Ezen a széken koronázzák királlyá III. Károlyt – a nagy napra a Madame Tussauds és a Cadbury is készül

2023. május 01. 15:28

Koronázási lázban ég London: III. Károly fejére öt nap múlva kerül fel hivatalosan is a korona, a britek életét azonban már napok óta áthatja a nagy esemény: a főváros leghíresebb utcáit ellepték a Union Jackek, a szuvenírboltok tömve vannak az uralkodót ábrázoló relikviákkal, a Madame Tussauds panoptikum szakemberei pedig már dolgoznak a király és felesége, Kamilla új viaszszobrán.

2023. május 01. 15:28
null

Május 6-án, szombaton koronázzák meg III. Károlyt és feleségét, Kamillát a londoni Westminster-apátságban, kétezer meghívott vendég jelenlétében. A parlamenttel szemközti templom – amely előtt még a lámpaoszlopokat is újrafestették a napokban – több mint 900 éve az angol–brit uralkodók hagyományos koronázó temploma. Itt koronázták meg hetven évvel ezelőtt, 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly néhai édesanyját is, aki tavaly szeptember 8-án hunyt el. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly korábbi trónörökös a brit uralkodó.

London ünnepi díszben

Az Egyesült Királyság fővárosát, Londont már most zászlóerdő borítja, a leghíresebb közterületeket, épületeket, köztük a Regent Streetet, az Oxford Streetet, a Covent Gardent és a Mallt napokkal ezelőtt ellepték a brit zászlók, a Union Jackek.
A Westminster-apátságba pedig már

megérkezett Skócia ősi nemzeti szimbóluma, a Végzet köve néven ismert koronázókő is az edinburgh-i kastélyból,

hiszen az Egyesült Királyság uralkodójaként Károly Skócia királya is. A skót uralkodókat már a középkorban ezen a vörös homokkőből faragott tömbön ülve koronázták meg a skóciai Scone-ban, ezért a hasábot scone-i kőnek is nevezik.

A koronázószék

A szombati apátságbeli szertartás legszentebb részének számító koronázás és felkenés során Károly a 700 éves koronázási széken ül majd. A trón azóta áll az angol koronázások középpontjában, hogy 1300 és 1301 között I. Edward király megrendelésére elkészítették.

Fotó: Dan Kitwood / Pool / AFP
Fotó: Dan Kitwood / Pool / AFP
A széket egyébként éppen azért készítették el I. Edward parancsára, hogy az magába foglalja az említett scone-i követ, amelyet az akkori uralkodó Skócia angol megszállásakor ragadt magához. 1996-ban John Major akkori brit miniszterelnök bejelentette, hogy a követ visszaadják Skóciának, de a koronázások alkalmával visszakerül az apátságba.
Az Independent múltidéző cikkében felelevenítette, hogy a történelmi trón hátsó részét a XVIII. és XIX. században westminsteri iskolások és látogatók vandálkodásai „tarkítják”. A barbárok főként a monogramjukat vagy a nevüket vésték a székbe, de volt, aki azt karcolta bele: „P. Abbott aludt ebben a székben 1800. július 5–6-án”. Néhányan a székről fadarabokat is levágtak szuvenírként.

Új viaszszobrot kap a házaspár, Cadbury édesség is készült a koronázásra

Britekhez híven a ceremónia előkészületei nemcsak az utcai szuvenírárusokat, hanem a társadalom és a kultúra megannyi szegmensét megihlették. Windsorban például, a Legoland Windsor Resort vidámparkban makettegyüttesekkel és a királyi párt ábrázoló legófigurákkal tisztelegnek a nagy nap előtt. A Madame Tussauds viaszmúzeum-hálózat londoni panoptikumában pedig a szakemberek már javában dolgoznak az uralkodó és felesége, Kamilla királyné új viaszszobrán  Közvetlenül mellettük látható majd Vilmos walesi herceg, brit trónörökös és Katalin walesi hercegné szobra.

Fotó: MTI/AP/PA/Yui Mok
Fotó: MTI/AP/PA/Yui Mok
A világ második legnagyobb édességgyártója, a brit Cadbury a brit monarchia jelképének, Szent Eduárd koronájának 45 centiméter magas, ehető másolatát készítette el a koronázás alkalmából. Az édességet mestercukrászok mutatták be a birminghami Cadbury World csokoládémúzeumban.
A szombati koronázás zenei programjáról és a ceremónián elhangzó beszédekről a Decca lemezkiadó egyébként még egy albumot is kiad majd. A négy óra hosszúságúra tervezett összeállítás digitális változata már aznap, május 6-án hozzáférhetővé válik, a fizikai formában megjelenő album forgalmazása május 15-én kezdődik. Az MTI kiemeli, hogy a koronázási himnuszt a 74 esztendős, vagyis a királlyal egyidős Lord Andrew Lloyd Webber musicalszerző alkotta, akinek művei között olyan világsikerek szerepelnek, mint a Macskák vagy Az Operaház fantomja.

Nyitókép: Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2023. május 01. 23:36
Ezek inkább nagyranőtt konzervdobozra hasonlítanak.
Nyugatellenes
2023. május 01. 22:07
Faszt érdekel a szar angol bohóckodás. Süllyedjenek el!
krampus
2023. május 01. 21:49
Arnyekszeken?
390 ft
2023. május 01. 21:27
Csak király lesz végre ez az idióta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!