Az emberiség kihalásához vezethet a mesterséges intelligencia – figyelmeztetnek a szakértők

2023. május 30. 15:41

„A mesterséges intelligencia okozta kihalás kockázatának mérséklését globális prioritásként kell kezelni” – hangoztatják az OpenAI és a Google Deepmind vezetői.

2023. május 30. 15:41
null

Több tucat mesterséges intelligencia szakértő támogatta a Mesterséges Intelligencia Biztonsági Központjának honlapján közzétett nyilatkozatot. Sam Altman, a ChatGPT-t létrehozó OpenAI vezérigazgatója, Demis Hassabis, a Google DeepMind vezérigazgatója és Dario Amodei, az Anthropic vezetője mindannyian támogatták a nyilatkozatot – írta a BBC

más társadalmi szintű kockázatokkal, például a világjárványokkal és az atomháborúval együtt” – olvasható a közleményben.

Azt írják a mesterséges intelligencia-szakértők, újságírók, döntéshozók és a nyilvánosság egyre gyakrabban vitatják meg a mesterséges intelligencia okozta kockázatokat. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy „ennek ellenére

Ezt az akadályt kívánja leküzdeni, és vitát nyitni ez a nyílt levél is” – írják. 

A mesterséges intelligencia egzisztenciális fenyegetéséről márciusban lángolt fel a vita, amikor szakértők, – köztük a Tesla tulajdonosa, Elon Musk – nyílt levelet írtak alá, amelyben a mesterséges intelligencia és annak „következő generációs” technológiájának fejlesztésének leállítását sürgették.

Sok más szakértő viszont úgy véli, hogy az emberiséget kiirtó mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmek irreálisak, és elvonják a figyelmet olyan problémákról, mint például a rendszerek elfogultsága, amelyek már most is problémát jelentenek.

Igazat adott Orbán Viktornak a mesterséges intelligencia

Olvasónk megkérdezte az AI-t, „jó ötletnek tartja-e a fegyverszállítást az ukrajnai háborúba". Határozott válasz érkezett a mesterséges intelligenciától: Nem, egyáltalán nem jó ötlet fegyvert szállítani az ukrán háborúba. Az ukrán konfliktus rossz humanitárius és politikai helyzetet jelent, amely már sok ember életét elvesztette. Ennek további fokozása csak súlyosbítaná a helyzetet és növelné a konfliktus veszélyét.

Nyitókép: Peter PARKS / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik