Ilyen volt II. Erzsébet királynő temetése

2022. szeptember 19. 05:44

II. Erzsébet állami temetési szertartására hétfőn délelőtt brit idő szerint 11 órától került sor a westminsteri apátságban, majd délután Windsorban helyezték végső nyughelyére az elhunyt brit királynőt.

2022. szeptember 19. 05:44
null

Az elhunyt brit királynő koporsója szerda óta a westminsteri középkori csarnokban volt elhelyezve: brit alattvalók és más tisztelgők ezrei álltak sorba órákon át, hogy főhajtással emlékezzenek meg a hetven évig uralkodó II. Erzsébetről.

Hétfőn brit idő szerint 10:44-kor

a koporsót ünnepélyes menetben átvitték a westminsteri palotából az apátsági templomba.

A menet élén III. Károly király, a királyi család tagja, valamint a király háztartásának tagjai vonultak.

A brit idő szerint 11 órakor (közép-európai idő szerint 12 órakor) kezdődő temetési szertartást a westminsteri dékán tartotta meg, de megszólalt Canterbury érseke, a legfőbb anglikán egyházi személyiség is.

A szertartáson szót kapott a brit miniszterelnök, valamint a Nemzetközösség főtitkára is. Imákat mondott több brit egyházi személyiség is. A szertartást kétperces csend zárta, majd a nemzeti himnusz csendült fel.

II. Erzsébet temetésén számos külföldi államfő, miniszterelnök vagy uralkodó vett részt. A brit kormányzat, a parlament és más testületek tagjai, az egyház vezetői és a közélet más jelentős személyiségei is a vendégek között voltak. A közösségért komoly feladatokat ellátó – például a Covid-járvány idején helytálló – civil személyekből is sokakat meghívtak a szertartásra.

Az események nem értek véget a temetési szertartás után. A király vezette gyászmenet a koporsót követve elindult londoni útjára,

majd a Wellington-diadalívet elhagyva a koporsót Windsorba szállították.

A London melletti kisvárosban, ahol a királyi várkastély található, újabb gyászmenet következett, mielőtt a koporsó elérte a Szent György-kápolnát. Itt még egy szertartást tartottak brit idő szerint 16 órától kezdve. A végső himnusz előtt a brit birodalmi koronát, a jogart és az országalmát levették a koporsóról, és az oltárra rakták őket.

II. Erzsébet földi maradványait végül a VI. György-emlékkápolnában helyezték végső nyugalomra, egykori férje, Fülöp herceg mellett eltemetve.

 

Nyitókép: ROLAND MACRI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2022. szeptember 19. 07:15
Már dögunalmas, meghalt egy idős ember, naponta halnak meg idős emberek milliói, és nincs cirkusz belőle.
Gyzoltan
2022. szeptember 19. 07:10
Vitatkoztok, hogy mi van a koporsóban?! -sokkal érdekesebb, hogy mi nincs benne! A majd 100 éves királynő mellett, egészen biztosan, nincsenek a koporsóban a perfid Anglia több-évszázados bűnei, bűntettei, mert akkor nemhogy mozdíthatatlan lenne, de őrült súlyánál fogva menten elsüllyedne a föld alá, hogy meg se álljon a pokolig... -ahol is, a pokol főmestereként nem más, mint Churchill lesz a fogadó bizottság... -ajjaj, rosszul írtam, Anglia bűnei nem terhelhetik a királyi házat, ők ártatlanok, mint Isten választott népe, bármit vétkezhetnek!
Sany Xepi
2022. szeptember 19. 06:54
Elolvastam a cikket és nem milyen lesz, hanem miként lesz.....
Búvár Kund
2022. szeptember 19. 06:35
No, akkor még ma a csapból is ez folyik. Pár nap múlva meg a koronázás. Legyen már vége a faszomba ennek. Tisztelet meg minden. De látom a híradóba, felnőtt emberek mit rendeznek, egy idegennek. "Jaaj, de szerettem a királynőt, meg jaaj de szeretem a királyi családot". Beszarás mintha egy velük egy házban élő közvetlen rokonuk halt volna meg. Közben meg csak az újságokban olvasnak róluk minden nap. A saját életükre semmi hatással sincsen, mert a azok csak emberek, mint egy távoli ismerős. Sosem fogok semmilyen celeb őrületet megérteni. De mondjuk ezt hál' Istennek még nem vettük át nyugattól, meg remélem sosem fogjuk átvenni. El se tudom képzelni, hogy magyarok milliói gyászolják Zimány Lindát, vagy Alföldit, és napokig álljanak sorba a ravataluknál
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!