Nekiment Amerikának Koszovó elnöke

2023. május 31. 18:12

Antony Blinken szerint a koszovói kormány „élesen és szükségtelenül fokozta a feszültséget”.

2023. május 31. 18:12
null

„Meglepő és túlreagáló az a döntés, hogy az Egyesült Államok megbünteti Koszovót az erőszakos összecsapások után, amelyekben NATO-csapatok is megsebesültek” – mondta szerdán Albin Kurti koszovói miniszterelnök a POLITICO-nak.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei megrótták Pristinát a régióban növekvő feszültségek közepette. Mint ismert, Koszovó úgy döntött, hogy erőszakkal albán származású polgármestereket helyez hivatalba, annak ellenére, hogy a legutóbbi helyhatósági választásokon 4 százalék alatti volt a részvétel. Koszovó azóta is kitart amellett, hogy a megválasztott tisztségviselőknek a zavargások ellenére hivatalba kell lépniük.

A mélyülő válságra válaszul Washington odáig ment, hogy lemondta Koszovó részvételét egy amerikai vezetésű hadgyakorlaton, és kijelentette, hogy

A NATO a héten további 700 békefenntartó katona Koszovóba vezényléséről döntött, miután a NATO vezette koszovói erők (KFOR) 30 katonája megsérült a szerb tüntetőkkel való hétfői összecsapás során. 

A koszovói kormány „élesen és szükségtelenül fokozta a feszültséget”

„A koszovói kormány azon döntése, hogy kierőszakolta a bejutást az önkormányzati épületekbe, élesen és szükségtelenül fokozta a feszültséget – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter keddi nyilatkozatában.  

Blinken azt is hozzátette, Koszovónak „biztosítania kell, hogy a megválasztott polgármesterek az önkormányzati épületeken kívüli, alternatív helyszínekről végezzék átmeneti feladataikat, és a rendőri erőket vonják ki a környékről”.

Kurti mindazonáltal ragaszkodott ahhoz, hogy a rendőri erők a helyükön maradnak – ismertette a lap.

Nyitóképen Albin Kurti. Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

***

***

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6.sztrovacsek
2023. június 01. 08:33
"Nekiment Amerikának Koszovó elnöke" És nagyon megütötte magát?
Namond
2023. május 31. 22:34
Hogy lehet érvényesnek tekinteni 3-4% részvételű szavazást? Nem közölné valamelyik média mágus, hogy a szerbek miért nem szavaztak?
Kiscsiga
2023. május 31. 22:03
Egy dolgott nem értek mi a különbség koszovó, donyeck, krim, luhanszk függetlensége között. Ja meg van... hogy az kinek az érdekeit szolgálta.
Robert69
2023. május 31. 21:50
El kell játszani a világ előtt, hiszen mi történne ha kiderülne tényleg Amerika rendelte meg a provokációt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!