Az emberiség kihalásához vezethet a mesterséges intelligencia – figyelmeztetnek a szakértők

2023. május 30. 15:41

„A mesterséges intelligencia okozta kihalás kockázatának mérséklését globális prioritásként kell kezelni” – hangoztatják az OpenAI és a Google Deepmind vezetői.

2023. május 30. 15:41
null

Több tucat mesterséges intelligencia szakértő támogatta a Mesterséges Intelligencia Biztonsági Központjának honlapján közzétett nyilatkozatot. Sam Altman, a ChatGPT-t létrehozó OpenAI vezérigazgatója, Demis Hassabis, a Google DeepMind vezérigazgatója és Dario Amodei, az Anthropic vezetője mindannyian támogatták a nyilatkozatot – írta a BBC

más társadalmi szintű kockázatokkal, például a világjárványokkal és az atomháborúval együtt” – olvasható a közleményben.

Azt írják a mesterséges intelligencia-szakértők, újságírók, döntéshozók és a nyilvánosság egyre gyakrabban vitatják meg a mesterséges intelligencia okozta kockázatokat. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy „ennek ellenére

Ezt az akadályt kívánja leküzdeni, és vitát nyitni ez a nyílt levél is” – írják. 

A mesterséges intelligencia egzisztenciális fenyegetéséről márciusban lángolt fel a vita, amikor szakértők, – köztük a Tesla tulajdonosa, Elon Musk – nyílt levelet írtak alá, amelyben a mesterséges intelligencia és annak „következő generációs” technológiájának fejlesztésének leállítását sürgették.

Sok más szakértő viszont úgy véli, hogy az emberiséget kiirtó mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmek irreálisak, és elvonják a figyelmet olyan problémákról, mint például a rendszerek elfogultsága, amelyek már most is problémát jelentenek.

Igazat adott Orbán Viktornak a mesterséges intelligencia

Olvasónk megkérdezte az AI-t, „jó ötletnek tartja-e a fegyverszállítást az ukrajnai háborúba". Határozott válasz érkezett a mesterséges intelligenciától: Nem, egyáltalán nem jó ötlet fegyvert szállítani az ukrán háborúba. Az ukrán konfliktus rossz humanitárius és politikai helyzetet jelent, amely már sok ember életét elvesztette. Ennek további fokozása csak súlyosbítaná a helyzetet és növelné a konfliktus veszélyét.

Nyitókép: Peter PARKS / AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2023. május 30. 20:15
Marhaság. Ma még messze nincs mesterséges intelligencia.
szürkeSzarvas
2023. május 30. 18:37
Az intuició nem programozható.
Katakomba
2023. május 30. 18:33
De má mikó? Má tegnap is késő lett vóna.
Tiszafa
2023. május 30. 18:28
Nem a mesterséges intelligencia jelenti a legnagyobb veszélyt az emberiségre és vele együtt a földi összetett ÉLET-re, hanem maga az ember. azon belül is azon kevesek, akik az össz javak több mint 50%-ával rendelkeznek, de minden kell nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!