A NATO további 700 katonát küld Koszovóba

2023. május 30. 19:03

Egy tartalékos zászlóaljat is készültségbe helyeznek.

2023. május 30. 19:03
null

A NATO további 700 katonát küld Koszovóba – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Oslóban. „Úgy döntöttünk, hogy további 700 katonát mozgósítunk a nyugat-balkáni műveleti tartalékos erőből, illetve készültségbe helyezzük a tartalékos erők egy újabb zaszlóalját, hogy szükség esetén telepíthessük őket” – jelentette ki Stoltenberg sajtótájékoztatóján, miután az előző napi albán-szerb összetűzések során a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erők (KFOR) 30 katonája és 52 tüntető megsérült.

Egy zászlóalj nagyjából 300-1000 fős katonai egységet jelent. Az olaszországi Nápoly városában működő illetékes parancsnokság a nap folyamán közölte, hogy

több, készültségbe helyezett alakulatot küldenek át Koszovóba a KFOR számára erősítésnek.

Stoltenberg elítélte az erőszakot Koszovóban, mondván, hogy „az ilyen támadások elfogadhatatlanok és véget kell vetni azoknak”. Figyelmeztetett, hogy a NATO-csapatok „minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy szavatolják a biztonságot Koszovó minden lakója számára”. Egyben sürgette a feleket, gondoskodjanak a feszültség csökkentéséról és tartózkodjanak „a további felelőtlen cselekedetektől”, illetve térjenek vissza az uniós közvetítéssel zajló, kapcsolatok javítását szolgáló tárgyalásokhoz.

(MTI)

Nyitókép: ARMEND NIMANI / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik