogállamisági kérdésekben, de

több hiányosságra is rámutattak, amelyeket továbbítani fognak a Bizottságnak.

Hohlmeier, a német jobbközép európai parlamenti képviselő azzal vádolta a magyar kormányt, hogy a közbeszerzési pályázatokat baráti vállalkozásoknak adja át, miközben olyan intézkedésekkel, mint a különadók és az utolsó pillanatban hozott sürgősségi jogszabályok, aláássa a versenyt – írja a brüsszeli lap.

„Hadd emlékeztessem Önöket, hogy Magyarország az EU egységes piacának tagja, és az egységes piacon nem lehet megkülönböztetni a vállalatokat, mindenkinek ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel kell rendelkeznie” – tette hozzá Hohlmeier.

A képviselők mindazonáltal méltatták Magyarországnak az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére tett erőfeszítéseit, és üdvözölték az ország új korrupcióellenes szervének, az Integritás Hatóságnak a létrehozását. Az uniós tisztviselők szerint az igazságügyi reform lehetővé teheti Magyarország számára, hogy felszabadítsa a kohéziós források mintegy 13 milliárd eurónyi összegét – olvasható a Politico cikkében.

Nyitókép: Monika Hohlmeier Facebook-oldala

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
K4t1nk4
2023. május 18. 19:16
A szálka és a gerenda ugyebár... HUXIT
anyamtyukja
2023. május 18. 13:39
Helyes, egy centet se. Lomkoronasetanyokra, kilatokra, stadionokra, kisvasutakra, majorsagokra urizalasra felesleges is. Majd ti por nep kifizetitek uraitoknak ezeket! Hajra Fidesz! 3/3-od a nepnek es nyomort!
kitiltott
2023. május 18. 13:14
Az ukránok mennyivel jobbak?
Rizsa
2023. május 18. 12:46
Bezzeg az Ukránok ! Azok készen állnak !Szarházi férgek .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!