Nem lepődtünk meg: több mint 200 NGO tiltakozik az EU külföldi ügynökökről szóló törvénye ellen

2023. május 05. 17:49

Aggódnak amiatt, hogy mi derülhet ki?

2023. május 05. 17:49
null

Az NGO-k arra figyelmeztetnek, hogy az EU külföldi ügynökökről szóló törvénye „elhallgattathatja a kritikus hangokat” – írta meg az Euractiv. A több mint 200 NGO egyenesen Ursula von der Leyennek küldött egy tiltakozó levelet, amelyben azt kérlelték az Európai Bizottságtól, hogy

ne terjesszen elő olyan új szabályokat, amelyek előírnák, hogy az NGO-knak nyilvánosságra kell hozniuk, ha finanszírozásuk az EU-n kívülről származik.

Arra „figyelmeztettek”, hogy a hasonló törvények „jelentősen korlátozzák a független civil társadalom mozgásterét, és eszközként használják őket a kritikus hangok elhallgattatására”.

A Bizottság várhatóan még ebben a hónapban javaslatot tesz egy új „demokráciavédelmi csomagra”, amely a brüsszeli korrupciós botrányra válaszul egy sor reformot fog meghatározni az uniós intézmények átláthatóságának javítása és a külföldi beavatkozás elleni küzdelem érdekében. 

A Bizottság egy új jogszabály előterjesztéséről beszélt, amelynek célja „az EU-n kívülről fizetett vagy irányított érdekképviseleti szolgáltatásokra vonatkozó közös átláthatósági és elszámoltathatósági normák bevezetése, a belső piac megfelelő működéséhez való hozzájárulás, valamint az uniós demokratikus szféra védelme a rejtett külső beavatkozástól”.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kikicsoda
2023. május 06. 12:18
Az NGO féle, ú. n. demokrácia: Senki sem tudhatja meg, ki és milyen mértékben finanszíroz bennünket külföldröl abban, hogy befolyásoljuk egy szabad, demokratikus választás folyamatát és kimenetelét, valamint hogy kritizáljunk illetve negdöntsünk egy ilyen választásokon, demokratikusan megválasztott kormányt. Vérlázítóan undorító gondolkodás, viselkedés.
5m007h 0p3ra70r
2023. május 06. 05:33
A finanszírozók más hangján kritikusak, amíg nem kell magukat felfedniük. Azután már nem akarnának kritikusak lenni???
Almassy
2023. május 06. 00:50
Nem demokrácia van, hanem LOBBYkrácia... A Hálózai-NGO politizálást fel kell számolni, Sorosékat ki kell takarítani a közéletből!
Nagymester B.
2023. május 05. 23:18
Nagy lehet a nyomás ha már ilyet kell hazudniuk. Eddig se tevékenykedhettek volna az úniós politikai elit támogatása nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!